“Λευκός καπνός” στον ΟΠΕΚ+: Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 50%

Σε αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 50% προχωρά ο ΟΠΕΚ+, υποκύπτοντας έπειτα από τρεις και πλέον μήνες πολέμου στις εκκλήσεις των μεγαλύτερων καταναλωτών στον κόσμο, μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ.

Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών αποφάσισε να διοχετεύσει στην αγορά επιπλέον 648.000 βαρέλια την μέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, από 432.000 βαρέλια αυτή τη στιγμή.

Η αύξηση αυτή θα διανεμηθεί αναλογικά μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+ κατά τον συνήθη τρόπο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι χώρες που δεν έχουν μπορέσει να αυξήσουν την παραγωγή τους, μεταξύ αυτών η Ανγκόλα, η Νιγηρία και πιο πρόσφατα η Ρωσία, θα αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή θα είναι μικρότερη από την ποσότητα που αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Ουσιαστικά μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν πρακτικά την δυνατότητα να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις της παραγωγής τους και μάλιστα γρήγορα.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ συνιστά μια σημαντική στροφή από την πλευρά του καρτέλ μετά από μήνες ασφυκτικών πιέσεων από τις δυτικές κυβερνήσεις και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά και τα νέα δεδομένα που έφερε ο πόλεμος, επιταχύνοντας το ράλι στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες υπό την άτυπη ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αντιστέκονταν στην προοπτική να ανοίξουν τις στρόφιγγες με το επιχείρημα πως στις αγορές δεν υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις που να δικαιολογούν μια τέτοια κίνηση. Όμως, ουσιαστικά απολάμβαναν τα υψηλά έσοδα που συγκεντρώνονταν στα ταμεία τους μετά την περίοδο των ισχνών αγελάδων που είχε φέρει η πανδημία.

Πάντως, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ δεν επηρέασε σημαντικά τις διεθνείς τιμές, που ήδη πριν την έναρξη της συνόδου είχαν υποχωρήσει σημαντικά λόγω των δημοσιευμάτων που εμφάνιζαν το καρτέλ να μελετά την πιθανότητα να αναστείλει την συμμετοχή της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα επίπεδα παραγωγής και την ίδια τη Σαουδική Αραβία να είναι πλέον διατεθειμένη να αυξήσει μονομερώς την παραγωγή της, αν η ρωσική παραγωγή που έχει ήδη υποχωρήσει, μειωθεί κι άλλο.

Από τα όσα διέρρευσαν από την σημερινή συζήτηση δεν φαίνεται η συνεδρίαση να ασχολήθηκε ειδικά με το ζήτημα της Ρωσίας. Η εξέλιξη αυτή απογοήτευσε κάπως τις αγορές με αποτέλεσμα οι τιμές να ανακάμψουν και να καλύψουν μέρος του εδάφους που είχαν χάσει. Αυτή την ώρα το Brent σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,33% στα 116,64 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI κινείται στα 115,74 δολάρια αυξημένο κατά 0,4%.