“Λευκός καπνός” στη Διάσκεψη του Βερολίνου: Κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που άρχισε λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι της Κυριακής, με την συμμετοχή της Ρωσίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως οικοδεσπότες της διάσκεψης, αγωνίστηκαν να επαναφέρουν τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χάφταρ στη διπλωματία αφότου ο στρατάρχης εγκατέλειψε τις συνομιλίες και περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου έχει σταματήσει στις περιοχές που ελέγχει.

Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν η Άγγελα Μέρκελ, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός  απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και ο Γερμανός  υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις: 

Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, δήλωσε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.

Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου και στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση της κρίσης. «Αποφασίστηκε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτών επιχειρήσεων» ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών  για λύση στο θέμα της Λιβύης, στον οποίο, όπως τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας, «Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα».

Η Μέρκελ δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και συνέβαλλαν σημαντικά προς την πλευρά της επίλυσης της κρίσης.

«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

Η Μέρκελ μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης, ο  Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν μία  ενδεχόμενη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη,

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη, για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο  Ερντογάν είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.