Σε μία συνεδρίαση, όπου δέσποσε η ιστορική συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Masdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η αποφάση της κυβέρνησης να ανακοινώσει έκτακτη εισφορα στα διυλιστήρια για τα υπερκέρδη έδωσε τη δύναμη στους πωλητές να πάρουν τα ηνία βάζοντας στο στόχαστρο τις μετοχές των τραπεζών και των διυλιστηρίων και διακόπτοντας τη διήμερη ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ωστόσο, οι στηρίξεις εκ μέρους των αγοραστών δεν επέτρεψαν μια διολίσθηση κάτω των 1.420 μονάδων.
Η αγορά εστίασε και στον MSCI, ο οποίος απόψε θα δημοσιεύσει την καθιερωμένη ταξινόμηση των διεθνών χρηματιστηρίων, με την Αθήνα να διαθέτει υψηλές πιθανότητες ένταξης σε λίστα παρακολούθησης για την μελλοντική αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές -για πρώτη φορά από το 2013.
Με «όχημα» το ηχηρό deal που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεχώρισε με κέρδη άνω του +1%, «αγγίζοντας» ενδοσυνεδριακά ακόμη και τα 17 ευρώ, που αποτελούν υψηλό 24ετίας. Πιο ήπια η άνοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία μείωσε την «ψαλίδα» της τρέχουσας τιμής και της τιμής του deal (20 ευρώ). Αμέσως έσπευσαν οι χρηματιστηριακές να αναβαθμίσουν της τιμές-στόχους για τα δύο «χαρτιά», με την Axia να τοποθετεί τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 24,8 ευρώ, με περιθώριο ανόδου σχεδόν 50%. Δυναμική ήταν επίσης η ενίσχυση της ΔΕΗ
Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της Motor Oil και της HELLENiQ ENERGY «μάτωσαν», μετά την απόφαση της κυβέρνησης.Στο «κόκκινο» και οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες λόγω της βαρύτητάς τους, δεν άφησαν κανένα περιθώριο ανοδικής αντίδρασης στο ταμπλό. Ισχυρές οι απώλειες για όλες τις συστημικές, πλην της Eurobank.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -0,31% στις 1.421 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.434,66 μονάδες και χαμηλό τις 1.411,53 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 160,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 26,6 εκατ. τεμάχια
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 3.447,91 μονάδες, ενώ στο -0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.257,27 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης, από την πλευρά του, διέκοψε το διήμερο ανοδικό σερί και υπέκυψε εκ νέου στους πωλητές, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -1,16% και τις 1.246 μονάδες.
Η Εθνική έκλεισε στα 8,0820 ευρώ, με πτώση -1,34%
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,52 ευρώ, με πτώση -1,55%
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,4990 ευρώ, με πτώση -1,8%
Η Eurobank έκλεισε στα 2,0820 ευρώ, με πτώση -0,24%
Η Optima έκλεισε στα 12,42 ευρώ, με άνοδο +2,64%
Η Attica Bank έκλεισε στα 10,85 ευρώ, αμετάβλητη
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με πτώση -0,73%
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,22% και 3.447 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνθηκε στο +1,4% και τα 16,88 ευρώ, κλείνοντας σε νέο υψηλό 24ετίας. Κέρδη της τάξης του 1% παρουσίασε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία σκαρφάλωσε στα 19,3 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ, παράλληλα, αυξήθηκε κατά 2,1% και ανέκτησε τα 11 ευρώ, με τις Jumbo και Titan να έπονται πέριξ του +1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil οπισθοχώρησε κατά 3,3%, ενώ η μετοχή της Helleniq Energy «έπεσε» κατά 2,8% (χαμηλό 3μήνου), ως απόρροια της έκτακτης φορολογίας στη διύλιση.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,78% και 2.257 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχώρισε αρνητικά στο -2,6% και τα 3,19 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΛΠ, Αλουμύλ και Fourlis να οπισθοχωρούν κατά 2,5%, 2,9% και 1,3%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή της Dimand βρήκε στήριξη στα 8 ευρώ και ανέκαμψε στο +2,6% και τα 8,3 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Q&R, η μετοχή της οποίας αντέδρασε στο +5,7%, εν μέσω της μεταστροφής των βασικών μετόχων προς την επιλογή της έκδοσης ομολογιακού δανείου αντί της ΑΜΚ.
Συνολικά 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 53 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 23 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 98,8 δισ. ευρώ.