“Κινέζικη” αποδείχθηκε η πρόταση της Gongbao για την Εθνική Ασφαλιστική – Δεν “έδειξε” ποτέ τα μετρητά

Με δανεικά προσπάθησε να πάρει στην κατοχή της την Εθνική Ασφαλιστική η κινεζική Gongbao κάτι που δεν μπορούσε να γίνει δεκτό από την Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική, με τη χθεσινή της ανακοίνωση, τα είπε όλα για την διακοπή της διαπραγμάτευσης με την Gongbao.

Αναφέρει η ανακοίνωση: «μετά την εξέταση και αξιολόγηση των διάφορων πτυχών της δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao, συμπεριλαμβανομένης και της βεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής η ΕΤΕ αποφάσισε να διακόψει τις συζητήσεις».

Κοινώς, δεν υπήρχε βεβαιότητα επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Ακόμη και αν η Εθνική αποφάσιζε να προχωρήσει με την Gongbao, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η συναλλαγή θα έπαιρνε την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Και αυτό, λόγω των αμφιβολιών ύπαρξης των κεφαλαίων και της δομής της προσφοράς, ως προς την χρηματοδότηση του τιμήματος.

Η ανακοίνωση του κινεζικού ομίλου δεν αναφέρει κάτι για την… ταμπακέρα. Δεν απαντά, για παράδειγμα, σε όσα έχουν γραφεί για μη προσκόμιση κατάλληλης εγγυητικής.

Αντίθετα, προβαίνει σε γενικές καταγγελίες και επιτίθεται προσωπικά στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας. Είναι όμως τέτοιο το ύφος της, που πολλοί αναρωτήθηκαν αν γράφηκε στο Χόνγκ – Κόνγκ ή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο κινέζικος όμιλος, θεώρησε πως με δημόσιες σχέσεις και lobbying θα αποκτούσε την Εθνική Ασφαλιστική

Πολύ απλά,  δεν “έδειξε” ή μάλλον δεν απέδειξε ότι έχει “ζωντανά” λεφτά. Μεγάλο μέρος του προσφερόμενου τιμήματος των 676 εκατ. ευρώ, για το 75% της Ασφαλιστικής και τη 10ετή σύμβαση bancassurance, επροβλέπετο να καλυφθεί με δανεισμό.

Οι Κινέζοι, δεν έφεραν ποτέ, παρότι τους ζητήθηκε, εγγυητική επιστολή από τράπεζα εδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως – και σωστά – επέμειναν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος.  Ούτε καν από την Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), που θα γινόταν αποδεκτή.

Η πρόταση για χρηματοδότηση  αφορούσε αυτόνομα λειτουργούσα  θυγατρική της κινέζικης τράπεζας η οποία κάθε άλλο παρά μπορούσε με βάση τα κεφάλαια και τους δείκτες της να στηρίξει ένα τόσο μεγάλο project.

Με αυτά τα δεδομένα, άριστα έπραξε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και δεν “έμπλεξε”.

Αναμενόμενη λοιπόν η οξύτατη αντίδραση της Gongbao και οι βολές κατά του Π.Μυλωνά.

“Ως αποτέλεσμα, καταλογίζονται ευθύνες στον κο Μυλωνά και στην ΕΤΕ για τη συμπεριφορά τους, την απόφαση τους επί του ζητήματος και την περιφρόνηση της αξιοσέβαστης προσφοράς της Gongbao για 350 εκατ. Ευρώ μετρητοίς, μαζί με τραπεζικές υπηρεσίες έως 450 εκατ. Ευρώ που θα αναλάμβανε η ICBC, ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως. Διατηρούμε το δικαίωμα να κινηθούμε δικαστικώς” καταλήγει η ανακοίνωση του κινεζικού ομίλου.

Print Friendly, PDF & Email