“Καλπάζει” ο χαλκός – Σε νέο υψηλό επίπεδο η τιμή του

Σε νέο ιστορικό υψηλό κινείται η τιμή του χαλκού τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται την απώλεια περαιτέρω κερδών, ενώ βιομηχανικοί πελάτες, αφού περίμεναν για ένα διάστημα πτώση των τιμών, αγοράζουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ο χαλκός τριών μηνών στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου άγγιξε νωρίτερα τα 10.747,50 δολάρια ο τόνος, έχοντας σπάσει ήδη από την Παρασκευή το προ δεκαετίας ιστορικό υψηλό του.

Στο επίσημο trading, τα κέρδη του χαλκού κινούνται ηπιότερα, με κέρδος 2,9%, στα 10.720 δολάρα ο τόνος.

“Το μομέντουμ βασιλεύει, πρόκειται για καυτή πατάτα αυτή τη στιγμή και πολλοί επενδυτές κοιτούν την αγορά με απόγνωση εάν δεν διατηρούν θέσεις, προσπαθώντας να εμπλακούν”, ανέφερε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην Saxo Bank στην Κοπεγχάγη.

Ιστορικό υψηλό σημειώνει ο χαλκός και στο χρηματιστήριο futures της Σαγκάης, με κέρδη 4,8%, στα 77.720 γουάν(12.094,62 δολ.) ο τόνος.

Οι bullish επενδυτές εικάζουν ότι η ζήτηση για χαλκό θα αυξηθεί καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την κρίση της COVID-19 και καθώς οι επενδύσεις στην “πράσινη” ενέργεια εντείνονται, ενώ οι τιμές υποστηρίζονται και από την “σφιχτή” προσφορά του μετάλλου.