Πυρόπληκτοι: Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή – Ποια τα ποσά αποζημιώσεων

«Τις επόμενες λίγες ημέρες… Αύριο ή μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για να λάβουν οι πολίτες που έχουν ζημιές στα σπίτια τους από τις πυρκαγιές την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής» γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή Χρήστος  Τριαντόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, έδωσε διευκρινίσεις για τα ποσά των αποζημιώσεων που θα λάβουν δικαιούχοι, των οποίων η κατοικία επλήγη από πυρκαγιά. «Για τις περιπτώσεις που το σπίτι τους έχει χαρακτηριστεί “κόκκινο” το ποσό αντιστοιχεί σε 10.000 ευρώ. Ενώ σε 5.000 ευρώ αντιστοιχεί στην περίπτωση που το σπίτι έχει χαρακτηριστεί “κίτρινο”. Μιλάμε για την πρώτη αρωγή, όχι για το τελικό ποσό. Είναι μια πρώτη βοήθεια για να μπορέσουν οι πολίτες να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους με τους πολιτικούς μηχανικούς και να φτιάξουν τον φάκελο των επιδιορθώσεων της ανακατασκευής. Ενώ παράλληλα το κράτος, κυρίως το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους δήμους, αναλαμβάνει την κατεδάφιση των κτιρίων αυτών. Παλαιότερα την κατεδάφιση την επωμίζονταν οι ιδιώτες, οπότε και αυτό ήταν ένα κόστος αλλά και μια διαδικασία που έπαιρνε χρόνο. Τώρα έρχεται ο δήμος και το κάνει αυτό όπου χρειάζεται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες» σημείωσε.

Για τις πυρόπληκτες κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε και στις πυρόπληκτες κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις. «Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και για τις πυρόπληκτες  κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις όπου εκεί θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση οι δικαιούχοι. Ο στόχος είναι να ανοίξει μέχρι τέλος της εβδομάδας. Το παλεύουμε να ανοίξει και σήμερα ή και αύριο το πρωί, αλλά υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα και η προσπάθειά μας είναι να εντάξουμε μέσα στο σύστημα όλες τις περιοχές που  επλήγησαν δυστυχώς λόγω των πυρκαγιών. Θέλαμε να βάλουμε όλες τις πυρκαγιές του μηνός Ιουλίου. Ο στόχος είναι να ανοίξει σίγουρα μέχρι τέλος της εβδομάδας, αλλά εδώ το παλεύουμε με τις τεχνικές υπηρεσίες και την ΑΑΔΕ για να ανοίξει αρκετά νωρίτερα. Ο στόχος μας είναι αν όχι σήμερα, αύριο» σημείωσε.