Πύρινη κόλαση στη Μαγνησία – Οι εξελίξεις στα υπόλοιπα μέτωπα των πυρκαγιών

Πολύ δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα στη Μαγνησία, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μέτωπο της πυρκαγιάς, έχοντας ήδη αφήσει πίσω του δύο νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα βρέθηκε απανθρακωμένη σε τροχόσπιτο στην περιοχή Χοροστάσι. Τη ζωή του έχασε και ένας κτηνοτρόφος που αγνόησε τις προειδοποιήσεις και αποφάσισε να μεταβεί στο ποιμνιοστάσιό του.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα Πέμπτη στην περιοχή του Σέσκλου, ενώ νέο μήνυμα για εκκένωση εστάλη από το 112 στους κατοίκους σε Αλικές, Πευκάκια, Άγιο Γεώργιο και Νέα Αγχίαλο. Το ολονύχτιο μέτωπο της φωτιάς, που έκαιγε σε έκταση χιλιομέτρων έχει καταστρέψει εκτάσεις δάσους, αλλά και περιουσίες, αποθήκες και ποιμνιοστάσια.

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην Κηφισιά
Υπό πλήρη έλεγχο ετέθη η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κηφισιά, στο τέρμα της οδού Στρατηγού Μακρυγιάννη. Άμεσα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με 42 πυροσβέστες με 10 υδροφόρα οχήματα και 3 ελικόπτερα, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται δασική έκταση.

Αναζωπυρώσεις στην Ρόδο
Σε δύο μέτωπα αναζωπυρώσεων στην περιοχή κοντά στο χωριό Βάτι εστιάζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για δέκα ημέρες. Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν από τα ξημερώματα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ γίνονται και ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Στη διάρκεια της νύχτας στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου δόθηκε η μάχη από πυροσβέστες και πολλούς εθελοντές, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν την επέκταση της φωτιάς.

Υπό έλεγχο τα μέτωπα στη Λαμία
Μία διαφορετική μέρα ξημέρωσε σήμερα στη Λαμία, καθώς η γενικότερη εικόνα της φωτιάς είναι πολύ καλύτερη. Από χθες το βράδυ που κόπασαν οι άνεμοι, έσβησαν και τα τελευταία μέτωπα της πυρκαγιάς, ενώ σταμάτησαν και οι αναζωπυρώσεις. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστών και στους εθελοντές μέσα σε λίγες ώρες να ελέγξουν απολύτως την κατάσταση, σβήνοντας και τις τελευταίες εστίες στα μέτωπα της φωτιάς. Μέχρι το ξημέρωμα έσβησαν και τα τελευταία «καντηλάκια», ενώ έως τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργεία της ΔΕΗ αποκατέστησαν ζημιές σε ένα τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου, δίνοντας ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταστραφεί κολόνες, έχουν καεί μετασχηματιστές, έχουν προβλήματα ακόμη και υποσταθμοί της ΔΕΗ, που υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Αν και οι καταγραφές των ζημιών αναμένεται να γίνουν σήμερα από συνεργεία του δήμου, οι πρώτες εκτιμήσεις από επιτελείς που επισκέφθηκαν ένα προς ένα όλα τα σπίτια κάνουν λόγο για ζημιές σε αποθηκευτικούς χώρους, σε βοηθητικούς χώρους κατοικιών, ακόμη και σε προσόψεις σπιτιών, όμως δεν εντόπισαν σπίτι που να έχει επεκταθεί η φωτιά και να το έχει καταστρέψει.

Παράλληλα έχουν καταστραφεί ελαιοπερίβολα, αλλά και σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ σε δεκάδες περιπτώσεις μπόρεσαν και απομάκρυναν, είτε τα ζώα που υπήρχαν, είτε ακόμη ορισμένα οικόσιτα ζώα, σε αγροικίες της περιοχής.

Καλύτερη εικόνα στην Κέρκυρα
Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην Κέρκυρα, όπου ευτυχώς, όλα τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Kίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα Πέμπτη
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 5) προβλέπεται για σήμερα σε πέντε Περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για άλλες τέσσερις περιφέρειες, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Εύβοια και περιοχές της Αττικής
  • Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Άγιο Όρος
  • Κόρινθο, Αργολίδα, Ηλέια και Μεσσηνία
  • Περιοχές της Αχαΐας, Λάρισας και Μαγνησίας
  • Νησιά Ιονίου και Σποράδες