Πτώση για την τιμή του φυσικού αερίου – Στα 177 ευρώ η μεγαβατώρα

Πτωτικά κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης μετά τη συμφωνία για ένα αρχικό πακέτο μέτρων την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ -ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- σημειώνει πτώση 5,7% και φτάνει στα 177 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. υποστήριξαν μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση της ζήτησης ενέργειας και την άντληση κεφαλαίων από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, ενώ δήλωσαν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερα μέτρα αυτή την εβδομάδα. Το θέμα του ανώτατου ορίου στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου πρόκειται να επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ε.Ε. πιέζεται να αναλάβει δράση μετά τις περικοπές της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την ένταση που προκλήθηκε με τη Μόσχα μετά τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίες οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα σαμποτάζ. Ενώ οι αγωγοί είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, μετά τις πρόσφατες ζημιές που υπέστησαν θεωρείται απίθανο να αποκατασταθεί σύντομα ο εφοδιασμός μέσω του Nord Stream 1.

Το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αλλά οι ροές αυτές παραμένουν σε κίνδυνο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Υπάρχουν επίσης ροές μέσω του αγωγού TurkStream σε ορισμένα κράτη καθώς και στην Τουρκία. Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Gazprom ανέστειλε τις παραδόσεις προς την Ιταλία.

Ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους το επόμενο έτος, εξαιτίας της έλλειψης της ρωσικής προμήθειας. Τα αποθέματα είναι γεμάτα κατά περίπου 88%, ενισχυμένα από τις υψηλές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά τα αποθέματα αυτά θα μειωθούν κατά τον χειμώνα.