Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής – Κριτική για την επιλογή προϊσταμένων

Τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχθηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής που αφορούν στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων. Η αύξηση του ποσοστού μοριοδότησης της συνέντευξης επικρίθηκε έντονα με τα κόμματα να καταλογίζουν κομματικές σκοπιμότητες και τον Πρόεδρο του Σώματος Κώστα Τασούλα να απορρίπτει τις αιτιάσεις.

«Η λυδία λίθος δεν είναι η φήμη της συνέντευξης, αλλά η εφαρμογή της, που θα δώσει αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα έχει σχέση με τις ανησυχίες και τις αιτιάσεις που ακούστηκαν από ορισμένες πλευρές», επεσήμανε.

«Δίνετε σήμα για ένα νέο γύρο αρεστών και μη αρεστών στο Κοινοβούλιο», υποστήριξε ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου σχολίασε πως εδώ ισχύει το «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

«Αυξάνουν τα περιθώρια αυθαιρεσιών», ανέφερε ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ, ενώ η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση είπε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να ευνοηθούν συγκεκριμένα άτομα.

«Ακόμη κι αν η συνέντευξη είναι καλά δομημένη, υπάρχει η πιθανότητα να υπεισέλθουν υποκειμενικά και στιγμιαίας απόδοσης κριτήρια», σημείωσε η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Σπήλιος Λιβανός αντέκρουσε την κριτική, υπογραμμίζοντας ότι προβλέπεται η συμμετοχή δύο μελών του ΑΣΕΠ στην επιτροπή που θα κάνει τις κρίσεις, κάτι που-όπως είπε-ενισχύει την αξιοκρατία.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα λαμβάνονται με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 02-10-2020 και ώρα 05.00 έως Παρασκευή 16-10-2020 και ώρα 05.00.