Πρυτανικές Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του ελληνικού χρηματιστηρίου (05/01)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Αξιόλογο το “ξεκατίνιασμα” των πωλητών..

Εικόνα

*
ΕΛΠΕ: Η μετοχή τους έχει τμήσει ανοδικά το pattern Cup and Handle και πατάει πάνω σε αυτό μαζεύοντας δυνάμεις για υψηλότερα επίπεδα. Πολύ ενδιαφέρον chart. Την Τρίτη θα κόψει και το προμέρισμα 0,2375 καθαρό..

Εικόνα

*
PROFILE: 2η μέρα πάνω από την πρώην αντίσταση των 3,74 ευρώ και με όγκο 23 χιλ τμχ. Η ουσιαστική αντίσταση εντοπίζεται στα 4,09 ευρώ που πιθανότατα να προσεγγιστεί με κάποιο νέο..

Εικόνα

**
MEDICON: Παρά τους μικρούς όγκους η μετοχή δείχνει να έχει μπεί πάνω σε έναν μακροπρόθεσμο ανοδικό στροφέα που μπορεί να την οδηγήσει στα 4,06 ευρώ. Σημείο κλειδί η ανοδική διάσπαση των 2.70 ευρώ…

Εικόνα

*
Quality & Reliability: Αυτή η τεράστια σφήνα εαν πάει και λυθεί ανοδικά με ισχυρό όγκο συναλλαγών στα 0,22 ευρώ θα του δώσει και θα καταλάβει, καθώς ο μεσοπρόθεσμος στόχος εντοπίζεται στα 0,50 ευρώ. Το candlestick του Ιανουαρίου θα είναι ενδεικτικό..

Εικόνα

*
ΙΑΤΡΙΚΟ: Εχει στυλώσει τα πόδια του πέριξ του 2,10. Εαν πάει και σπάσει ανοδικά τα 2,20 με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα δεί τη ζώνη βραχυχρόνιας αντίστασης 2,37 με 2,40 ευρώ.

Εικόνα

**
Φίλοι μου, σας Ευχαριστώ Πολύ για τα καλά σας λόγια και την πρωτοφανή ανταπόκριση πάνω στη τωρινή 4σέλιδη αρθρογραφία μου στην εφημερίδα Κεφάλαιο για το ΓΔ και τις κορυφαίες διαγραμματικά μετοχές για το 2020. Δεν έγραψα τίποτα παραπάνω απο αυτό που βλέπω και νιώθω. Να είστε καλά.

Εικόνα

**

Σχηματισμός Ποτήρι και Χερούλι (Cup and handle Pattern)

  • Το όνομα του σχηματισμού αυτού δεν αφήνει και πολλά στην φαντασία. Πρόκειται όπως καταλάβατε για έναν σχηματισμό που παραπέμπει εικονικά σε ένα ποτήρι με το χερούλι του. Αντίθετα με τον σχηματισμό Κεφάλι και Ώμοι που αποτελεί έναν σχηματισμό αντιστροφής τάσης ο σχηματισμός Ποτήρι και Χερούλι (στο εξής ΠκΧ), αποτελεί έναν «Bullish» (ανοδικό) σχηματισμό συνέχισης της τάσης. Συναντάται συνήθως στο σημείο όπου μια ανοδική κίνηση έχει παγώσει κάνοντας κοιλιά αλλά θα συνεχίσει ενδυναμωμένη όταν ο σχηματισμός ολοκληρωθεί.

    Τα στάδια του σχηματισμού:

    Το πρώτο στάδιο αναγνωρίζεται, όταν μετά από μια σημαντικά ανοδική κίνηση ακολουθεί η αποκομιδή κερδών, αλλάζοντας απότομα την κατεύθυνση. Ύστερα ακολουθεί μια παρατεταμένη περίοδος με ασαφή προσανατολισμό και σχετικά ασθενικές διακυμάνσεις. Το τέλος της περιόδου σηματοδοτεί μια σχετικά απότομη ανοδική κίνηση που τελειώνει κοντά στα προ πτώσης επίπεδα, ακολουθούμενη με τη σειρά της από μια σχετικά μικρότερη καθοδική κίνηση που σχηματίζει το «χερούλι», το τελευταίο κομμάτι του μοτίβου.

    Για να είμαστε σίγουροι για την εγκυρότητα του σχηματισμού θα πρέπει κατά προτίμηση να εμφανίζεται μετά από μια εμφανή και επιβεβαιωμένη ανοδική τάση. Όσο μεγαλύτερη και πιο απότομη η τάση πρίν το σχηματισμό, τόσο μειωμένες εμφανίζονται οι πιθανότητες για ενδυναμωμένη συνέχιση της τάσης, καθώς συνήθως αυτό σημαίνει ότι η δυναμική της αγοράς έχει εξαντληθεί πριν το σχηματισμό.

    Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι ο σχηματισμός του ποτηριού. Το ιδανικό είναι να έχουμε ένα σχηματισμό που να παραπέμπει σε ποτήρι τσαγιού, με τέλειο στρογγυλό κύπελλο-βάση. Η αιτία πίσω από αυτή την παρατήρηση, είναι ότι το μέρος του σχηματισμού που αποτελείται από το ποτήρι, αντιπροσωπεύει μια περίοδο εμπέδωσης (consolidation period) και ξεκαθαρίσματος της αγοράς. Οι αδύναμοι παίχτες φεύγουν και νέοι παίχτες παίρνουν τα ηνία για την συνέχιση της τάσης.

    Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό που κάποιες φορές δεν αποσπά την ανάλογη προσοχή, είναι το ύψος του ποτηριού. Γενικά, πρέπει να είναι περίπου 1/3 με 2/3 (ανάλογα με τη μεταβλητότητα της αγοράς) της αρχικής ανοδικής κίνησης  για να ισχυροποιεί τον σχηματισμό.

    Τελευταίο αλλά και σημαντικότερο, καθώς μας δίνει τα σημεία εισόδου είναι το χερούλι. Όπως αναφέραμε, το χερούλι σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του σχηματισμού και συναντάται μετά την δεύτερη κορυφή, όταν παρουσιάζεται η καθοδική κίνηση. Θεωρείται αναμενόμενο, η πτωτική κίνηση να φτάσει μέχρι το 1/3 του δεξιού μέρους του ποτηριού. Κατά της διάρκεια της μικρής “βουτιάς” μπορούν να χαραχθούν γραμμές τάσης, οι οποίες όταν παραβιαστούν δίνουν το σημείο θέσης (long) εισόδου στην αγορά.

    Για τους πιο «συντηρητικούς», ή καλύτερα γι αυτούς που αποστρέφονται περισσότερο το ρίσκο, θέση εισόδου μπορεί να χαρακτηριστεί και το επίπεδο που η τιμή ξεπερνάει τις δύο κορυφές του ποτηριού.
    Αλέξιος Μπαλής- http://www.forexpros.gr/