Προβληματισμός στην ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca – Τι γράφουν γερμανικά ΜΜΕ

Την ήδη τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις φαρμακευτικές εταιρίες επιδείνωσαν δημοσιεύματα δύο γερμανικών εφημερίδων, της «Handelsblatt» και της «Bild» ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μόλις 8% αποτελεσματικό σε ασθενείς άνω των 65 ετών.

Η αντίδραση από τις Βρυξέλλες ήταν άμεση, καθώς προειδοποιούν με διακοπή της προμήθειας εμβολίων από τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία στις χώρες – μέλη της ΕΕ.

«Handelsblatt» και «Bild», επικαλούμενες πηγές στο Βερολίνο ανέφεραν ότι Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό μόνο σε ποσοστό 8% στους ανθρώπους άνω των 65 ετών. Η «Bild», η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης -που εκτιμάται ότι θα λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Παρασκευή- δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον προγραμματισμό εμβολιασμών πολλών χωρών, ενώ υπάρχει ανησυχία για το σενάριο να μην εγκριθεί συνολικά. Αν τελικά μειωθεί η ροή των εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας στην ΕΕ τότε θα δημιουργηθεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα των δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή» ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό «The Lancet» τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπογράμμισε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές θα βασίσουν την απόφασή τους για να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» εξέφρασε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ σημειώνοντας ότι την Τετάρτη θα γίνει νέα συζήτηση με την εταιρεία. Ειδικότερα, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε: «Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι η Astra Zeneca ενημέρωσε την ΕΕ την περασμένη Παρασκευή ότι δεν θα μπορέσει να έχει παραδώσει τον συμφωνημένο αριθμό εμβολίων έως το τέλος Μαρτίου και ότι αντί για 80 εκατομμύρια θα παραδώσει 31 εκατομμύρια.