Προβληματισμός παρά την άνοδο στο Χ.Α.- Τι δείχνει η θεμελιώδης (κι όχι μόνο) εικόνα για ΠΛΑΘ, ΚΡΙ, ΕΛΤΟΝ

Προβληματισμός παρά την άνοδο στο Χ.Α.- Τι δείχνει η θεμελιώδης (κι όχι μόνο) εικόνα για ΠΛΑΘ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕΛΤΟΝ

  • Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 890,70 μονάδες με άνοδο 1,28%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 5,64%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,49 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 6,06 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 86 έκλεισαν ανοδικά, 33 πτωτικά, και 46 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύθηκε ο γενικός δείκτης σχεδόν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, διευρύνοντας τα κέρδη του στο δεύτερο μισό αυτής, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 890,70 μονάδων, με την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο τέλος στο 2,6 προς 1.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Πακέτα συνεδρίασης

Παρά το θετικό κλίμα που επικράτησε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο προβληματισμός σχετικά με την διάρκεια της ανόδου παραμένει, εστιαζόμενος τόσο στον χαμηλό όγκο, όσο και στην διαγραμματική εικόνα του γενικού δείκτη, όπου παρά την διατήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής του τάσης, βρίσκεται πολύ κοντά στην δημιουργία «σταυρού του θανάτου», δηλαδή την πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ200 ημερών (885 μονάδες) από τον εκθετικό ΚΜΟ50 ημερών (886 μονάδες, κάτι που εάν πραγματοποιηθεί τον θέτει σε πτωτική τάση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο 84% διαμορφώθηκε το ποσοστό των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες έκλεισαν με σήμα αγοράς, έναντι 44% στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Οι μετοχές των συστημικών τραπεζών έκλεισαν με σήμα αγοράς, με την μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ να παραμένει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης.

Υψηλό 52 εβδομάδων

Εταιρικά ομόλογα

Σημαντική αύξηση, άνω του 60% προβλέπει για τη μετοχή της Mytilineos η Πειραιώς σε ανάλυσή της για τη μετοχή. Εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει τα 23,8 ευρώ έναντι 19,5 ευρώ προηγουμένως.

Ο αναλυτής, παρά τις διεθνείς προκλήσεις, με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την συνεπαγόμενη ενεργειακή κρίση, επιβεβαιώνει τόσο την πρόβλεψη για διπλασιασμό των κερδών της Mytilineos, το 2022 (σε σχέση με το 2020), όσο και το γεγονός ότι η εταιρεία έχει μπει σε μία νέα εποχή κερδοφορίας.

Στα πλεονεκτήματα αθροίζει:

1. Το χαμηλό κόστος παραγωγής Αλουμινίου και Αλουμίνας, με τη ελληνική εταιρεία να βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους πιο φτηνούς παραγωγούς παγκοσμίως.

2. Η Mytilineos λειτουργεί τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ένταξη, σε λίγους μήνες, της νέας ακόμα πιο αποδοτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με τη δυνατότητα να έχει διαφοροποιημένο και ανταγωνιστικό portfolio προμήθειας.

3. Η συμβολή της εταιρείας στην ενεργειακή μετάβαση μέσω της ταχύτατης ωρίμανσης έργων ΑΠΕ. Η MYTILINEOS πλέον διαθέτει σχεδόν 3.5GW ώριμων έργων και άλλα 3.5GW έργων σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ του ΑΠΕ χαρτοφυλακίου της εταιρείας στα 7GW.

Η έκθεση επιπλέον κάνει λόγο για αύξηση EBITDA το 2022 στα €0,5 δισ. ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €700 εκατ., δημιουργώντας ελεύθερες ταμειακές ροές για τους μετόχους της τάξης άνω των €450 εκάτ. ετησίως. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως, με βάση το report, η εταιρεία θα επιτύχει αυτή την αξιοσημείωτη αύξηση στην κερδοφορίας της έχοντας καταφέρει να διατηρήσει τη μόχλευσή της σε πολύ χαμηλά επίπεδα (σταθερά κάτω από το 2x για τα επόμενα χρόνια), μία άσκηση ισορροπίας που λίγες εταιρείες στο μέγεθος της Mytilineos έχουν καταφέρει να πετύχουν.

Τα παραπάνω, δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να συνεχίσει τη μερισματική της πολιτική, που για το 2025 υπολογίζεται, από τον αναλυτή της Piraeus, ότι θα έχει απόδοση άνω του 7%.(euro2day.gr)

Η Διοίκηση της εταιρίας Μπουτάρη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με  τους κ.κ. Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη (των εταιρειών Premia και Sterner Stenhus) για τη συμμετοχή τους στην αναδιοργάνωση της εταιρίας Μπουτάρη.

Με τη συμφωνία αυτή υπεγράφη και κατετέθη στο Πρωτοδικείο Βέροιας, την Πέμπτη 31/03/2022, συμφωνία εξυγίανσης του αρ. 31επ. του Ν.  4738/2020, ως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για το μέλλον της ιστορικής οινοποιίας και τίθενται οι βάσεις για την πλήρη αναδιοργάνωσή της.  Ρυθμίζονται όλες οι υποχρεώσεις των εταιρειών Μπουτάρη Holding και Μπουτάρη Οινοποιητική προς τους Τραπεζικούς Οργανισμούς, το Δημόσιο, του Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, τους Προμηθευτές και τους Πιστωτές της εταιρείας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των εταιρειών, κ. Κωνσταντίνος Μπουτάρης, δήλωσε:

“Είμαστε ευτυχείς και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που οι αδελφοί Γεωργιάδη αποφάσισαν να επενδύσουν στο όραμα της συνέχισης της ιστορίας της εταιρείας. Ο σκοπός της δημιουργίας μιας εταιρείας  πρότυπο στον χώρο της παραγωγής εξαιρετικών κρασιών στον διεθνή χώρο είναι πλέον εφικτός. Με την παρουσία των νέων επενδυτών, είμαι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια μας να πείσουμε τον παγκόσμιο καταναλωτή για την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών κρασιών, θα ευοδωθεί πλέον με επιτυχία.  Τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Ηλία και τον Θωμά για την καταλυτική συμμετοχή τους σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια”.

Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ Α.Ε.Β.Ε. – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, στο πλαίσιο της ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού και σύμφωνα με τα άρθρα 4.1.2 & 4.1.3.15.1 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανακοινώνει το Οικονομικό Ημερολόγιο έτους 2022 σύμφωνα με το οποίο:

-H “Ετήσια Οικονομική Έκθεση βάσει Δ.Π.Χ.Α.”, θα αναρτηθεί την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022 στην ιστοσελίδα της εταιρίας στο διαδίκτυο, www.elastron.gr καθώς και στο Χρηματιστήριο Αθηνών www.helex.gr.

 -Ημερομηνία Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων : Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

 -Ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος χρήσης 2021 : Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

 -Ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων μερίσματος χρήσης 2021 : Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

 -Ημερομηνία πληρωμής μερίσματος χρήσης 2021 : Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλλει τις ως άνω ημερομηνίες μετά από έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Η Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία “MEVACO ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και τον διακριτικό τίτλο “MEVACO A.E.” (εφεξής “Εταιρεία”), γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4.1.3.1 του Κανονισμού του Χ.Α. και του άρθρου 17 παρ. 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014, ότι ανέλαβε κατόπιν συμβατικής ανάθεσης από εταιρεία, μέλος διεθνούς κατασκευαστικού Ομίλου με σημαντικές δραστηριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, την κατασκευή – παραγωγή μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων, ανά την ελληνική επικράτεια, συνολικής αξίας 5,3 εκ. Ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με το τεθέν χρονοδιάγραμμα, η παραγωγή και η παράδοση των ως άνω μεταλλικών βάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσεως.

Η σύναψη της ως άνω νέας σύμβασης, επιβεβαιώνει την πολυσχιδή παραγωγική ικανότητα και την ευελιξία του επιχειρηματικού μοντέλου της Εταιρείας, την αποδεδειγμένη μακρά εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει, και αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αξιοπιστία αυτής στην επιτυχή εκτέλεση σημαντικών έργων στον τομέα των Φ/Β πάρκων, τα οποία διακρίνονται για τις αυστηρές προδιαγραφές, τις υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις και τα καινοτόμα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

H εταιρεία Ν.ΒΑΡΒΕΡΗΣ-MODA BAGNO A.E στα πλαίσια της ορθής, έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, και σύμφωνα με τα άρθρα 4.1.2 & 4.1.4.3.1 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανακοινώνει το Οικονομικό Ημερολόγιο έτους 2022:

– Ημερομηνία ανακοίνωσης των ετησίων συνοπτικών οικονομικών στοιχείων χρήσης 2021 (1.1.2021-31.12.2021) που συνετάγησαν βάσει των ΔΛΠ/ΔΠΧΠ : Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022.

– Ημερομηνία Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων : Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022. 

-Η Εταιρία δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2021.

-Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλει τις παραπάνω ημερομηνίες, αφού ενημερώσει έγκαιρα το επενδυτικό κοινό με τροποποίηση του παρόντος, σύμφωνα μα τα οριζόμενα στον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΑΒΑΞ AE ανακοινώνει ότι συμμετέχει στην κοινοπραξία η οποία υπέγραψε σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ για τη Λειτουργία & Συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ). Η σύμβαση έχει αξία €174,9 εκατομμύρια (με ΦΠΑ) και διάρκεια 5 ετών, με δικαίωμα προαίρεσης για ετήσια παράτασή της (αξίας €34,3 εκατομμυρίων με ΦΠΑ).

Η ΑΒΑΞ συμμετέχει με ποσοστό 40%  στην κοινοπραξία, η οποία επίσης περιλαμβάνει τις εταιρείες ΑΚΤΩΡ (40%) και ΕΡΓΟΤΕΜ (20%).

Επισημαίνεται ότι ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει συνεχή παρουσία στο ΚΕΛΨ από τη δεκαετία του 1980 μέσω της ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ (η οποία έχει απορροφηθεί πλήρως από τον Ομιλο το 2018), αρχικά με την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της πρώτης φάσης των έργων υποδομής και εγκαταστάσεων.

Η ολοκλήρωση των επόμενων δύο φάσεων κατασκευής των εγκαταστάσεων του ΚΕΛΨ έγινε σε κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ, με την οποία έκτοτε έχουν από κοινού τη λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου.

Το ΚΕΛΨ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα κάλυψης πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων, και μέση παροχή εισερχόμενων λυμάτων  της τάξεως των 730.000 κ.μ.  ημερησίως.

ΕΤΗΣΙΑ PROFORMA ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2021

U.S. stock markets opened higher on Friday, supported by a jobs report that showed the labor market still in rude health despite concerns about inflation and prospective higher interest rates.

By 9:45 AM ET (1345 GMT), the Dow Jones Industrial Average was up 101 points, or 0.3% at 34,780 points. The S&P 500 was also up 0.3% and the Nasdaq Composite was up 0.2%, in a positive start to the second quarter. The first quarter of the year had been the worst for stocks since the start of the pandemic two years ago.

Earlier, the Labor Department said the economy added another 431,000 jobs in the month through mid-March, and while that was a slowdown from last month and less than generally expected, the miss was more than compensated by an aggregate upward revision of 95,000 to the data from the previous two months. The jobless rate fell to 3.8%, its lowest since 2019, while measures of underemployment and labor force participation also picked up. The latter signaled that higher wages – which grew at 5.6% on the year through March, are tempting people back into the workforce, after they had left it during the age of lockdowns.

The market gave up some of its gains after the Institute of Supply Management’s manufacturing PMI for March pointed to ongoing severe price pressures. The prices paid subindex rose to 87.1 from 75.6, hitting its highest since July last year when global supply chains were at their most stressed.

The mood was improved by a Bloomberg report, citing anonymous sources, saying that Chinese authorities were willing to allow most of the Chinese companies with ADRs listed in the U.S. to provide all the information sought by U.S. regulators to defend those listings. Alibaba ADRs rose 6.7%, while Pinduoduo ADRs rose 8.9% and Baidu ADRs rose 8.0%.

GameStop stock also rose 5.8% after seeking approval for a stock split, a move that typically makes stocks more attractive to small-scale investors.(Geoffrey Smith,investing.com)

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτης Dow Jones διαπραγματεύεται με σήμα neutralο δείκτης S&P 500 με σήμα strong buyκαι ο δείκτης Nasdaq με σήμα buy. Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX διαπραγματεύεται με σήμα neutral, και οι δείκτες FTSE 100 και CAC 40 με σήμα strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Επέστρεψε σε θετικό πρόσημο ο γενικός δείκτηςσυνεχίζοντας να διαπραγματεύεται παρόλα αυτά με σήμα πώλησης στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, παραμένοντας πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ50 εβδομάδων (878 μονάδες). Η αντίσταση βρίσκεται στις 918 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στον ΚΜΟ200 εβδομάδων (812 μονάδες) με την επόμενη στις 752 μονάδες (γραμμή ΓΔ), και με τον εβδομαδιαίο όγκο να διαμορφώνεται (117,6 εκατ. τεμάχια) χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα εβδομάδων (148,2 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 5,83%, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση στο εβδομαδιαίο διάγραμμα να βρίσκεται στις 2.387 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 1.591 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο εβδομαδιαίος όγκος διαμορφώθηκε στα 97,59 εκατ. τεμάχια έναντι 125,4 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα εβδομάδων.

Ο δείκτης FTSEM ολοκλήρωσε με εβδομαδιαία κέρδη 5,11%, με το σήμα πώλησης να διατηρείται. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η αντίσταση βρίσκεται στις 1.627 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.403 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ανοδικά κινήθηκε και ο τραπεζικός δείκτης, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 7,54%, με το σήμα πώλησης να διατηρείται. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η αντίσταση βρίσκεται στις 731 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 515,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον εβδομαδιαίο όγκο να διαμορφώνεται στα 83,97 εκατ. τεμάχια έναντι 110,6 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα εβδομάδων.

Η μετοχή των ΠΛΑΘ έκλεισε στα 5,35 ευρώ με άνοδο 0,94%, συνεχίζοντας την προσπάθεια κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, με το σήμα αγοράς να παραμένει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 5,70 ευρώ, και η στήριξη στα 4,99 ευρώ, με τις εκροές στην μετοχή να αυξάνονται. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 49,5 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός -3,08%

Απόδοση 3μηνου -22,35%

Απόδοση 6μηνου -21,32%

Απόδοση από 1/1 -22,35%

Απόδοση 52 εβδομάδων +17,58%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 8,92 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 4,43 ευρώ

Καθαρή Θέση 244,17 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία εννεαμήνου 2021)

BV 5,63

P/BV 0,95

P/Ettm 2,67

EV/EBITDA* 1,75 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* αρνητικός (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 66,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021 από 45,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ξένα/Ιδία αρνητικά

ROE +29,35%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 74,95%

Κεφαλαιοποίηση 234,0 εκατ. ευρώ

Η μετοχή της ΚΡΙ ΚΡΙ έκλεισε στα 7,50 ευρώ με άνοδο 3,88%, καταβάλλοντας μια πρώτη προσπάθεια κίνησης προς υψηλότερα επίπεδαμε το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 8,0 ευρώ, και η στήριξη στα 7,16 ευρώ, με τις εισροές στην μετοχή να αυξάνονται. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 11,4 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός +1,08%

Απόδοση 3μηνου -11,76%

Απόδοση 6μηνου -0,79%

Απόδοση από 1/1 -11,76%

Απόδοση 52 εβδομάδων -2,60%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 8,96 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 7,08 ευρώ

Καθαρή Θέση 84,4 εκατ. ευρώ (στοιχεία χρήσης εννεαμήνου 2021)

BV 2,56

P/BV 2,93

P/Ettm 14,71

EV/EBITDA10,56 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* αρνητικός (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 11,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021 από 6,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ξένα/Ιδία αρνητικά

ROE +17,78%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 73,76%

Κεφαλαιοποίηση 248,0 εκατ. ευρώ

Η μετοχή της ΕΛΤΟΝ έκλεισε στα 1,67 ευρώ με άνοδο 1,21%, συνεχίζοντας την προσπάθεια κίνησης προς υψηλότερα επίπεδαμε το σήμα αγοράς να διατηρείται. Η αντίσταση βρίσκεται στα 1,72 ευρώ, και η στήριξη στα 1,62 ευρώ, με τις εκροές στην μετοχή να αυξάνονταιΜ.Ο όγκου 30 ημερών 10,2 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός -2,34%

Απόδοση 3μηνου -8,74%

Απόδοση 6μηνου -10,22%

Απόδοση από 1/1 -8,74%

Απόδοση 52 εβδομάδων +13,61%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 1,995 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 1,455 ευρώ

Καθαρή Θέση 54,9 εκατ. ευρώ (στοιχεία χρήσης εξαμήνου 2021)

BV 2,06

P/BV 0,81

P/Ettm 9,25

EV/EBITDA7,15 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 1,76 (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 483.410 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 από 702.612 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ξένα/Ιδία 0,26

ROE +6,66%

Δείκτης Φερεγγυότητας 56,9%

Κεφαλαιοποίηση 44,64 εκατ. ευρώ

*Δείκτης Φερεγγυότητας είναι η ικανότητα μιας εταιρείας να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, κυρίως σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όσο μεγαλύτερος ο εν λόγω δείκτης, τόσο περισσότερο μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η εταιρεία.

*EV/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αξίας μιας εταιρείας με βάση τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων). Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμοδείκτης EV/EBITDA τόσο υπερτιμημένη μπορεί να θεωρηθεί μια εταιρεία, ενώ όσο χαμηλότερος τόσο υποτιμημένη (κάτω του 8x).

*Καθαρός Δανεισμός/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης δείχνει πόσα χρόνια θα χρειαζόταν μια εταιρεία να αποπληρώσει το χρέος της εάν το καθαρό χρέος και το EBITDA διατηρούνταν σταθερά. Επίσης, λαμβάνει υπόψιν την ικανότητα μιας εταιρείας να μειώσει το χρέος της, Ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, συνήθως όταν είναι υψηλότερος του 4 αποτελεί προειδοποίηση, κι αυτό διότι μια εταιρεία είναι λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να διαχειριστεί το χρέος της, και συνεπώς λιγότερο πιθανό να αναλάβει επιπλέον χρέος που απαιτείται για την ανάπτυξη της.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 1,616% με πτώση 3,29%, και του δεκαετούς στο 2,662με πτώση 0,76%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem
http://new-economy.gr/2022/04/01/provlimatismos-para-tin-anodo-sto-xa-2

Προβληματισμός παρά την άνοδο στο Χ.Α.- Τι δείχνει η θεμελιώδης (κι όχι μόνο) εικόνα για ΠΛΑΘ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕΛΤΟΝ