Προβληματισμός από την αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας – Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν σταδιακά

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, κάτι που οδηγεί την κυβέρνηση στη διαμόρφωση ενός σχεδίου για το σταδιακό άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων ανά δύο εβδομάδες, εφόσον διατηρηθεί αυτή η τάση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως έχουν αναφέρει στελέχη της κυβέρνησης εξετάζεται η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς και των πρακτορείων του ΟΠΑΠ που υπολογίζεται ότι απασχολούν περί τις 20.000 εργαζόμενους.

Όσον αφορά τα σχολεία, επικρατέστερη ημερομηνία για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων είναι η 1η Φεβρουαρίου.

Δύσκολος παραμένει η γρίφος της εστιάσης, καθώς το άνοιγμά της τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων.

Πάντως οι επιστήμονες τονίζουν ότι το πιο ασφαλές είναι η άρση του lockdown να γίνει βήμα βήμα ώστε να εξασφαλίζεται το αναγκαίο χρονικό διάστημα, περίπου 10 ημέρες, για να αξιολογείται η επίπτωση της κάθε δραστηριότητας που ανοίγει.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, η αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας γίνεται «βασανιστικά αργά», ενώ ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κόκκινες περιοχές».

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού πέρασε τελικά από τις πύλες εισόδου της χώρας και, όπως έγινε γνωστό, δύο κρούσματα εντοπίστηκαν σε Αττική και Κρήτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού στα 26. Τα υπόλοιπα 24 είχαν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 566 νέα κρούσματα και άλλους 30 θανάτους, ενώ 320 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Εκ των 566 κρουσμάτων, τα 256 εντοπίστηκαν στην Αττική, με τα 71 εξ αυτών να καταγράφονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Τα 38 εντοπίστηκαν στην Ανατολική Αττική, τα 39 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ενώ στη Δυτική Αττική υπάρχουν 27 και 35 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.