Πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη και άλλων ηγετών για ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca

Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Covid-19 Management Group συμμετείχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα. «Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των υπόλοιπων εταιρειών.

Οι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες μοιράστηκαν την ανησυχία τους για τη μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτήν τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Εν όψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε ακόμα η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία επίσης θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27 την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ’ όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό είτε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό». Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.