Πρωτοφανές: Η Τυνησία αρνήθηκε την είσοδο σε ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία

Από την επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Τυνησία τον περασμένο Ιούνιο

Σε μια πρωτοφανή κίνηση οι Aρχές της Τυνησίας απαγόρευσαν σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την είσοδο στη χώρα.

Όπως αποκάλυψε ευρωπαϊκή πηγή, η Τύνιδα απέκλεισε από τη χώρα την αντιπροσωπεία της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις επικρίσεις ευρωβουλευτών για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τυνησίας για το μεταναστευτικό, η οποία προέβλεπε ότι, στο πλαίσιο της διαχείρισης των συνόρων και της καταπολέμηση της διακίνησης, θα διατεθούν στη χώρα πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν πέντε ευρωβουλευτές και αναμένονταν σήμερα Πέμπτη στην πρωτεύουσα Τύνιδα «προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση» και να εξετάσουν την κατάσταση μετά τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η αντιπροσωπεία υπό τον Γερμανό βουλευτή Μίχαελ Γκάλερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα είχε συνάντηση με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και εκπροσώπους της τυνησιακής αντιπολίτευσης.

Σε επιστολή τους προς την αντιπροσωπεία οι τυνησιακές Αρχές ενημερώσαν τους ευρωβουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ότι «δεν θα λάβουν άδεια να εισέλθουν» στο έδαφος της Τυνησίας.

«Προκαλεί έκπληξη και είναι ασυνήθιστο» αντέδρασε ο Γάλλος ευρωβουλευτής των  Πράσινων Μουνίρ Σατουρί. Αρνούμενος την είσοδο σε ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαγέντ «πιστεύει ότι μπορεί να επιλέγει τους συνομιλητές του μεταξύ των Ευρωπαίων και ότι δεν έχει ανάγκη τους εκπροσώπους του λαού για να έχει πρόσβαση στα εκατοντάδες εκατομμύρια που του υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» κατήγγειλε ο Μουνίρ Σατουρί.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετέβη τον περασμένο Ιούνιο στην Τύνιδα για την υπογραφή της συμφωνίας συνοδευόμενη από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Ολλανδό ομόλογό της Μαρκ Ρούτε. Οι τρεις ηγέτες είχαν επισκεφθεί την Τυνησία για να προτείνουν την εν λόγω συμφωνία στην Τύνιδα.