Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα – Στην Πορτογαλία είχε ταξιδέψει ο ασθενής

Κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με την ευλογιά των πιθήκων δηλώθηκε χθες στον ΕΟΔΥ από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που έγινε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από σχετικά μικρή μεταδοτικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι έως και τις 7 Ιουνίου είχαν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.