Πρώτη φορά που η πραγματική οικονομία αποδίδει περισσότερο από το χρηματιστήριο- H πρώτη κίνηση θα είναι βίαιη, αν…

9875

Στο ωριαίο γράφημα βλέπουμε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς να έχει προβληματιστεί σε καμία περίπτωση. Ο ΓΔ κατάφερε να κατοχυρώσει και το πολυπόθητο 902 σε εβδομάδα και πλέον μέλημα του είναι να συντηρήσει το επίπεδο. Η ζώνη του 924-930 είναι κοντινή αντίσταση με τον ταλαντωτή μας να έχει και πάλι διορθώσει χωρίς να δώσει εκ νέου ανοδικό έναυσμα.

  • Μία κατοχύρωση του 904 που είναι και στήριξη μας θα μπορούσε να μας φέρει αντιμέτωπους με το 880 επίπεδο που είναι στοπ τόσο σε intraday όσο και ημερήσιο, ενώ παράλληλα το σενάριο για τετραψήφιο νούμερο στον δείκτη θα απομακρυνθεί.

  • Αύριο κλείνει ο μήνας και έχουμε rebalancing γεγονός που θα σηκώσει σημαντικό τζίρο. Στο ταμπλό βλέπουμε μία αγορά πολλών ταχυτήτων μιας και ο μικρός τζίρος δεν επιτρέπει την διάχυση στο σύνολο των τίτλων.

Ο τραπεζικός ο μεγάλος κερδισμένος για το έτος μιας και καταφέρνει να κερδίζει 13% με τον ΓΔ μόλις 2%. Η μεσαία κεφαλαιοποίηση που είναι και σε μεγαλύτερο βαθμό εσωτερική υπόθεση συνεχίζει να χάνει το 7% της αξίας της.

  • Στην χτεσινή εκδήλωση της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένας πρωθυπουργός. Προσπάθησε να διαλύσει τις όποιες εκλογικές ανησυχίες λέγοντας ότι η διαδικασία θα είναι πολύ σύντομη και δεν θα επηρεάσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της οικονομίας.

Εκτός από το ωριαίο  γράφημα παραθέτουμε και ένα ετήσιο. Στο ετήσιο με βάση το σύστημα μας είμαστε short 13 χρόνια και το στοπ μας είναι στις 950 μονάδες σε κλείσιμο έτους, δεν ξέρουμε αν η αγορά μπορεί να καταφέρει φέτος να κλείσει πάνω από τις 950 μονάδες. Το θέμα είναι ότι όταν η αγορά το αποφασίσει η πρώτη κίνηση θα είναι βίαιη.

  • Η οικονομία και αφού αφαιρέσουμε το 2021 που ήταν μία covid χρονιά, το 2022 φαίνεται να κλείνει με πάνω από 6% ανάπτυξη. Αυτό έχει να συμβεί από την δεκαετία του 1960 γεγονός που δείχνει ότι κάτι αλλάζει.

Η πορεία της αγοράς  λόγω της πολύ δύσκολης χρονιάς παγκοσμίως δεν κατάφερε να δώσει τα αναμενόμενα. Για πρώτη φορά παρατηρείται η πραγματική οικονομία να αποδίδει περισσότερο από το χρηματιστήριο.

  • Από την άλλη το εκλογικό 2023 φοβίζει τους ξένους κυρίως επενδυτές μιας και παρατεταμένη ακυβερνησία θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη και τις πολιτικές που εφαρμόζονται για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα. Ενώ η επενδυτική βαθμίδα φαίνεται να καθυστερεί λόγω των εκλογών… κερδίζοντας χρόνο για να δει τα νέα δεδομένα.

Πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ χωρίς να έχουμε ακόμα εικόνα τους χρόνους που θα χρειαστεί να παραμείνουν υψηλά. Αυτό είναι και η κύρια ερώτηση στην απάντηση τι θα κάνουν οι αγορές.

  • Παρόλα αυτά όταν οι ξένοι βλέπουν μία Ελληνική οικονομία που μετά από 15 χρόνια αλλάζει σελίδα παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, αναγκαστικά θα καβαλήσουν το τρένο ακόμα και αν τα υπόλοιπα τρένα έχουν σταματήσει τα γρήγορα δρομολόγια.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ