Πρόταση της Κομισιόν να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας

Τη χορήγηση στην Ουκρανία και τη Μολδαβία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη  στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας θα προτείνει η Κομισιόν, ενώ η Γεωργία καλείται να εκπληρώσει κάποιες προϋποθέσεις για να μπει στο ίδιο καθεστώς.

Αυτό ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Reuters, τη στιγμή που ορισμένες χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων Ολλανδίας και Δανίας, δεν υποστηρίζουν το να δεχθούν περισσότερες χώρες το καθεστώς υποψηφίου προς ένταξη, παρόλο που ο Ζελένσκι χθες κέρδισε τη στήριξη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.

Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να έλθει αργότερα σήμερα και εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι ηγέτες της Ε.Ε. να την υπογράψουν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει τόνωση του ηθικού για την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη επίσκεψή τους στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, ο Γάλλος  πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσαν ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., το οποίο επιδιώκει η Ουκρανία από το 2014, όταν οι διαδηλώσεις στο Κίεβο ανέτρεψαν τον μη δημοφιλή φιλορώσο πρόεδρο, θα αποτελέσει ορόσημο στην πορεία της από μια πρώην σοβιετική δημοκρατία σε μια αναπτυγμένη οικονομία στη μεγαλύτερη εμπορική ένωση παγκοσμίως.

Ωστόσο, η πορεία προς την ένταξη αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, απαιτώντας βαθιές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ενδημικής διαφθοράς.

Η διεύρυνση της Ε.Ε. ως μια πολιτική έχει επίσης μείνει στάσιμη από το 2018. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν μπορούν να συμφωνήσουν εάν θα φέρουν και άλλες υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία) στην Ένωση.