Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ίσως επιβληθούν στη UBS λόγω συναλλαγών της Credit Suisse με την Archegos

Αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμων ύψους εκατοντάδω εκατομμυρίων δολαρίων είναι η UBS για τις συναλλαγές της Credit Suisse με την Archegos Capital, καθώς η ελβετική τράπεζα κληρονομεί ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο διαφορών της πρώην μεγάλης ανταγωνίστριάς της, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρόστιμο της oμοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για την Archegos μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. δολάρια, ενώ η Αρχή Προληπτικής Ρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο έως και 100 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών (128 εκατ. δολ.), ανέφερε η πηγή. Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική Αρχή της Ελβετίας δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα.

Η εξαγορά από την UBS της ανταγωνίστριάς της έκλεισε νωρίτερα αυτό τον μήνα, δίνοντας στον διευθύνοντα σύμβουλο Sergio Ermotti ένα πιθανό απροσδόκητο κέρδος αυτό το τρίμηνο το οποίο αποτιμάται ίσως και σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, μετά τη διάσωση με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης της Ελβετίας.

Ταυτόχρονα, η UBS είχε προηγουμένως ενημερώσει ότι οι νομικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την Credit Suisse θα μπορούσαν να ανέλθουν σε έως και 4 δισ. δολάρια σε διάστημα 12 μηνών και η μείωση των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 13 δισ. δολάρια.

Σε αντίθεση με άλλες τράπεζες που συνεργάζονταν με το οικογενειακό γραφείο που διαχειριζόταν την περιουσία του Bill Hwang, η Credit Suisse άργησε να εγκαταλείψει τις θέσεις της και κατέληξε με ζημίες 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με αυτήν τη δραστηριότητα το 2021. Η UBS υπέστη πολύ μικρότερη απώλεια.

Η τράπεζα είχε ζητήσει από τη Finma, τη Fed και την PRA να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους και να ανακοινώσουν τυχόν κυρώσεις από κοινού στα τέλη του επόμενου μήνα, σύμφωνα με τους «Financial Times», οι οποίοι ανέφεραν πρώτοι ότι η UBS θα αντιμετωπίσει ορισμένες κυρώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης εξαγοράς της Credit Suisse, η UBS έχει κληρονομήσει έναν μακρύ κατάλογο ανεπίλυτων υποθέσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν ποινική καταδίκη για διευκόλυνση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ενός Βούλγαρου διακινητή κοκαΐνης, καθώς και διακανονισμό μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων σε σχέση με σκάνδαλο δωροδοκίας που σχετίζεται με έναν στόλο αλιείας τόνου στη Μοζαμβίκη.

Σύμφωνα με την Alison Williams του Bloomberg Intelligence, τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες νομικές προβλέψεις της UBS, όταν ολοκλήρωσε την αγορά της Credit Suisse στις 12 Ιουνίου, μπορεί να καλύψουν μεγάλο μέρος, αν όχι το σύνολο των πιθανών προστίμων που σχετίζονται με τα ζητήματα της τελευταίας με την Archegos.

Ο Ermotti έχει επισημάνει ότι ο βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής της Archegos, βρίσκεται σε «μαζική συρρίκνωση» ως μέρος της ενσωμάτωσης στην UBS.