Πρόστιμα 242.000 ευρώ χθες για παράβαση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τους ελέγχους για τον περιορισμό της πανδημίας, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δ.Α. Αθηνών) διενήργησαν χθες συνολικά 57.722 ελέγχους και κατέγραψαν 1.776 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 242.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (53.754) και οι κυριότερες παραβάσεις ήταν:

  • Μη χρήση μάσκας
  • Μη αποστολή sms
  • Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης
  • Μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας σε ΚΥΕ
  • Μη τήρηση κανόνων λειτουργίας λαϊκών αγορών

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των μετακινήσεων πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, ΜΜΜ, πλοία, ΕΙΧ και ΕΔΧ). Παράλληλα συνεχίστηκαν οι έλεγχοι και σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (take away, delivery και drive through), καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Το τηλεφωνικό κέντρο καταγγελιών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων 1520, αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κατά του COVID-19, δέχτηκε συνολικά χθες 11.662 κλήσεις. Οι καταγγελίες που αφορούσαν ελέγχους τήρησης των μέτρων κατά του COVID-19 διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλη την επικράτεια βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων και σε συνάρτηση με τις πληροφορίες από το 1520 και τα υπόλοιπα στοιχεία που συλλέγονται από τις υγειονομικές και ελεγκτικές Αρχές.