Προσπάθεια για απομάκρυνση 6.000 αμάχων από τη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει να αποστείλει 90 λεωφορεία στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, για να απομακρύνει σήμερα περίπου 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την Μαριούπολη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη με τη Ρωσία για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου σήμερα από την πόλη αυτή θα οριστικοποιηθεί και θα τηρηθεί.

Παράλληλα, σημείωσε ότι περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη και ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Nωρίτερα σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από τη Μαριούπολη. «Κατορθώσαμε να καταλήξουμε σε προκαταρκτική συμφωνία για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους… Δεδομένης της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε σήμερα τις προσπάθειές μας» τόνισε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook.

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη θα αρχίσουν στις 2 μ.μ. και ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα ανοίξει προς τη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τη Βέρεστσουκ, η οποία διευκρίνισε: «Δεδομένης της πολύ δύσκολης κατάστασης, μπορεί να προκύψουν αλλαγές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του διαδρόμου. Επομένως παρακαλώ να παρακολουθείτε τα σχετικά επίσημα μηνύματα».

Από το Σάββατο δεν έχει ανοίξει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ουκρανία, καθώς δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία με τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν εντείνει τις τελευταίες μέρες τα πλήγματά τους στην ανατολική Ουκρανία.

Συνολικά 300.000 Ουκρανοί έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αριθμό που ανακοίνωσε χθες το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης.

«Από την αρχή του πολέμου, η ουκρανική κυβέρνηση έχει προτείνει περισσότερους από 340 ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Οι (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής έχουν αποδεχθεί περίπου 300 και ντε φάκτο 176 έχουν όντως λειτουργήσει» διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία κατηγορεί τους Ρώσους ότι παραβίασαν την εκεχειρία ή απέκλεισαν οχήματα απομάκρυνσης πολλές φορές, κάτι το οποίο διαψεύδει η Ρωσία.