ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύ άσχημα τα διαγράμματα των ευρωπαϊκών τραπεζών (του Απόστολου Μάνθου)

ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ….ΠΡΟΣΟΧΗ
  • Μετά την ιστορικών διαστάσεων οικονομική ύφεση που προκάλεσε την άνοιξη η πανδημική κρίση βρίσκεται προ των πυλών ένα δεύτερο σαρωτικό κύμα πτωχεύσεων σε μεγάλο αριθμό εταιριών που θα επιφέρει ισχυρή διόγκωση των κόκκινων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Υπολογίζεται ότι λόγω της πανδημίας  οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές από κόκκινα δάνεια άνω των 400 δισεκ. ευρώ, ενώ σε  περίπτωση που υπάρξει και δεύτερο lockdown οι απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα διπλασιαστούν φθάνοντας τα 800 δισεκ. ευρώ.

  • Το οικονομικό αντίκτυπο που θα αφήσει η νέα εν εξελίξει πανδημική κρίση θα προκαλέσει σύμφωνα με τις εκθέσεις των αναλυτών σοβαρότατο πλήγμα σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν τις πιστώσεις που έλαβαν με αποτέλεσμα τα  κόκκινα δάνεια να  απειλήσουν όχι μόνο τη δικιά τους ύπαρξη αλλά και αυτή των τραπεζών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη πληγεί  προ πολλού από το χαμηλό κόστος του δανεισμού που συμπιέζει την κερδοφορία τους, καθώς τα επιτόκια στην Ευρωζώνη είναι σε αρνητικό έδαφος εδώ και χρόνια.

  • Έκδηλη είναι και η επενδυτική  αβεβαιότητα με το συμβόλαιο του  πανευρωπαϊκού δείκτη DJ STOXX 600 Banks να καταγράφει νέα χαμηλά από το Δεκέμβριο του 1987. Το δε διμηνιαίο διάγραμμά του προκαλεί έντονα ρίγη, καθώς πλέον έχει ξεφύγει από τις αγκάλες της σοβαρότατης ζώνης στήριξης των 100 με 95 μονάδων και κατευθύνεται προς την περιοχή των 70 με 64 μονάδων σύμφωνα με το target που ορίζει ο τμημένος μακροπρόθεσμος στροφέας του 2009.

  • Σωτήριο μπορεί να αποδειχθεί ένα άμεσο ριμπάουντ προς το επίπεδο των 100 μονάδων (τώρα είναι στο 80), αλλά είναι εύκολο κάποιος να  διαπιστώσει ότι σε αυτό το διάγραμμα θαύματα δεν γίνονται.

Από τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη  η διαγραμματική ανάλυση της γαλλικής  BNP Paribas παρουσιάζεται λαβωμένη μετά και τη καθοδική καταστρατήγηση του ανοδικού στροφέα τάσης του 2009, στα 40 ευρώ. Η μετοχή παρά την προσπάθεια επανακατάληψης  δε μπόρεσε να την περάσει με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον σε πτωτικό φλερτ με την περιοχή των 30 ευρώ. Επιτυχής καθοδική τμήση θα ανοίξει για τα επίπεδα των χαμηλών της τότε κρίσης της Lehman Brothers στα 21 με 20 ευρώ.

Η ισπανική Banco Santander που έχει και ένα σημαντικό άνοιγμα σε τουρκικό χρέος, δείχνει διαγραμματικά ότι βρίσκεται στη κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενη, καθώς όχι μόνο γράφει νέα χαμηλά σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας του Μαρτίου αλλά έχει διαλύσει στη πορεία και τα 2 ευρώ ανοίγοντας πλέον δίαυλο επικοινωνίας με την πολύ επικίνδυνη ζώνη των 1,50 με 1 ευρώ. Τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται η τιμή της μετοχής είχε να τα γράψει από το 1995(!).

Η ιταλική Unicredit θυμίζει διαγραμματικά λίγο από ελληνική  τραπεζική τραγωδία καθώς σπάει το ένα επίπεδο στήριξης μετά το άλλο καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά. Το επίπεδο τώρα που φαντάζει ότι θα σταματήσει τη μακροπρόθεσμη καθοδική λαίλαπα είναι τα 6 ευρώ ενώ το αντίπαλο ανοδικό δέος  βρίσκεται στα 8,10 και στα 9,40 ευρώ. Τώρα η τιμή συλλαμβάνεται να χάνει τα 7 ευρώ.

Ούτε στη βρετανική Barclays φαίνεται διαγραμματικά να πηγαίνει κάτι καλά, καθώς και εδώ έχει χαθεί μία πολύ βασική περιοχή στήριξης δεκαετίας, στις 122 λίρες, ανοίγοντας το κατηφορικό έδαφος για σημεία στήριξης που είχε να τα δει από το 2008. Η προσπάθεια μάλιστα, που έκανε τους καλοκαιρινούς μήνες για να τη διασπάσει ανοδικά έπεσαν στο κενό με τη μετοχή αυτή τη στιγμή να έχει πάρει το δρόμο για τις 90 λίρες, ενώ το επόμενο ισχυρό σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 73 λίρες.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 26&27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020