Προσδοκίες για εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφ/σης με υποτιμημένα θεμελιώδη (Δημ.Τζάνας)

Τι σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς – σήμερα ο Δημ.Τζάνας

  • Οι αψιμαχίες ανάμεσα σε πωλητές και αγοραστές γύρω από τις 800 μονάδες συνεχίζονται, με τη συναλλακτική καχεξία να τις συνοδεύει, με εξαίρεση τη συνεδρίαση ειδικών χαρακτηριστικών, ελέω του rebalancing της περασμένης Παρασκευής.

Με δεδομένη τη συντήρηση των πολλών αβεβαιοτήτων σε όλα τα πεδία, από την έκβαση των “stress test”, μέχρι το ενδεχόμενο όξυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, η στάση των επενδυτών αναδιατάσσεται καθημερινά, με την υιοθέτηση διαχειριστικών πρακτικών που ενσωματώνουν τη διαμόρφωση πιθανολογούμενων αρνητικών σεναρίων, με την προοπτική των θετικών σεναρίων που αφορούν την επάνοδο στην κανονικότητα και την αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης να αδυνατίζουν σε αυτή τη φάση.

Με το φόβο, επομένως, του ενδεχομένου επέλευσης των χειρότερων, οι πωλητές πυκνώνουν και οι αγοραστές διακρατούν τη ρευστότητά τους, προσδοκώντας χαμηλότερες τιμές.

  • Ο φαύλος κύκλος του αποπληθωρισμού επανεμφανίζεται απειλώντας τη διάσπαση του οχυρού των 800 μονάδων, με τα αντανακλαστικά των αγοραστών να αποτρέπουν, επί του παρόντος, την περαιτέρω πτωτική κίνηση.
  • Θα χρειασθούν ωστόσο νέοι καταλύτες, πέραν των υπό δημοσίευση βελτιωμένων αποτελεσμάτων για το 2017 που ήδη εκδίδονται
  • ‘Οπως η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις, που θα προσφέρουν ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο Ενεργειακός κλάδος προσφέρεται για τέτοια εγχειρήματα, με την ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου, τα Ελληνικά Πετρέλαια, να προσφέρει το 51%, πλέον του management, στους Υποψήφιους Επενδυτές, διαδικασία που αναμένεται να απασχολήσει την Επενδυτική Κοινότητα το επόμενο διάστημα, καθώς τα ελκυστικά δεδομένα διαμορφώνουν προϋποθέσεις για αναβάθμιση της τιμολόγησής τους.

Θα προηγηθεί η κατακύρωση του διαγωνισμού για τη ΔΕΣΦΑ και ενώ αναμένεται η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, η πώληση μειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΗ και η πιθανή ολοκλήρωση του Κινεζικού ενδιαφέροντος για τη εταιρεία που κατέχει τον ΑΔΜΗΕ.

Στο μεταξύ, στον κλάδο της Υγείας εντείνεται η κινητικότητα (Υγεία, Ιασώ), διαμορφώνοντας προσδοκίες για επέκταση και σε άλλες εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με υποτιμημένα θεμελιώδη (χαρακτηριστικά distressed).

Στο διεθνές περιβάλλον, όλα τα βλέμματα στρέφονται προς το νέο κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ, τον Τζερόμ Πάουελ και στον τρόπο που θα αναφερθεί για τους επόμενους χειρισμούς του, περί τα Αμερικανικά παρεμβατικά επιτόκια, τα οποία εκτιμάται ότι θα αναπροσαρμοστούν τρεις φορές στο βαθμό που δεν συντρέξει πληθωριστική απειλή.

Παράλληλα, ο διορισμός νέου Υπουργού Εξωτερικών από τον Πρόεδρο Trump, επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι είναι απρόβλεπτος, με το ενδεχόμενο έναρξης Εμπορικού πολέμου, λόγω επιβολής δασμών, να είναι ανοικτό.

Ευλόγως, οι Αγορές κινούνται με νευρικότητα και αυξημένη μεταβλητότητα, με τις Ευρωπαϊκές να προσβλέπουν σε σύντομη πρόοδο της συνοχής του Γαλλογερμανικού άξονα σε καίριους τομείς, όπως εκείνο της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής ένωσης…

ΔHM.TZANAΣ (διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ)

Print Friendly, PDF & Email