Προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας έστειλε η Μόσχα στο Κίεβο

Προσχέδιο νέας ειρηνευτικής συμφωνίας στους Ουκρανούς απέστειλε η Μόσχα και αναμένει την απάντησή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σε ισχύ έχει τεθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, με τη Μόσχα να δίνει νέο τελεσίγραφο στους μαχητές που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ να τις εγκαταλείψουν.

  • Δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα απευθύνουν οι Ουκρανοί μαχητές και οι πολίτες που βρίσκονται μέσα στον τελευταίο θύλακα αντίστασης της πόλης. Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας, με στόχο τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ντονμπάς και στο Μικολάιβ, το βασικό προπύργιο προς το λιμάνι της Οδησσού.

Ενώ συνεχίζεται η ρωσική πολεμική επιχείρηση κατάληψης του Ντονμπάς, το Κίεβο δηλώνει ότι ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση έξω από το Ίζιουμ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ παραδέχθηκε ότι το Βερολίνο δεν έχει αποκαλύψει όλα τα όπλα που έχει αποστείλει στην Ουκρανία.

 

Τραγική Κατάσταση Στη Μαριούπολη
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα στα υπόγεια του εργοστασίου Αζοφστάλ παραμένουν άμαχοι, που έχουν βρει εκεί καταφύγιο, με τους Ουκρανούς να ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι έχουν ρίξει στο εργοστάσιο βόμβες καταστροφής καταφυγίων.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας υποστηρίζει ότι έχει υποκλέψει συνομιλία διοικητή ρωσικής μονάδας, ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως «θα ισοπεδωθούν τα πάντα».

 

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε με ανάρτησή του στο Facebook την Τετάρτη ο κυβερνήτης Σερχέι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί.

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε. «Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».
«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο -το εργοστάσιο Αζοφστάλ-, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», σημείωσε.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.