Προς παράταση η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Προς παράταση μίας εβδομάδας οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενώ τις επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αμέσως μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η επιτροπή θα αποφασίσει σήμερα για την άρση ή όχι των περιοριστικών μέτρων, την ώρα που θάνατοι και διασωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αναφορικά με την άρση των μέτρων και γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να εισηγηθούν την παράτασή τους κατά μία εβδομάδα, καθώς η επιβάρυνση στο ΕΣΥ επιμένει.

Ιδιαίτερα ανησυχεί ο επίμονα μεγάλος αριθμός νεκρών, καθώς περίπου 100 άνθρωποι καταλήγουν καθημερινά στη χώρα της από επιπλοκές του κορωνοϊού. Ειδικότερα, παρότι σποκλιμακώνεται σταδιακά ο δείκτης της θετικότητας του κορωνοϊού (υποχώρησε στο 2,59%), χθςε καταγράφηκαν 115 νέοι θάνατοι. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπερισχύσει το καλό σενάριο, που θέλει άρση των μέτρων, καθώς παρατηρείται τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα την Επιτροπή, θα αφορούν αφενός την αύξηση των θεατών στα γήπεδα, αφετέρου στην επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου είχε εισηγηθεί την παράταση των μέτρων που αφορούν σε:

  • απαγόρευση της μουσικής στους χώρους διασκέδασης
  • λειτουργία της εστίασης μόνο με καθήμενους έως έξι άτομα ανά τραπέζι
    περιορισμό ωραρίου έως τις 24:00
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε ΜΜΜ και σουπερμάρκετ.

Θ. Πλεύρης: «Πάνω από οκτώ στους δέκα θανάτους αφορούν μη εμβολιασμένα άτομα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκτίμησε ότι από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας. Μιλώντας στο Open, απέδωσε τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ημερών στην υψηλή νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στις αρχές Ιανουαρίου, πριν επικρατήσει ακόμη στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον. Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι το 86% των θανάτων τις τελευταίες ημέρες αφορά ανεμβολίαστους, ενώ το 80% είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου.