Προς νέα παράταση οι φορολογικές δηλώσεις – Τα δύο σενάρια που εξετάζουν στο ΥΠΟΙΚ

Νέα παράταση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι πλέον είναι αδύνατον να κατατεθούν μέχρι το τέλος του μήνα όλες οι φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2020 και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται δύο σενάρια.

Το πρώτο αφορά στην παράταση 10 ημερών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και το δεύτερο που φέρεται να είναι και το επικρατέστερο, είναι η αναστολή των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων αλλά και οι προσαυξήσεις για όσους υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μετά το τέλος Ιουλίου.

Με αυτό τον τρόπο, οι τελευταίοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους, θα μπορούν να καταθέσουν τα ηλεκτρονικά έντυπα και μετά το τέλος Ιουλίου χωρίς να υποστούν συνέπειες. Η μόνη συνέπεια που θα έχουν σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις πάντοτε χωρίς πρόσθετες προσαυξήσεις. Δηλαδή:

– Όποιος υποβάλλει τη δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα έχει 8 μηνιαίες δόσεις από Ιούλιο μέχρι Φεβρουάριο 2021

– Όποιος υποβάλλει τη δήλωση μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει 7 μηνιαίες δόσεις από Αύγουστο μέχρι Φεβρουάριο 2021

Αυτό το σύστημα δεν έχει καμία δημοσιονομική συνέπεια καθώς όλα τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος θα συγκεντρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 και θα καταγραφούν στις εισπράξεις του 2020.

Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα που θα καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έχουν έκπτωση 2%, ενώ η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.