Προς αναζήτηση νέου επικεφαλής o Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Σε ένα περιβάλλον πανδημίας, βαθιάς ύφεσης, κλιμάκωσης των σινοαμερικανικών εντάσεων και αύξησης του προστατευτισμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρέπει να βρει νέο επικεφαλής. Αίτηση θα πρέπει να υποβάλουν μόνο όσοι πιστεύουν ότι έχουν την απαιτούμενη αντοχή.

Ο Βραζιλιάνος γενικός διευθυντής Ρομπέρτο Αζεβέντο αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τα 164 μέλη του Οργανισμού ανακοινώνοντας ότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στα τέλη Αυγούστου, ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, εντείνοντας τον αναβρασμό που επικρατεί στους διεθνείς οργανισμούς εν μέσω αντιδράσεων κατά της παγκοσμιοποίησης.

Ο οργανισμός, που εδρεύει στη Γενεύη, χρειάζεται να βρει διάδοχο έως την ώρα που θα αποχωρήσει ο Αζεβέντο, ή τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, όταν θα αρχίσει να ασχολείται πιο εντατικά με μια σειρά από ζητήματα ενόψει της συνόδου του το 2021.

Αυτό θέτει ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών για έναν οργανισμό που δεν έχει προσφέρει καμία σημαντική διεθνή συμφωνία εδώ και χρόνια και αποφασίζει για τον επικεφαλής του βάσει συναίνεσης.

Παρόλο που η πολιτική του ΠΟΕ καθορίζεται από τα μέλη του, ένα ισχυρός, χαρισματικός ηγέτης θεωρείται κρίσιμης σημασίας, ιδιαίτερα καθώς η πληγείσα από τον κορονοϊό οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση του τελευταίου σχεδόν αιώνα και κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

«Πρόκειται για πρωτοφανείς καιρούς και ο ΠΟΕ θα χρειαστεί μια νέα στρατηγική εάν θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε η Κέλι Αν Σο, εταίρος στην Hogan Lovells και πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο που εργάστηκε για το γραφείο του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) κατά τη διάρκεια της επιλογής του Αζεβέντο.

«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο ΠΟΕ είναι ένας μεταρρυθμιστής».

Πάνω από 100 εμπορικά εμπόδια έχουν ανακύψει από τότε που ξέσπασε η επιδημία του κορονοϊού. Κάποια κράτη αμφισβητούν την εξάρτησή τους από άλλες χώρες, ιδιαίτερα την Κίνα, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει την κριτική του σε βάρος του ΠΟΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που λέει ότι είναι υπερβολικά ευνοϊκοί προς την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε «απαίσιο» τον ΠΟΕ. Ο ΠΟΥ έχει απορρίψει την κριτική ότι διάκειται ευνοϊκά προς το Πεκίνο. Ο ΠΟΕ δεν έχει κάνει σχόλια επίσημα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΕ Κιθ Ρόκγουελ παραδέχθηκε ότι ο ρόλος του γενικού διευθυντή είναι «μια από τις δυσκολότερες και πιο απαιτητικές δουλειές που υπάρχουν» με «τρομακτικό χαρτοφυλάκιο» θεμάτων προς διαχείριση. «Αλλά έχουμε ξεκάθαρες διαδικασίες και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε κάποιους εξαιρετικούς υποψηφίους, άρα ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά», δήλωσε.