ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π (πρώην “ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ”): Νέα… ήθη και έθιμα! (15/2/2020)

Προντέα Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία**

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΤΙΜΗ: 7,6000 ευρώ
 • ΧΘΕΣ 14/2: ΣΤΑΘΕΡΗ στα 7,6000 ευρώ με 102 τμχ.
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 7,550 7,900 -1,30
30 ημερών 6,150 8,250 21,60
3 μηνών 5,550 8,250 28,81
6 μηνών 5,050 8,250 34,51
 • ΣΥΝΟΛΟ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ: 1,33 δισ. ευρώ και κ/φση… 1,94 δισ. ευρώ (ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ για εταιρεία ΑΕΕΑΠ)
 • Price to book: 1,46 ( Συνήθως όλες διαπραγματεύονται με discount 15% με 20% πλην ακραίων εξαιρέσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα).

ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ το σλόγκαν ΜΕ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ άνω των 2 δισ. ευρώ… (για την ακρίβεια ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ)… Αλλά εκτός του ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ υπάρχει και το ΠΑΘΗΤΙΚΟΝ που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια ανέρχεται σε 955 εκατ. ευρώ)…

 • ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ: 74,2 εκατ. και Τραπεζικός δανεισμός 857 εκατ. ευρώ.
 • ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: Αρνητικές κατά 135 εκατ. ευρώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 23: σελ. 54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Εκθεσης Α’6μηνου 2019 – ΠΡΟΝΤΕΑ

AMOIBEΣ ΜΕΛΩΝ ΔΣ και ελίτ:

 • ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ και μέλη ΔΣ και ΔΙΕΥΘΕΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;

https://www.athexgroup.gr/documents/10180/43442


**ΔΙΑΒΑΣΤΕ τα ΞΑΝΑ – αν δεν τα έχετε διαβάσει – 

PRODEA  INESTMENTS (πρώην «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»)

Panama Papers:

Η Πανγαία και η ύποπτη offshore Offshore εταιρεία που εντοπίστηκε στα Panama Papers συμμετείχε πριν πέντε χρόνια στη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Πανγαίας με τα 241 ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας – μία πώληση που σήμερα διερευνάται από τη ελληνική Δικαιοσύνη.

 • Οι μετοχές της Πανγαίας πωλήθηκαν χωρίς διεθνή διαγωνισμό από την Εθνική στην Invel έναντι σχεδόν 650 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 420 ήταν δάνειο της τράπεζας προς του αγοραστές με χαμηλό επιτόκιο.

Στα αρχεία της νέας διαρροής φαίνεται ότι η συγκεκριμένη offshore έχει γίνει αντικείμενο αναφοράς ύποπτης δραστηριότητας επειδή ιδιοκτήτης της ήταν ο Μπένι Στάινμετζ, ο ισραηλινός δισεκατομμυριούχος που βρέθηκε στο στόχαστρο ερευνών ανά τον πλανήτη για υπόθεση διαφθοράς σχετικά με το μεγαλύτερο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στην Αφρική.

 • Το όνομα του Μπένι Στάινμετζ δεν εμφανιζόταν στα έγγραφα πώλησης της Πανγαίας, όμως εμφανίζεται συνεργάτις του, η οποία συνδεόταν μέσω offshore και ελβετικής εταιρείας με την υπόθεση διαφθοράς του ορυχείου.
 • Τρεις μήνες πριν από την πώληση της Πανγαίας ήδη στον διεθνή Τύπο υπήρχαν δημοσιεύματα όπου ονομαζόταν και η συνεργάτις και η ελβετική εταιρεία που δέχθηκε έφοδο από τις αρχές κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης διαφθοράς. Η συνεργάτις εμφανίζεται να υπογράφει έγγραφα στα πλαίσια της διαδικασίας πώλησης της Πανγαίας, ενώ η ελβετική εταιρεία έχει διεκπεραιωτικό ρόλο και ονομάζεται στα εν λόγω έγγραφα.

Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς οι έλεγχοι της Εθνικής -εάν αυτοί πραγματοποιήθηκαν- δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς προσώπων και εταιρειών με τα οποία συναλασσόταν ενώ υπήρχαν τα ονόματά τους και όλες οι πληροφορίες δημοσιευμένες στον διεθνή Τύπο. Το Protagon ρώτησε την Εθνική για όλα αυτά αλλά δεν πήρε απαντήσεις. Πηγή: Protagon.gr

Panama Papers: Η Πανγαία και η ύποπτη offshore

 • «Η εταιρεία ΠΑΝΓΑΙΑ ιδρύθηκε το 2010 ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της 241 ακίνητα, εκ των οποίων τα περισσότερα (96%) είναι καταστήματα της ΕΤΕ σε όλη την επικράτεια. Σκοπός της ΠΑΝΓΑΙΑ   ήταν η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ, όρος ο οποίος φέρεται να μην τηρήθηκε, αφού σύμφωνα με τις ενδείξεις έχουμε να κάνουμε με ένα ξεπούλημα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, με χρήματα που το μεγαλύτερο ποσοστό τους προήλθαν από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Λεφτά, δηλαδή, που έδωσαν από το υστέρημά τους οι ίδιοι οι πολίτες.
 • Η διοίκηση της ΕΤΕ το 2013 αποφάσισε την πώληση του 66% των μετοχών της ΠΑΝΓΑΙΑ στο επενδυτικό κεφάλαιο ισραηλινών συμφερόντων με έδρα στην Ολλανδία, Invel Real Estate, στο οποίο τα νήματα κινεί ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, ο Μπένι Στάινμετζ. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν χαρακτηριζόταν από… διαφάνεια, κάτι που αποδεικνύεται και από το αντίτιμο που τελικά «κατέβαλε» το συγκεκριμένο fund για τα ακίνητα της ΕΤΕ.
Ειδικότερα, δημιουργήθηκε μία εταιρεία spv (σ.σ. όχημα ειδικού σκοπού), την οποία ήλεγχε 100% το εν λόγω fund. Η εταιρεία – «όχημα» φέρεται να πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 421 εκατ. ευρώ, με σκοπό να χρηματοδοτήσει τη μητρική της εταιρεία (Invel Real Estate) για να μπορέσει εν τέλει να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΝΓΑΙΑ. Μάλιστα, η διαδικασία δεν έγινε μέσω διεθνή διαγωνισμού.
 • Η ΠΑΝΓΑΙΑ πριν την εξαγορά προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία μετείχε τόσο η ΕΤΕ εισφέροντας ακίνητα καθαρής αξίας 72,2 εκατ. ευρώ όσο και η Invel Real Estate με ακίνητα καθαρής αξίας 73,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 7,4% του μετοχικού κεφαλαίου.
Στη συνέχεια, η εξαγορά του υπόλοιπου 58,6% (σ.σ. που υπολείπεται από το συνολικό 66% που εξαγόρασε) έγινε με καταβολή μετρητών εξ ιδίων πόρων της Invel ύψους 160,50 εκατ. ευρώ, αλλά και με χρηματοδότηση από την spv -την εταιρεία «όχημα» που δανειοδοτήθηκε από την ΕΤΕ με 421 εκατ. ευρώ- μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου, το οποίο ήταν ισόποσο με το δάνειο που έλαβε η θυγατρική της Invel από την Εθνική.
 • Ενδείκνυται να σημειωθεί πως το δάνειο που πήρε η θυγατρική – «όχημα» εταιρεία ήταν άκρως προνομιακό, αφού ήταν περίπου 3%, την ώρα που οι έλληνες φορολογούμενοι έχουν βγάλει από τις τσέπες τους δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια για την ανακεφαιλαιοποίηση των τραπεζών. Επιπρόσθετα, το επιτόκιο ήταν πολύ χαμηλότερο από το μέσο της πιστοδοτικής αγοράς και πολύ μικρότερο από το επιτόκιο που η ίδια η τράπεζα δανειζόταν, καθώς το μέσο επιτόκιο της εποχής κυμαινόταν στο 6%.
Εκτός του ότι το Δημόσιο δεν εισέπραξε καν φόρους μεταβίβασης από αυτή την αγοραπωλησία, η Εθνική Τράπεζα καλείται να πληρώνει ενοίκιο για τα ακίνητα τα οποία πούλησε και συνέχιζε να μισθώνει, αντί του ποσού των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας όταν το μέλος του ΤΧΣ και της Επιτροπής Ελέγχου, Ανδρέας Μπερούτσος, μετά από θυελλώδεις αντιδράσεις και διαβουλεύσεις υπέβαλε την παραίτησή του, καταψηφίζοντας τη συναλλαγή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Μπετρούτσος διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με στελέχη του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σώρος, ο οποίος ενδιαφερόταν για την εξαγορά της ΠΑΝΓΑΙΑ.
πηγη sofokleousin.gr

ΣΥΝEXIZETAI