Προκοπή δεν γίνεται, με τέτοιους απίστευτους και αμετακίνητους γραφειοκράτες

  • Το Ενεργειακό και η γραφειοκρατία

Σε τούτους τους καιρούς της ενεργειακής πείνας και της φιλόδοξης ενεργειακής μετάβασης, φίλος της στήλης, ο οποίος δραστηριοποιείται στην κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων, διεκτραγωδούσε την κατάσταση ως εξής:

  • «Αγαπητέ μου, έχω να σου πω ότι είμαστε υποχείρια μιας τρομακτικής σε κόστος γραφειοκρατίας που δεν αφήνει τίποτε να γίνει σε αυτή τη χώρα. Και το λέω αυτό γιατί ο ορεινός όγκος της Ελλάδας έχει άπειρες δυνατότητες κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών, αλλά δεν τις αφήνουν να εξελιχθούν οι περιβαλλοντολογικές υπηρεσίες των περιφερειών.

Για την αδειοδότηση σχετικών έργων με περιβαλλοντικές επιπτώσεις ισοδύναμες ενός νερόμυλου απαιτούνται πέντε με έξι χρόνια πηγαινέλα και διαπραγματεύσεις με απίστευτους και αμετακίνητους γραφειοκράτες.

  • Αντί να διευκολύνουν μικρά υδροηλεκτρικά ενός μεγαβάτ, που θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν άνετα και φθηνά 1.000 νοικοκυριά και να αρδεύσουν δωρεάν σημαντικές εκτάσεις, τα εμποδίζουν συστηματικά και οργανωμένα στο όνομα περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν υπάρχουν. Ετσι, όπως καταλαβαίνεις, προκοπή δεν γίνεται, ούτε ενεργειακή μετάβαση μπορεί να υπάρξει».

Αυτά μάς είπε και επέμεινε να στείλουμε τα χαιρετίσματά του στον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα.

ΒΗΜΑτοδότης