Το πρωινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (20/02)

«Μπέρδεμα» εξουσιών

Μύλος μαθαίνω ότι γίνεται με τα δάνεια, κόκκινα και πράσινα, από τους δικαστικούς ελέγχους στις τραπεζικές συναλλαγές που όλο και συχνότερα διεξάγονται τελευταίως.

***

Ουσιαστικά με τον έλεγχο του τύπου «γιατί έκανες αυτή τη ρύθμιση» ή γιατί «καθόρισες τέτοιο επιτόκιο» ακυρώνεται στην πράξη η έννοια της πίστεως και η πρόθεση της τράπεζας να πάρει οποιοδήποτε ρίσκο (που αποτελεί βασική τραπεζική λειτουργία).

***

Αλλά οι δικαστικοί δεν καθορίζουν μόνον την πιστωτική πολιτική. Οπως λέει και παράγων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθορίζουν και τη δημοσιονομική πολιτική. Αναφέρουν χαρακτηριστικά την επερχόμενη απόφαση του ΣτΕ για απόδοση του υπολοίπου του 50% των αναδρομικών στους ενστόλους, που θα κοστίσει 700 εκατ. ευρώ. Από πού θα τα βρει αυτά ο Ευ. Τσακαλώτος; Μήπως θα βάλει νέους φόρους;

***
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, όπως πληροφορούμαι, χαίρει εκτιμήσεως στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι των κρίσιμων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Γερμανών συμπεριλαμβανομένων, ομιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. Εκθειάζουν δε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του.

***
Κυκλοφορεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ανεβαίνει με ταχύτητα τα σκαλιά της ιεραρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζεται ως ο στενότερος συνεργάτης του Πρωθυπουργού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, η ταχεία ανέλιξή του μάλλον δεν πολύ αρέσει στον προϊστάμενό του. Η συνέχεια επί της οθόνης…

 • ΒΗΜΑτοδότης

 • Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

17s23_petroylakis

ΥΠΟΘΕΣΗ του Κύκλου Ζωής (Life cycle hypothesis): Είναι μια οικονομική θεωρία σύμφωνα με την οποία τα άτομα προγραμματίζουν την καταναλωτική κι αποταμιευτική τους συμπεριφορά σε μακροχρόνιο ορίζοντα, ώστε να πετύχουν την καλύτερη δυνατή διαχρονικά κατανομή της κατανάλωσης τους για όσα χρόνια ελπίζουν ότι θα ζήσουν. Βασίζεται στην υπόθεση ότι οι καταναλωτές διαχρονικά δρουν ορθολογικά (μεγιστοποίηση χρησιμότητας) και για την τρέχουσα κατανάλωση τους λαμβάνουν υπόψη, εκτός από το τρέχον εισόδημα, και τα προβλεπόμενα μελλοντικά τους εισοδήματα.

 • Είναι φανερό ότι το κύριο στοιχείο αυτής της καταναλωτικής συμπεριφοράς είναι η εξασφάλιση ομαλής κατανομής της καταναλωτικής δαπάνης σ’ ολόκληρη τη ζωή ενός ατόμου ή νοικοκυριού.
 • Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν τα μελλοντικά τους εισοδήματα τα οποία κατανέμονται μεταξύ κατανάλωσης και αποταμίευσης.

Στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι η διαχρονική εξέλιξη των εισοδημάτων των ατόμων/νοικοκυριών παρουσιάζει και ακολουθεί μια ομοιόμορφη καμπύλη.Συγκεκριμένα, στην αρχή είναι σε χαμηλά επίπεδα, μετά αυξάνεται σημαντικά και όταν πλησιάζει το κλείσιμο του κύκλου ζωής του ατόμου ή του νοικοκυριού (όταν πλέον παντρεύονται και δημιουργούν δικά τους νοικοκυριά τα παιδιά) το εισόδημα αρχίζει και μειώνεται.

 • Έτσι, στα πρώτα όπως και στα τελευταία χρόνια της ζωής τους, τα άτομα έχουν ακόμη και αρνητική αποταμίευση.
 • Αυτό σημαίνει ότι στην αρχή δανείζονται ή χρηματοδοτούνται από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, ενδιάμεσα αποταμιεύουν και στο τέλος με τη σύνταξη και τις αποταμιεύσεις του παρελθόντος τους εξασφαλίζουν ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης.

Η υπόθεση του κύκλου ζωής έρχεται σε αντίθεση με την Κεϋνσιανή άποψη, σύμφωνα με την οποία η συμπεριφορά των καταναλωτών μιας δεδομένης χρονικής περιόδου σχετίζεται με το εισόδημα αυτής της περιόδου και μόνο.

ΦAINOMENO της βεβαιότητας (Certainty effect): Είναι μια σκέψη που προκύπτει από την θεωρία προοπτικής και αναφέρεται στην τάση των επενδυτών να κάνουν περισσότερο ριψοκίνδυνες επιλογές αν περιμένουν κέρδος, αλλά να αποστρέφονται την αβεβαιότητα αν περιμένουν ζημιές.

 • Οι επιλογές τους μπορούν να επηρεαστούν από τον τρόπο διατύπωσης ενός γεγονότος, χωρίς πραγματικά να αλλάξουν τα δεδομένα του.
 • Το φαινόμενο αυτό εξηγεί γιατί τα άτομα δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε ενδεχόμενα τα οποία θεωρούν βέβαια σε σχέση με ενδεχόμενα που θεωρούνται απλά πιθανά.
 • Δηλαδή προτιμούν ένα σίγουρο κέρδος από ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο, αν είναι πολύ πιθανό να συμβεί αλλά όχι σίγουρο.

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ: Κεντρικοι Τραπεζίτες συλλαμβάνονται, για απάτες, αντί να συλλαμβανονται οι απατεωνες καταθέτες και δανειολήπτες! Περιμένω επειγόντως δηλώσεις απο τους Πορτο-Ψάλτες δια την εισβολή ΣΥΡΙΖΑΙων στους πρόποδες και τις παρυφές του ΕΥΡωπαικού οικοδομήματος μας. Και μηνυση απο τον εκει Στουρναρα προς τον εκει πρωθυπουργο, τους δικαστες ολων των ηπείρων, όπως και στον εδω πρωθυπουργό, καθως ειναι αναμφίβολα ο ιθύνων νούς αυτης της συνωμοσίας!

«Κινούμενη βόμβα» ο Καμμένος
Υπήρξαν όμως και ερωτήματα από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πού ήταν το Πολεμικό Ναυτικό εκείνη την ώρα; Δηλαδή διαδραματίζεται ένα θερμό επεισόδιο στα Ιμια (το πρώτο μετά την κρίση του 1996), και το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρει ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του; ‘Η μήπως (λένε στην αντιπολίτευση) ο κ. Καμμένος δίνει το «παρών» στα εύκολα (και τα ανεβάζει υπερηφάνως στο Διαδίκτυο), όπως το γλέντι που στήθηκε στο Δέλτα του Εβρου με κυνηγούς και ψαράδες της περιοχής, με ντόπια κρέατα, ψάριακρασί και τσίπουρο, ενώ στα δύσκολα (βλέπε Ιμια) δεν έχει πειστικές απαντήσεις;
***
Παράπλευρες απώλειες…
Στα θερμά επεισόδια, όπου και αυτά σημειώνονται, ενίοτε μετριούνται και… παράπλευρες απώλειες. Μια τέτοια παράπλευρη απώλεια για το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να θεωρείται πλέον ο Πάνος Καμμένος.
 • Δεν του έχουν πια καμία εμπιστοσύνη, τον χαρακτηρίζουν «κινούμενη βόμβα» λόγω των ενεργειών του, λένε ότι δημιουργεί συνεχώς θέματα (για παράδειγμα, μιλούσε για επενδύσεις δισεκατομμυρίων από τα Εμιράτα ή κόμπαζε ότι θα αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια των στρατιωτικών).
 • Και το σημαντικότερο είναι ότι σπάνε το κεφάλι τους να βρουν τρόπους να απαλλαγούν από αυτόν, χωρίς βεβαίως να χάσουν την εξουσία.
 • ΒΗΜΑτοδότης

OΡΓIAΖΕΙ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ: Το υπουργείο Οικονομικών έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη «αγκάθι» προκειμένου να πετύχει τον στόχο του εφετινού πλεονάσματος. Το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων καλά κρατεί. Σύμφωνα με στοιχεία, 1 στα 5 πακέτα τσιγάρα που κυκλοφορούν είναι λαθραία, με τις απώλειες για τα έσοδα του κράτους σε ετήσια βάση να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Την περίοδο 2010-2107 διακινήθηκαν περισσότερα από 1,5 δισ. τσιγάρα με κόστος για τα δημόσια ταμεία τεράστιο.

Και λίγη ευθύνη

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Οι κυβερνώντες γνωρίζουν ως επάγγελμα μόνο την τέχνη της (μικρο)πολιτικής. Σε αυτήν θήτευσαν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και στα κομματικά παρασκήνια. Γι’ αυτό και είναι άριστοι στην πολιτική ίντριγκα και επικοινωνία.

 • Δεν φτάνουν όμως αυτά τα στοιχεία για να κυβερνηθεί μια χώρα, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και απειλές.
 • Είναι άλλο πράγμα ο συμβιβασμός με τους έξω και άλλο η στροφή σε έναν πραγματικά ευρωπαϊκό τρόπο διακυβέρνησης. Αυτό φαίνεται καθαρά αυτή την περίοδο.
 • Η μανία της πολιτικής επικυριαρχίας έχει οδηγήσει σε θεσμικές υπερβολές και ακρότητες, που θέτουν σε αμφισβήτηση το βασικό κυβερνητικό αφήγημα πως η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.
 • Εν τω μεταξύ, κλιμακώνονται και οι εξωτερικές απειλές. Τώρα χρειάζεται συνεννόηση και σύνεση.
 • Και προπάντων, μια κυβέρνηση που δεν αντιμετωπίζει άπαντες αδιακρίτως ως εχθρούς, ενόχους ή στόχους προς εξόντωση και καταλαβαίνει πότε η ώρα της ευθύνης επιβάλλει διαφορετική συμπεριφορά.

Έντυπη ΚΑΘΗ

 • Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου 

k_thema_agraf_1

Τούρκοι αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες και ζήτησαν πολιτικό άσυλο

Δεκαεπτά Τούρκοι πολίτες αποβιβάστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στις Οινούσσες και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους. Προς το παρόν μεταφέρθηκαν στο hotspot της.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έπεσε ένα αεροπλάνο χθες, 60 νεκροί, και στην Ελλάδα το μέγα θέμα παντού, το πρώτο θέμα, ήταν για τον ηρωικό Έλληνα που ήταν να πετάξει αλλά δεν πέταξε -θαύμα, θαύμα- και γλίτωσε από βέβαιο θάνατο. Εθνική υπερηφάνεια.
ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ
Φωτογραφία της Αικατερινη Τζωρτζακη.