Προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία θα στείλουν οι ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό, όπως διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε κείμενό του που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «New York Times».

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανέφερε λεπτομερώς στο άρθρο σε ποια συστήματα αναφερόταν, μετά τη δημοσίευση του άρθρου ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων, επομένως δεν πρόκειται για όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης, αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, που διαθέτουν επίσης οι ΗΠΑ στο οπλοστάσιό τους.

Αυτά τα οπλικά συστήματα αποτελούν μέρος του νέου, μεγαλύτερου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, ορισμένες λεπτομέρειες για το οποίο θα αποκαλυφθούν αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού, ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.λπ.

Διαβεβαιώνοντας πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο το δυνατόν πιο ισχυρή θέση» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ο Τζο Μπάιντεν διευκρίνισε: «Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της (σ.σ.: πλήγματα στη Ρωσία)».

Από το ξέσπασμα του πολέμου ο πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ότι δεν θα στείλει στην Ουκρανία όπλα που -όπως το θέτει- θα μετέτρεπαν τη χώρα του σε εμπόλεμο μέρος στη σύρραξη με τη Ρωσία.

Την ώρα που ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με εντατικές επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στο άρθρο του στους «New York Times» ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπόσχεται επίσης ότι δεν θα ασκήσει καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, κατ’ ιδίαν ή δημόσια, για να παραχωρήσει εδάφη της. Επίσης, επαναλαμβάνει ότι σκοπός της κυβέρνησής του δεν είναι η ανατροπή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις λένε ανοιχτά ότι στόχος τους είναι να κυριεύσουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η βιομηχανική ανατολική Ουκρανία. Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες, με την υποστήριξη της Μόσχας, πήραν τον έλεγχο μέρους των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας το 2014. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χθες το μεγαλύτερο μέρος της Σεβεροντονιέτσκ, αστικού κέντρου στρατηγικής σημασίας.

Οι Ουκρανοί ζητούσαν εδώ και κάποιο καιρό να τους σταλούν εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα τους επιτρέπουν να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις, κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.