Προφυλακιστέοι ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος του «Blue Horizon» για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν σήμερα Δευτέρα τα ξημερώματα ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος του «Blue Horizon» για το θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα μετά τις πολύωρες απολογίες των συνολικά τεσσάρων συλληφθέντων.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί διαφώνησαν για την προφυλάκιση ή μη του υποπλοιάρχου και του λοστρόμου, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, και πλέον την τελική απόφαση για την ποινική μεταχείρισή τους θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο.

Ο υποπλοίαρχος νοσηλεύεται με ισχαιμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο και μετέβη εκεί η ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στον πλοίαρχο -ο οποίος κατηγορείται για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες- ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση. Ο ίδιος στην κατάθεσή του φέρεται ότι υποστηρίζει πως έπραξε τα δέοντα σύμφωνα τους κανονισμούς όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και ενημέρωσε το Λιμενικό.

Από την πλευρά του, ο ύπαρχος στην κατάθεσή του φέρεται ότι υποστηρίζει πως αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συνέβη, αλλά δεν αποδέχεται τον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

«Πάτησε στο “νύχι” του καταπέλτη. Γλίστρησε κι αυτός κι εγώ. Εκείνος έπεσε. Ηθελα να πέσω να βοηθήσω αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο» φέρεται ότι ισχυρίστηκε ο ίδιος στην απολογία του, προσθέτοντας: «Όταν γύρισα προς τα πίσω για να πάρω σωστικό μέσο ο άνθρωπος είχε πνιγεί από την περιδίνιση».

Ο καπετάνιος του πλοίου «Blue Ηοrizon», στο υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, περιγράφει τα κρίσιμα λεπτά που οδήγησαν στον θάνατο του 36χρονου. Ο κατηγορούμενος δήλωσε συντετριμμένος και συγκλονισμένος από τον αδόκητο θάνατο του νεαρού συνανθρώπου μας και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω από τα βάθη της καρδιάς μου τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος».

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Περί τις 21.14 μ.μ. άκουσα τον ευρισκόμενο στην πρήμνη ύπαρχο να φωνάζει “κάπτεν, κάπτεν”, κατάλαβα ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στην πλευρά της πρήμνης του καραβιού, εντελώς ανακλαστικά κοίταξα την οθόνη που απεικονίζει τον καταπέλτη και το μόνο πράγμα που ίσα – ίσα, ελάχιστα πρόλαβα να δω, ήταν ένα άνθρωπο να πέφτει στην θάλασσα. Σας δηλώνω υπεύθυνα ότι εγώ, απασχολούμενος με την διαδικασία απόπλου του πλοίου, η οποία είναι πολυσύνθετη και δαιδαλώδης, αναγκάζομαι να κοιτάω -και μόνο- την πλώρη του πλοίου και να συντονίζω ταυτόχρονα το προσωπικό της γέφυρας, έχοντας εμπιστοσύνη ότι το μεν τα εμπειρότατα στελέχη μου (πρύμνης, καταπέλτη, καταστρώματος) θα πράξουν τα δέοντα, σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδεγμένα στην ναυσιπλοΐα και με βάση την εκπαίδευση και την πείρα τους, το δε η αρμόδια εποπτεύουσα Λιμενική Αρχή θα είχε μεριμνήσει, ως όφειλε, για τη διασφάλιση της διακοπής της κυκλοφορίας και της εν γένει προσέγγισης από και προς το πλοίο και μέχρι την απομάκρυνσή του και κατά τούτο ΔΕΝ υπέπεσε στην αντίληψή μου καμία προγενέστερη διαμάχη μεταξύ του προσωπικού καταπέλτη και του θανόντος» .