Πρόεδρος Κομισιόν: Πριν τα τέλη Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Υπάρχει επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στην Ευρωβουλή, είπε:  « “Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Η Κομισιόν έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν ήδη εμβολιαστεί πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί. Τα κράτη μέλη πρέπει να ετοιμαστούν τώρα. Μιλάμε για εκατομμύρια σύριγγες και την ψυχρή αλυσίδα, την οργάνωση των κέντρων εμβολιασμού, την εκπαίδευση του προσωπικού, τα πάντα. Εν ολίγοις: τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν επιμελητειακά για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων. Επειδή αυτό είναι το εισιτήριό μας για αυτήν την έξοδο από την πανδημία».

Η Πρόεδρος αναφερόμενη στην κατάσταση της πανδημίας, σημείωσε ότι αυτή παραμένει σοβαρή. “Με σχεδόν 3.000 θανάτους την ημέρα, ο COVID-19 ήταν η πρώτη αιτία θανάτου στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Τα νοσοκομεία παραμένουν υπό πίεση, και σε ορισμένες περιοχές οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν κορεστεί. Γνωρίζω ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι μπάρμαν και οι σερβιτόροι στα εστιατόρια θέλουν ένα τέλος στους περιορισμούς. Αλλά πρέπει να διδαχθούμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Η χαλάρωση πολύ γρήγορα και πάρα πολύ αποτελεί κίνδυνο για ένα τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα. Εβδομάδες πριν, έχω πει ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Και ναι, θα είναι πιο ήσυχα. Αυτό είναι επίσης ζήτημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών”, επεσήμανε η Πρόεδρος.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΕΧΙΤ

“Oι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές”, σε σχέση με την συνομολόγηση της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση ΗΒ – ΕΕ, δήλωσε απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία μετείχε στην ολομέλεια στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, τόνισε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλά προετοιμασμένη για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, αλλά φυσικά προτιμούμε να έχουμε μια συμφωνία”.

“Εμπιστεύομαι πλήρως τον επιδέξιο επικεφαλής διαπραγματευτή μας Μισέλ Μπαρνιέ. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρξει – και θα υπάρξει – μια σαφής διαφορά μεταξύ του να είσαι πλήρες μέλος της Ένωσης και του να είσαι απλώς ένας πολύτιμος εταίρος”, επεσήμανε η Πρόεδρος.

“Γνωρίζω πλήρως τις προκλήσεις που δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση ειδικά για αυτό το Κοινοβούλιο και τη διαδικασία επικύρωσης. Γι `αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για την υποστήριξη και την κατανόησή σας. Όπως στο παρελθόν, θα περπατήσουμε αυτά τα τελευταία μίλια μαζί”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία η Πρόεδρος ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα παρουσίασε ένα συνεκτικό πλάνο στις 9 Δεκεμβρίου, σημείωσε όμως ότι υπάρχουν υποχρεώσεις των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν στην πράξη αυτό που συμφωνούν. Ως παράδειγμα ανέφερε τους ισχυρούς κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή κατά της χρήσης πυροβόλων όπλων. “Η εφαρμογή είναι το κλειδί”, ξεκαθάρισε.