Πρόεδρος γένους θηλυκού, όπως και η Δημοκρατία

Πρόεδρος γένους θηλυκού, όπως και η Δημοκρατία

  • ΒΗΜΑτοδότης

«Η Δημοκρατία είναι γένους θηλυκού. Είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μια κορυφαία άξια Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό (το πρώτο του ως Πρωθυπουργού) και ανακοίνωσε το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) ως πρόταση της ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το σκεπτικό της ανακοίνωσης είναι ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα «ενωτική, προοδευτική, αξιοκρατική. Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους».

***

Εκείνο που θέλω να υπενθυμίσω είναι ότι ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Βήμα» είχε στην ουσία προαναγγείλει τις προθέσεις του, λέγοντας ότι το πρόσωπο που θα υποδείξει θα πρέπει να εξηγήσουν οι άλλοι γιατί δεν θα το ψηφίσουν. Εως την τελευταία στιγμή κράτησε το όνομα μυστικό. Ακόμα και στην ίδια το ανακοίνωσε λίγη ώρα πριν από το διάγγελμα. Φρόντισε όμως να ενημερώσει και τον Προκόπη Παυλόπουλο, που τον ευχαρίστησε για την προσφορά του. Του το είπε και εκείνου τηλεφωνικώς. Πλην όμως ο κ. Παυλόπουλος έλεγε έως την τελευταία στιγμή πως «δεν έχω ιδέα» (ενώ γνώριζε).

***

Μετά την ονοματολογία που ακούστηκε, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να επισπεύσει την ανακοίνωσή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν θέλησε να πάρει μάκρος αυτή η υπόθεση, ούτε θα περίμενε να ανακοινώσει το όνομα επιστρέφοντας από το Νταβός. Ετσι, αφού προηγουμένως ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου, ζήτησε από την ΕΡΤ να αποστείλει συνεργείο για το διάγγελμα. Οι κάμερες στήθηκαν στο γραφείο του και όχι μπροστά στο τζάκι, όπου γίνονταν στο παρελθόν τα διαγγέλματα πρωθυπουργών.

***

O ΒΗΜΑτοδότης