Πρέπει να την σκεφτούμε σοβαρά την πρόταση Ερντογάν…

Πρέπει να την σκεφτούμε σοβαρά την πρόταση Ερντογάν…

Εδώ που τα  λέμε και με δεδομένο ότι ο Τουρκικός στρατός κατοχής δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από το βόρειο κομμάτι του νησιού και με δεδομένο επίσης ότι οι ελληνοκύπριοι δεν έχουν και αυτοί στο μυαλό τους να κάνουν κάποιον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο για να τους διώξουν η πρόταση του Προέδρου Ερντογάν έχει μια λογική.

Η λογική της είναι αυτή της εύρεσης μιας λύσης λειτουργικής για την συμβίωση των δυο κοινοτήτων στο νησί και του διαμοιρασμού του πλούτου του σε αυτές. Συμβιώνουμε χώρια όπως γίνεται τα τελευταία 50 χρόνια και μοιραζόμαστε τα λεφτά από τους υδρογονάνθρακες που δεν τα μοιραζόμαστε μέχρι σήμερα και το βόρειο κομμάτι αποκτά νομιμότητα. Αυτά τα τρία στοιχεία είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους.

Για να αποδεχτούμε το κράτος τους και να του δώσουμε νομιμότητα θα πρέπει να ζητήσουμε κάποια εδαφικά ανταλλάγματα –βλέπε Αμμόχωστο. Η άλλη πρόταση είναι μια λύση τύπου σχεδίου Ανάν σε διάφορες παραλλαγές της.

  • Για όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει στο ελληνικό κομμάτι της Κύπρου οι λύσεις αυτού του τύπου δεν είναι αποδεκτές από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Έχει μάλλον δίκιο ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος λέει μην με σέρνετε σε έναν αδιέξοδο διάλογο.

Γιατί ζητάτε κάτι που δεν το θέλετε. Και μάλλον έχουν δίκιο και οι Κύπριοι Έλληνες που δεν θέλουν να συγκατοικήσουν και να συγκυβερνήσουν το ίδιο κράτος με τους τουρκοκύπριους γιατί η Τουρκία που έχει το πάνω χέρι στο βόρειο τμήμα της μεγαλονήσου είναι μια δύναμη ιμπεριαλιστική η οποία διεκδικεί δυναμικά τα δίκαια της και τα άδικα της ενίοτε.

  • Εάν όμως δεν ευδοκιμήσει η πρόταση Ερντογάν τι θα συμβεί μετά?

Σε πέντε χρόνια δεν θα συζητάμε για μια δικοινοτική ένωση του νησιού –ήταν ουτοπικό άλλωστε εξ αρχής- ούτε για λύση δυο κρατών αλλά για την ένωση του βόρειου κομματιού με την γείτονα Τουρκία.

  • Αυτό είναι και το νόημα του εκλογικού αποτελέσματος στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Κουραστήκαν από την μικροπολιτική μας και οι απλοί τουρκοκύπριοι πολίτες και βλέπουν πιο κοντά την μανούλα τους Τουρκία πλέον. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα. Η θα έχουμε δυο κράτη ή θα έχουμε ένωση του βόρειου κομματιού της Κύπρου με την Τουρκία.

Όλα τα άλλα είναι οι γνωστές απόψεις που λέγονται για εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα άλλα κυρίως στην Κύπρο.  Θέλουμε δικαία λύση, να ενωθεί το νησί, δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τους Τούρκους, για όλα φταίνε οι Άγγλοι οι Έλληνες και οι Αμερικάνοι….

Τα έχουν ξανακάνει αυτά (στην Κύπρο) όταν οι ηγέτες τους λέγανε ότι είμαστε υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα…

  • Οι Έλληνες πολιτικοί μπορούν και αυτήν την φορά να επιλέξουν να μας πουν το γνωστό μικροπολιτικό «ότι πουν οι Ελληνοκύπριοι εμείς θα συμφωνήσουμε και θα τους συμπαρασταθούμε» αντί να πιέσουν και αυτοί για μια λύση.

Ο δρόμος έχει ανοίξει. Τον άνοιξε ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς με την συμφωνία των Πρεσπών, το συνεχίζει ο Μητσοτάκης με τον Δένδια με τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Ας ξυπνήσουν και οι Κύπριοι αδελφοί μας και αυτοί σιγά σιγά…

Γιώργος Βαθυστόχαστος


Σ.Σ: Οι συνεργάτες μας καταθέτουν τις δικές τους απόψεις- εκτιμήσεις. Ο μ/μ δεν ασκεί καμία λογοκρισία, αλλά διευκρινίζει ότι δεν αντηχούν ή συμβαδίζουν απαραίτητα με τις δικές του. Η διευκρίνηση αυτή είναι αναγκαία, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και λαμβάνουμε σχόλια που δεν μας αντιστοιχούν. Η πολυφωνία άλλωστε είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας.