«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στο deal Γερμανού – Iliad για την πώληση της Play

Εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού για θέματα ανταγωνισμού, η εξαγορά κατά 40% της πολωνικής Play Communications με έδρα το Λουξεμβούργο, από την τη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Iliad.

Η Play Communications είναι πάροχος υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, η οποία η οποία παρέχει κυρίως υπηρεσίες λιανικής για κινητή και σταθερή τηλεφωνία, καθώς και υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην Πολωνία.

Η Iliad που ανήκει στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Χαβιέ Νιέλ και η συμφωνία αυτή θα την καταστήσει την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας τη συνεχή επέκτασή της και πέραν της Γαλλίας.

Η Κομισιόν κατέληξε στο ότι η εξαγορά δεν θα εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού, καθώς δεν τιθεται θέμα αλληλο-επικάλυψης δραστηριοτήτων μεταξύ των εταιρειών, καθώς δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές χώρες.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η κάθετη σχέση μεταξύ των αγορών χονδρικής στην παροχή υπηρεσιών τερματισμού κλήσεων μέσω κινητών και σταθερών δικτύων, και των διεθνών υπηρεσιών περιαγωγής δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα ενώ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η συναλλαγή έχει περάσει από τις διαδικασίες ελέγχου συγχωνεύσεων.

Σημειώνεται ότι η Play είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Πολωνία με μερίδιο αγοράς 29% των χρηστών, χάρη στην επιθετική τιμολογιακή πολιτική της και μία στρατηγική παρεμφερή με αυτή της Iliad, η οποία τάραξε τη γαλλική αγορά με τις χαμηλού κόστους προσφορές της για τα κινητά πριν από σχεδόν μία δεκαετία.

Η Olympia Development συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και η ισλανδική Novator Partners κατέχουν συγκεντρωτικά το 40% της Play.

Η προσφορά έγινε στα 39 ζλότι ανά μετοχή (τιμή κατά 39% υψηλότερη, σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής, την Παρασκευή 18.9.2020). Η αξία του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της PLAY (100%), σε αυτή την τιμή της προσφοράς, ανέρχεται στα 2,23 δισ. ευρώ. To deal φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η μεταβίβαση του μεριδίου 40% θα φέρει αξία μεταξύ 440 και 450 εκατ. ευρώ στον όμιλο Olympia, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να επανεπενδύσει αυτά τα κεφάλαια σε υπάρχουσες δραστηριότητές στρατηγικής σημασίας και ειδικότερα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και τον τομέα αποθήκευσης ενέργειας, όπου αναπτύσσεται με τα σήματα Public – Media Markt και Sunlight.