Που να το φαντάζονταν, ότι εμείς θα τα στρεβλώναμε και θα το φωνάζαμε ΦΒ ΜΕΖΕ. Και τι Μεζές!

Μερικές εταιρίες καλά θα ήταν να αλλάξουν όνομα με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Πχ το όνομα Πλαστικά Θράκης παραπέμπει σε ένα τοπικό μαγαζί στην Θράκη, ενώ η πραγματικότητα είναι μια διεθνοποιημένη εταιρία.

  • Το ΚΤΗΜΑ Λαζαρίδη σε ξεγελάει και νομίζεις ότι πρόκειται για κάποιο Κτήμα ενός Οινοποιού, ενώ μιλάμε πλέον για μια πολυδιάστατη βιομηχανική εγκατάσταση.

Ποιος θα φανταζόταν δε, ότι η ΕΛΑΣΤΡΟΝ που μάλλον για πρεσάδικο ακούγεται, είναι μια εταιρία με κέρδη εκατομμυρίων;; 

  • Κάνω την εισαγωγή αυτή για να φτάσω στην Εταιρία Phoenix Vega Mezz, ένα παντελώς αδιάφορο όνομα που ουδείς δεν μπορεί να θυμάται, με δυσκολία γράφεται και τελικά δεν παραπέμπει σε τίποτα.

Αυτοί όμως που το διάλεξαν, ήξεραν. Ήξεραν, ότι αν θες να μην ασχοληθεί κανείς μαζί σου βάζεις και ένα όνομα που ούτε να το προφέρει δεν μπορεί ο άλλος. Που να το φαντάζονταν ότι εμείς θα τα στρεβλώναμε και θα το φωνάζαμε ΦΒ ΜΕΖΕ. Και τι ΜΕΖΕΣ. Γκουρμεδιά, με τα όλα της! 

  • Ανακοίνωσε η εταιρία λοιπόν, ισολογισμό για το 21 ο οποίος φυσικά αφορά εννιά μήνες μιας και η εταιρία φιάχτηκε τον Απρίλιο του 22. Το τι λεει ο ισολογισμός το έχετε ήδη διαβάσει από τις δεκάδες αναδημοσιευσεις των sites. Και λέω αναδημοσιεύσεις, γιατί απλά αναδημοσιεύονται οι ανακοινώσεις αυτών που μας γράφουν οι εταιρίες. Τα πικάντικα δεν μας τα γράφουν όμως.

Η εταιρία λοιπόν εγραψε καθαρά κέρδη 5 εκατομμύρια που αυτόματα της φιάχνει ένα P/E στο 12. Πάμε όμως στις λεπτομέρειες. Η εταιρία εισέπραξε 9.3 Εκατομμύρια σε κουπόνια ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΝΙΑΜΗΝΟ. Στο Δωδεκάμηνο θα ήταν περίπου 12-13. Τα δε έξοδα της εταιρίας ήταν περίπου 0,3 εκατ. κάτι που καθιστά τα  πραγματικά έσοδα της ή αλλιώς την παραγωγή πλούτου στα 9 εκατ. Και όντως η εταιρία στο ταμείο της κατέληξε με 8,5 εκατομμύρια, ενώ πέρυσι τον Απρίλιο είχε μόνο το κεφάλαιο κίνησης. 

  • Γράφουμε τα παραπάνω, γιατί δεν μπορεί μια εταιρία που έχει ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 12-13 εκατ. ευρώ και χωρίς δάνεια προσωπικό έξοδα κλπ να αποτιμάτε σε 65 εκατ. Και οκ, λογιστικά μαζεύτηκαν λίγο το αποτελέσματα και τα κουπόνια των 9,3 εκατ. έγιναν 5 εκατ. κέρδη αλλά το χρήμα όπως και ο βήχας δεν κρύβονται.

Στο τέλος του 2022 η εταιρία αν δεν μοιράσει μέρισμα τωρα, θα έχει ταμείο 20 εκατ.ευρώ. Αφήστε τις όποιες υπεραξίες βγάλουν τα δισ. ομολόγων που έχουν και που τα αποτίμησαν στα 64 !!! εκατομμύρια.

  • Δηλαδή και τότε θα λέμε ότι η εταιρία αξίζει 64 εκατ., αλλά παραταύτα θα έχει ήδη ταμείο 20 εκατ. και θα βγάζει και άλλα 10 εκατ. κάθε χρόνο. Ντροπή βρε παιδιά. Μήπως τα 20 λεπτά είναι μία πιο εύλογη αποτίμηση μέχρι να μάθουμε πόσο αξίζουν πραγματικά τα ομόλογα;

Η εταιρία βάση καταστατικού θα μοιράσει μάλλον μέρισμα.Αν με ρωτάτε, εκτιμάω κάτι στα 4 εκατ.ευρώ που θα δώσει ένα 6% μερισματική απόδοση. Και θα κρατήσουν ταμείο τα άλλα 4 εκατ. τα οποία μέχρι το τελος του έτους θα εχουν φτάσει τα 15.

  • Βασικά, ήδη τώρα που μιλάμε το ταμείο της εταιρίας θα πρέπει να έχει κάπου 11-12 εκατομμύρια, μιας και ηδη κάτι εισέπραξε το πρώτο τρίμηνο του 2022.  Θα το μάθουμε την τελευταία όπως πάντα ημέρα της προθεσμίας τους.

Θα κλείσω εδώ με μια επισήμανση:-

  • Το χαρτί αυτό είναι υψηλού ρίσκου και δεν αφορά τον φυσιολογικό επενδυτή. Μάλλον αφορά επενδυτές, που τους αρέσει να παίζουν με την φωτιά. Η εικόνα όμως στο ταμπλό δείχνει ότι μαζευουν αρκετοί πολλά χαρτιά. Η ανακοίνωση στο τελευταίο δευτερόλεπτο της προθεσμίας κάτι φωνάζει επίσης.

Όσοι αποφασίσατε να πάρετε το ρίσκο, μην χαρίζετε τα χαρτιά σας. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το Helikon Investments Που κατέχει το 6%, ο Μυστακίδης που διαθέτει άλλο ένα 6%, ο Paulson που έχει ένα 12% και «διάφορα» νομικά προσωπα που κατέχουν το 31%, γνωρίζουν τι γίνεται εκεί μέσα. Εμείς ίσως δεν ξέρουμε. Βλέπουμε όμως, πως μαζεύει η εταιρία χρήμα. 

Φιλικά

ΟΑΚ

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.