ΠΟΥ: 413 νεκροί και 3.551 τραυματίες από τις συγκρούσεις στο Σουδάν

Τουλάχιστον 413 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 3.551 τραυματίστηκαν -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- τις τελευταίες έξι ημέρες στο Σουδάν, στην πρωτεύουσα του οποίου, το Χαρτούμ, σημειώνονται σφοδρές εχθροπραξίες. Χθες Πέμπτη ο ΠΟΥ είχε κάνει λόγο για 330 νεκρούς και σχεδόν 3.200 τραυματίες, αριθμός που αυξήθηκε σε μόλις μία ημέρα.

Εκρήξεις και πυρά συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Σουδάν και σήμερα Παρασκευή, πρώτη ημέρα της γιορτής Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

Οι κάτοικοι του Χαρτούμ -περίπου 5 εκατ.- ξύπνησαν για έβδομη ημέρα υπό τον ήχο των αεροπορικών επιδρομών, των εκρήξεων και των συγκρούσεων.

Στην πρωτεύουσα, όπου οι κάτοικοι ζουν πλέον χωρίς τρεχούμενο νερό και ρεύμα, πολλές οικογένειες προσπαθούν να φύγουν, περνώντας από σημεία ελέγχου των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του τακτικού στρατού, ενώ πτώματα κείτονται στην άκρη των δρόμων.

Τουλάχιστον 10.000 με 20.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει την τελευταία εβδομάδα στο γειτονικό Τσαντ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανακοινώνουν τακτικά νίκες και εξαπολύουν κατηγορίες εναντίον των αντιπάλων τους, ισχυρισμοί που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή. Οι μάχες επικεντρώνονται στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ.