Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της περιπέτειας

Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της περιπέτειας

  • Πότε δηλαδή θα δοθούν αυτά τα προνόμια και πότε θα υπάρξει το πολυαναμενόμενο τείχος ανοσίας; Η απάντηση είναι απλή.

ΒΗΜΑτοδότης

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι το μείζον θέμα που απασχολεί αυτή την μεταπασχαλινή περίοδο το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αυτό της δημιουργίας όσο πιο γρήγορα γίνεται ενός τείχους ανοσίας. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς, χωρίς ανάπαυλα ακόμη και στη διάρκεια του Πάσχα και αυτό που μπαίνει στην ατζέντα των κυβερνητικών αλλά και των ειδικών είναι ανάμεσα στα πως θα ανταμειφθούν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο.

Στόχος;
  • Να ενθαρρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιασθούν. Προτείνονται όπως μαθαίνω, σε πρώτη φάση δύο τρόποι: Ο πρώτος είναι να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Και ο δεύτερος να μπορούν να ταξιδεύουν.
  • Στο ερώτημα πώς θα εντοπίζονται αυτοί που έχουν εμβολιασθεί και έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, την απάντηση δίνει ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού: «Με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επιδεικνύουν».

Το έτερο ερώτημα, ίσως πιο σημαντικό και από το πρώτο, είναι πότε θα γίνει αυτό; Πότε δηλαδή θα δοθούν αυτά τα προνόμια και πότε θα υπάρξει το πολυαναμενόμενο τείχος ανοσίας; Η απάντηση είναι απλή. Μόλις υπάρξουν διαθέσιμα εμβόλια για τον πληθυσμό, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία του τύπου ότι «ήθελα να εμβολιασθώ αλλά δεν υπήρχαν τα εμβόλια».

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Έως την Δευτέρα του Πάσχα (3/5) είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.136.791 εμβολιασμοί. Την 1η δόση είχαν κάνει τουλάχιστον 2.191.460 πολίτες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουμε στο ορόσημο του 1 εκατομμυρίου πολιτών που τους έχουν χορηγηθεί και οι δόσεις των εμβολίων (τώρα είμαστε στους 945.331).

  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης έως τα μέσα καλοκαιριού θα έχει εμβολιασθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η αισιοδοξία αυτή, μου λένε πηγάζει και από το γεγονός ότι αναμένονται τα εμβόλια της Johnson & Johnson, τα οποία θα είναι μονοδοσικά με συνέπεια όσοι εμβολιάζονται ξεμπερδεύουν αμέσως με το εμβολιασμό. Ήδη ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας με μια ηλικιωμένη που τον επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου της είπε ότι «νομίζω πως βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας».

***