Πως το Παρελθόν Καταστρέφει τις Σχέσεις σας…

Πως το Παρελθόν Καταστρέφει τις Σχέσεις σας

 • Από: Μαρία Πέππα
 • Έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι κάποιος από το παρελθόν μας, οι γονείς, οι φροντιστές ή ο προηγούμενος σύντροφός μας, είναι υπεύθυνοι για τον τρέχοντα συναισθηματικό πόνο μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει κάποια μορφή εγκατάλειψης, παραμέλησης, απόρριψης ή κακοποίησης στο παρελθόν. Ίσως οι γονείς μας δεν μπορούσαν ή δεν γνώριζαν πως να μας δώσουν την προσοχή και την αγάπη που τόσο λαχταρούσαμε όταν ήμασταν μικροί.

 • Ίσως ο τρόπος που μας μίλησαν μας οδήγησε να πιστέψουμε ότι είμαστε ανάξιοι ή λάθος με κάποιο τρόπο. Ίσως ήταν απλά πολύ απασχολημένοι ή πολύ αποστασιοποιημένοι και μας έκαναν να αισθανόμαστε ότι δεν ήμασταν σημαντικοί ή αντάξιοι της προσοχής τους ακόμα κι αν ήταν καλοί άνθρωποι με τις καλύτερες προθέσεις. Ή ίσως ήταν λεκτικά, σωματικά ή σεξουαλικά κακοποιητικοί και μας οδήγησαν να νιώθουμε ενοχικοί και βαθιά ντροπιασμένοι.

Ίσως αργότερα στη ζωή, να ερωτευτήκαμε τον λάθος άνθρωπο, εκείνον που πιστέψαμε ότι ήταν το άλλο μας μισό, έως ότου μας εγκαταλείψει χωρίς καμιά προειδοποίηση ή προδώσει με κάποιον τρόπο την εμπιστοσύνη μας και βαθύτατα πληγωμένοι, θυμωμένοι με την επιλογή και τον εαυτό μας να σερνόμαστε στα πατώματα.

 • Καθώς ο καιρός περνά και η μια εμπειρία διαδέχεται την άλλη, ίσως να αντιληφθούμε ότι οι ¨πληγές¨ από το παρελθόν διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στο πώς αισθανόμαστε την κάθε ημέρα μας.

Μπορεί να αντιστεκόμαστε στο κάλεσμα της αγάπης φοβούμενοι μήπως πληγωθούμε ξανά. Ανησυχούμε εξαιρετικά όταν αναδύεται η ανάγκη μας για εγγύτητα, αποφεύγουμε να ερχόμαστε πολύ κοντά στους άλλους για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, ειδικά εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι κρύοι ή απόμακροι.

 • Όταν ένας συνάδελφος ή ο προϊστάμενος στο γραφείο μας μιλά με παρόμοιο τρόπο που κάποτε μας μιλούσαν οι γονείς μας, θυμώνουμε και αναβιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα που νομίζαμε πως είχαμε ξεπεράσει ή ξεχάσει. Θέλουμε πάση θυσία να σταματήσουν.
 • Όταν περάσουν κάποιες ημέρες και ο φίλος ή η φίλη μας δεν μας τηλεφωνεί, αισθανόμαστε απόρριψη και πληγωνόμαστε γιατί μας υπενθυμίζει υποσυνείδητα, τότε, πίσω στον χρόνο όταν ήμασταν μικροί, που ο φροντιστής μας δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες μας. Δεν μπορούν οι φίλοι να καταλάβουν πόσο αγενείς και αδιάφοροι γίνονται και πόσο άθελά τους μας πληγώνουν.

Μπορεί να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε λίγο πιο ευαίσθητοι σε ορισμένα πράγματα εξαιτίας του παρελθόντος μας ή να πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες του παρελθόντος μας, μας βοηθούν να συνειδητοποιούμε καλύτερα τη συμπεριφορά των άλλων ιδιαίτερα αυτών που μας συμπεριφέρονται απερίσκεπτα ή αδιάφορα.

 • Ωστόσο ως ενήλικες, αν σήμερα ή την όποια ημέρα αισθανόμαστε δυσάρεστα, δεν είναι λάθος κανενός άλλου πέραν του εαυτού μας. Ούτε καν οι άνθρωποι που μας έβλαψαν από το παρελθόν δεν μπορεί να βρίσκονται στην πρώτη θέση.

Όταν κατηγορούμε τους άλλους για τον συναισθηματικό πόνο μας το κάνουμε γιατί επιλέγουμε να παραμένουμε στην κατάσταση του θύματος, να μην προχωρούμε μπροστά, να μην δίνουμε στον εαυτό μας την δυνατότητα της επούλωσης και θεραπείας από τα τραύματα του παρελθόντος μας.

Τι σας απομακρύνει από την θεραπεία των συναισθηματικών πληγών του παρελθόντος σας …

 • Ας υποθέσουμε ότι κάτι συνέβη στο παρελθόν που σας έκανε να νιώθετε αναξιότητα. Ίσως οι γονείς σας να μην σας έδωσαν την προσοχή και τη φροντίδα που χρειαζόσασταν σαν παιδιά ή υπήρξαν κακοποιητικοί απέναντί σας. Ή κάποιος που αγαπήσατε στο παρελθόν σας απέρριψε ή πρόδωσε την εμπιστοσύνη σας.

Τώρα, στην τρέχουσα σχέση σας, αναπτύσσεται ένα πρότυπο. Κάτι που συμβαίνει και ¨ενεργοποιεί¨ μια υποσυνείδητη μνήμη, μια πληγή, ένα τραύμα του παρελθόντος. Ας πούμε ότι ο σύντροφός σας συναντά απρόσμενα μια συνάδελφο κατά την διάρκεια που απολαμβάνετε τον βραδινό σας περίπατο.

 • Ξεκινά μια γρήγορη συνομιλία μαζί της και εσείς κρίνετε πως η συμπεριφορά του είναι κάτι παραπάνω από συναδελφική και πως την φλερτάρει. Θυμώνετε, νιώθετε πως η ιστορία επαναλαμβάνετε και θέλετε να ανοίξει η γη για να σας καταπιεί. Αισθάνεστε ενοχές και κατηγορείτε τον εαυτό σας για τον συναισθηματικό πόνο σας που γίνετε χειρότερος με κάθε λεπτό που περνά.

Ο σύντροφός σας συνεχίζει αμέριμνος την συνομιλία του γιατί φυσικά δεν καταλαβαίνει ότι εκείνη την στιγμή σας κάνει να θυμώνετε και να υποφέρετε. Δεν γνωρίζει το δικό σας παρελθόν. Δεν γνωρίζει πως άθελά του, με αυτή του την ενέργεια πυροδότησε την προδοσία και την εξαπάτηση που βιώσατε από μία σας σχέση στο παρελθόν και πως προβάλλετε τώρα εκείνα, τα αλλοτινά συναισθήματα επάνω του.

 • Όταν κατηγορείτε τους άλλους για αυτά που νιώθετε, παραμένετε στην κατάσταση του θύματος. Είναι σα να τους έχετε παραδώσει την εξουσία του εαυτού σας. Αυτό που συνέβη στο παρελθόν δημιούργησε πολύ πόνο μέσα σας και σας έκανε να έχετε εσφαλμένες πεποιθήσεις και εικόνα για τον εαυτό σας.

Πώς το παρελθόν καταστρέφει τις σχέσεις σας …

 • Ο πρώην σας, σας εξαπάτησε και αυτή η συμπεριφορά του σας οδήγησε να πιστέψετε ότι δεν είστε αρκετά καλή ή αντάξια δέσμευσης και αφοσίωσης.
 • Αυτές οι πεποιθήσεις όμως είναι δικές σας και μόνο δικές σας. Ο άνθρωπος από το παρελθόν έκανε ότι έκανε, όμως εσείς ερμηνεύσατε την συμπεριφορά του επαναλαμβάνοντας στον εαυτό σας.
Δεν είμαι αξιαγάπητη
• Δεν αξίζω
• Δεν είμαι σημαντική
 • Ερμηνεύετε ασυνείδητα τα τρέχοντα γεγονότα μέσα από το φακό αυτών των εσφαλμένων πεποιθήσεων που δημιουργήσατε, γι’ αυτό αισθάνεστε πληγωμένη, προδομένη, θυμωμένη, εξοργισμένη. Έχετε χάσει την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε την συμπεριφορά των άλλων αμερόληπτα και αντικειμενικά και την παίρνετε προσωπικά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο νιώθετε πληγωμένη, θυμωμένη. Το συναίσθημα της αναξιότητας και ο θυμός σας δεν είναι απαραίτητα το αποτέλεσμα της ενέργειας του συντρόφου σας. Οφείλετε σε αυτό που εσείς πιστεύετε και κρίνετε σχετικά με τον τρόπο που ο σύντροφός σας ενήργησε. Συνεπώς, επειδή εσείς δημιουργήσατε τις εσφαλμένες πεποιθήσεις, είστε και ο μόνος άνθρωπος που έχει τη δύναμη να τις αλλάξει ή να μην κάνετε τίποτα για να φροντίσετε τον εαυτό σας και τον πόνο σας.

 • Όσο συνεχίζετε να κατηγορείτε το παρελθόν σας, την μαύρη τύχη σας, τους άλλους, ή τα Θεία για τον πόνο σας, δεν έχετε καμία εξουσία πάνω στον εαυτό σας και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτόν.

Θα είστε πάντα στο έλεος του τι κάνουν ή δεν κάνουν άλλοι για να διατηρείτε την ευτυχία και την ηρεμία σας. Όσο συνεχίζετε να κατηγορείτε τους γονείς σας, τους δασκάλους, τους φίλους, τους φροντιστές ή τους πρώην εραστές και τους συζύγους σας για τον πόνο που αισθάνεστε τώρα, δεν μπορείτε να θεραπεύσετε το παρελθόν σας.

 • Παρόλο που τα βιώματα της παιδικής σας ηλικίας ή το παρελθόν σας μπορεί να σας προκάλεσαν πολύ πόνο και να συνέβαλαν έτσι ώστε να δημιουργήσετε τις εσφαλμένες πεποιθήσεις σας, αυτές οι πεποιθήσεις έχουν τώρα γίνει ΕΣΕΙΣ. Οι σκέψεις σας πηγάζουν από τις πεποιθήσεις σας και προκαλούν μεγάλο μέρος της συναισθηματικής σας κατάστασης.
 • Δεν χρειάζεται όμως να παραμένετε στην κατάσταση του θύματος, στον θυμό, στην κατάθλιψη και στην συνεχή ανατροφοδότηση των τραυμάτων του παρελθόντος σας.

Η κλινική υπνοθεραπεία βήμα-βήμα, θα σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με τον πυρήνα της ύπαρξή σας και να διαβείτε την γέφυρα που θα σας μεταφέρει σε μια διαφορετική κατάσταση της ύπαρξης.

 • Εκεί, θα υπερβείτε τις εσφαλμένες πεποιθήσεις που δημιουργήσατε στο νου σας εξαιτίας των εμπειριών του παρελθόντος σας, θα βιώσετε συμπόνια και αγάπη για τον εαυτό σας, θα συγχωρέσετε και όλους εκείνους που ηθελημένα ή αθέλητα σας πλήγωσαν, θα ανακτήσετε τον έλεγχο του εαυτού σας, θα απελευθερωθείτε από την ανάγκη σας για έλεγχο της συμπεριφοράς των άλλων.

Θα μάθετε πώς να έρχεστε σε επαφή και να παραμένετε συνδεδεμένοι με τα συναισθήματά σας, να τα αναγνωρίζετε, αποδέχεστε, μετουσιώνετε αντί να κατηγορείτε τους άλλους ως υπεύθυνους για αυτά. Θα ανακαλύψετε την αλήθεια για το τι προκαλεί τον πόνο σας και τι ακριβώς να κάνετε για να τον θεραπεύσετε.

Θα μάθετε επίσης:

 • • Για την θέσπιση υγιών ορίων
  • Την αυθεντική έκφραση του εαυτού
  • Τον ρόλο της συνεξάρτησης στις σχέσεις
  • Πως να αναρρώσετε από την απιστία
  • Για την αντιμετώπιση των συντρόφων που αντιστέκονται στην αλλαγή
  • και πολλά άλλα

Η στιγμή που θα αποφασίσετε να αναλάβετε 100% την ευθύνη για τα συναισθήματά σας και να απελευθερωθείτε από τα δεσμά του παρελθόντος σας, είναι η στιγμή που μπορείτε να μετατρέψετε ολόκληρη τη ζωή σας …

Μαρία Πέππα
Κλινική Υπνοθεραπεύτρια – Stress Coach

www.hypnotherapy4u.gr