Πώς τιμωρείται ο συνεπής φορολογούμενος

Πώς τιμωρείται ο συνεπής φορολογούμενος

Ραβανός ‘Αρης

Eίσαι συνεπής φορολογούμενος; Προφανώς κάτι λάθος κάνεις. Δεν θέλεις να χρωστάς; Προφανώς είσαι εκτός πλαισίου. Τρέχεις και δεν φτάνεις για να είσαι συνεπής στις οικονομικές σου υποχρεώσεις και έναντι του Κράτους; Προφανώς πρέπει να αισθάνεσαι ολίγον ή πολύ βλάκας. Και αυτό γιατί; Γιατί το Κράτος και οι διάφορες υπηρεσίες του μας αντιμετωπίζουν με λογική τιμωρού.

Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτό που συμβαίνει.

Όλοι οι φορολογούμενοι έχουμε ένα προφίλ οικονομικό που είναι εύκολα προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο στις Εφορίες. Εάν είσαι μπαταχτσής η Εφορία, η Τράπεζα και γενικά οι υπηρεσίες του δημοσίου με το πάτημα ενός κουμπιού ξέρουν πως συμπεριφέρεσαι οικονομικά, δηλ. εάν είσαι συνεχώς στο κόκκινο. Το ίδιο συμβαίνει όμως και εάν είσαι συνεπής και κατά τη διάρκεια του βίου σου πληρώνεις κανονικά και γενικά δεν είσαι υπερήμερος.

Τι γίνεται όμως εάν χάσεις μια προθεσμία για λίγες ώρες; Είσαι στο κόκκινο, σε θεωρούν υπερήμερο και σου επιβάλλουν πρόστιμο. Προ ημερών συνέβη το εξής περιστατικό που χρήζει όμως άμεσης παρέμβασης και διορθωτικών κινήσεων για να μην τιμωρούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Φορολογούμενος (σ.σ. τα στοιχεία υπάρχουν στη διάθεση μας), έχει υπαχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων για οφειλή στην εφορία. Η μια εκ των δόσεων –οι προηγούμενες είχαν καταβληθεί κανονικά- έληγε την 29η Νοεμβρίου. Προφανώς, όπως όλοι ξέρουμε η ημέρα τελειώνει τα μεσάνυκτα.

Ο φορολογούμενος είχε πληρώσει περίπου στις 10:15 το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου μέσω της προσωποιημένης εφαρμογής στο taxis το ΦΠΑ και τα χρήματα της οφειλής του αφαιρέθηκαν μέσω της χρεωστικής του κάρτας. Δεν μπορούσε όμως να κάνει το ίδιο με την οφειλή για το φόρο. Ως εκ τούτου πλήρωσε μέσω ebanking περίπου στις 10:30 μ.μ. Το σύστημα διαπιστώνει ηλεκτρονικά πότε έγινε η κίνηση να καταβληθεί το ποσό.

Όμως, το ποσό δεσμεύεται το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου και ουσιαστικά αποδίδεται στο Δημόσιο μετά τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου. Δηλ. ο φορολογούμενος, εμφανίζεται υπερήμερος.

Τι συμβαίνει τώρα; Το σύστημα του taxis λαμβάνει σήμα για καταβολή, λόγω valeur, το απόγευμα της Δευτέρας. Αρα, ο φορολογούμενος εμφανίζεται, αν και κατέβαλλε τα χρήματα κανονικά, να έχει υπόλοιπο οφειλής από τη συγκεκριμένη δόση. Ουσιαστικά έχει ποινή, ίση με 13% της οφειλόμενης δόσης.

Και δεν φτάνει αυτό. Υπάρχει και άλλη επιβάρυνση, προφανώς μια δεύτερη τιμωρία –πώς να το περιγράψει κανείς- που φθάνει το 15% του 13% της πρώτης ποινής.

Τραγελαφικές καταστάσεις για συνεπείς φορολογούμενους σε μια χώρα που δεν μπορεί να βρει απαντήσεις στα αυτονόητα πολλές φορές, την τρώει η γραφειοκρατία και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μένει πίσω στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Και το ποσό της δόσης ήταν περίπου 400 ευρώ. Σκεφτείτε να ήταν μεγαλύτερο τι θα συνέβαινε με την πρώτη τιμωρία και τη δεύτερη.

Πώς να το χαρακτηρίσει κανείς αυτό που συμβαίνει; Ο καθένας και η καθεμιά ας κάνει το σχόλιο που θέλει, αλλά τουλάχιστον ας παρέμβουν οι αρμόδιοι και ας δώσουν λύσεις ακόμα και σε αυτά τα μικρά και καθημερινά ζητήματα.