Πώς θα εκλάβουν οι επενδυτές την απόφαση του οίκου S&P;

Άνευ ετέρου, η πολυαναμενόμενη ετυμηγορία του S&P ως προς την αξιολόγηση της Ελλάδας έδινε τόσον καιρό το τέμπο στην αγορά μας, τουλάχιστον υπό τον προεξοφλητικό μηχανισμό. Μα ακόμα κι αν οι πιθανότητες να μας δοθεί η πολύτιμη επενδυτική βαθμίδα ήταν μικρές, οι αγοραστικές θέσεις είχαν μείνει πακτωμένες μέχρι το τέλος, χωρίς να φοβούνται.

Ο αμερικανικός CRA (Credit Rating Agency) δεν προχώρησε σε παραχώρηση υψηλότερης βαθμίδας, αφήνοντας τη χώρα στα 2 βήτα, και επομένως στην περιοχή non-investment.

Κάτι που χονδρικά σημαίνει την παράταση του αποκλεισμού της χώρας από μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια, καθότι η μεγάλη κατηγορία θεσμικών δεν επιτρέπεται να επενδύει σε τέτοια περιοχή.

Στην περιοχή που είχαμε καταπέσει πριν αρκετά χρόνια, εν μέσω συνεχιζόμενων (δημοσιονομικών, κυρίως) προβλημάτων, και που μας κόστισε πολλά, σε πολλούς όρους.

Ωστόσο, τα πράγματα έδειξαν να αλλάζουν από τα τέλη του 2022. Κι αυτό, διότι αφενός τα μεγέθη της χώρας συνεχώς εμφανίζοντο βελτιωμένα και ανθεκτικά, αφετέρου το ταμπλό σημείωνε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, με πολλές συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, υπεραποδόσεις στις περισσότερες εισηγμένες και κυρίως με πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως όγκοι συναλλαγών και διάχυση ρευστότητας.

Τα παραπάνω αναχαιτίστηκαν εν μέρει από την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς κινδύνεψε το έως τότε «σίγουρο» καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, άρα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ως προαπαιτούμενο.

Πλέον, επίσημα έχουμε θετικό outlook μετά την ανακοίνωση του οίκου (https://www.mikrometoxos.gr/s-amp-p-anavathmise-se-thetiko-to-outlook-tis-elladas/), κάτι που αποτελεί επιβεβαίωση όλων των προαναφερθέντων. Η Ελλάς έχει εισέλθει ανεπίσημα στα μεγάλα σαλόνια, και θα περιμένουμε λίγους μήνες ώστε να έρθει και η «βούλα».

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες εβδομάδες πριν, ο αυστηρότερος οίκος Moody’s είχε πάρει την ίδια απόφαση, ενώ αναμένεται η εκ νέου αξιολόγησή του στις 15 Σεπτεμβρίου.

Στο ταμπλό, η ανοδική συνέχιση έχει περισσότερες πιθανότητες από κάποια αντιστροφή. Οι 1250 μονάδες δεν είναι και πολύ ..μακριά, με τις περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία να ..φωνάζουν για αγοραστές, ενώ και η ρευστοποίηση ακόμα και σε τέτοια επίπεδα δεν είναι η πρώτη επιλογή.

Τέλος, έχει πολλάκις σημειωθεί ότι στην πρώτη γραμμή του πυρός παραμένουν οι μετοχές που ήδη έτρεξαν, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η έως τώρα πολύ θετική εικόνα σημαίνει και υποστήριξη από αγοραστές που είχαν ήδη δει την ανοδική έκβαση.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.