Πώς τελικά θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πώς τελικά θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

  • Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα θέμα που θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια: Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για την οποία η αρμόδια επιτροπή υπό τον Ευριπίδη Στυλιανίδη ολοκλήρωσε μόλις την Τετάρτη τις εργασίες της.

ΒΗΜΑτοδότης

Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα θέμα που θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια: Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για την οποία η αρμόδια επιτροπή υπό τον Ευριπίδη Στυλιανίδη ολοκλήρωσε μόλις την Τετάρτη τις εργασίες της. Χρειάστηκαν 72 ώρες συνεδριάσεων και 168 εισηγήσεις (χωρίς… ντεσιμπέλ από φωνασκίες, όπως ειπώθηκε) για να φθάσουμε σε ένα σημείο ώστε να ψηφιστεί αυτή η αναθεώρηση του Συντάγματος από την Ολομέλεια της Βουλής. Κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφιστεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και αμέσως μετά αλλάζουν όλα. Από το πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έως και την ψήφο των αποδήμων (ή ομογενών, εάν θέλετε). Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

***

Πρώτα απ’ όλα θέλω να επισημάνω δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι τελικά δεν καταργείται ο περιβόητος νόμος περί ευθύνης υπουργών. Δεν καταργείται αλλά τροποποιείται, όπως μου έλεγε ο κ. Στυλιανίδης. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη (και τα στρατοδικεία). Για πρώτη φορά οι στρατιωτικοί δικαστές εξισώνονται με τους άλλους δικαστές. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι ο στρατιωτικός δικαστής (όπως και οι υπόλοιποι δικαστές) υπακούει μόνο στη φωνή της συνείδησής του και όχι των ανωτέρων του. Τώρα θα πείτε γιατί δεν κατήργησαν εντελώς τα στρατοδικεία… Μου εξήγησαν ότι σήμερα (εν καιρώ ειρήνης) τα στρατοδικεία ασχολούνται με χαμηλής στάθμης ποινικές υποθέσεις.

***

Προτού προχωρήσω στα επί μέρους θέματα, θέλω να επισημάνω ότι υπήρξαν προτάσεις («ακτιβιστικές» τις ονόμασαν) από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για να ενταχθούν στο Σύνταγμα, οι οποίες τελικά δεν πέρασαν. Τι είδους προτάσεις; Για παράδειγμα: Πρέπει να είσαι κοινοβουλευτικός για να είσαι πρωθυπουργός ή πρόταση για το ουδετερόθρησκο κράτος (για τον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους) και πρόταση για τη θεσμοθέτηση της ουδετερότητας του φύλου στο Σύνταγμα. Με την πρότασή του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να νομιμοποιήσει την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Ή ακόμα εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό. Βεβαίως η ΝΔ είχε επιχειρήσει να τροποποιήσει το περιβόητο άρθρο 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) αλλά προσέκρουσε η πρότασή της στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι ούτε καν συζητήθηκε στην Επιτροπή.

***

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς η μη εκλογή του να οδηγεί πλέον σε προσφυγή σε εθνικές κάλπες. Πέρασε η γραμμή της πλειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξουν (για την εκλογή Προέδρου) απανωτές ψηφοφορίες. Η πρώτη πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους. Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία με 180 ψήφους και σε περίπτωση που πάλι δεν εκλεγεί, ψηφοφορία με 151 ψήφους. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος και με 151 ψήφους; Τι γίνεται εάν υπάρχουν δύο υποψήφιοι; Τότε θα επαναληφθεί η ψηφοφορία, με απλή όμως πλειοψηφία και εάν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε ορίζεται Πρόεδρος ο αρχαιότερος (σε ηλικία) υποψήφιος. Εκλογές πάντως δεν θα γίνονται εξαιτίας αυτού του θέματος.

***