Πώς ο Μητσοτάκης «αποκάλυψε» ότι η συνάντησή του με τη Μέρκελ δεν θα μπορούσε να πάει χειρότερα

Πώς ο Μητσοτάκης «αποκάλυψε» ότι η συνάντησή του με τη Μέρκελ δεν θα μπορούσε να πάει χειρότερα

Του Γ. Λακόπουλου

Είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει επαρκή αίσθηση των ευρωπαϊκών πραγμάτων, είτε πρόκειται για την πολιτική της  Ένωσης και των οργάνων της,  είτε των κυβερνήσεών της.  Προφανώς γιατί έχει κακούς συμβούλους.

Τελευταία ένδειξη είναι ότι νομίζει ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν. Και έναν κλητήρα στο Μπερλεμόντ να ρωτήσει θα του εξηγήσει γιατί αποκλείεται.

Φαίνεται όμως  ότι στη συνάντησή με την Άνγκελα Μέρκελ ξεπέρασε τον εαυτό του. Είτε δεν παρακολούθησε τι είχε ήδη πει η Καγκελάριος την προηγουμένη -μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, είτε  δεν εννοεί να τα καταλάβει-  κάτι σαν παιδικό πείσμα.

Όλοι πάντως κατάλαβαν ότι η συνάντηση ήταν φιάσκο. Το «αποκάλυψαν» οι… δηλώσεις που έκανε ο ίδιος μετά. Η  αποκωδικοποίησή τους είναι κάτι σαν πρακτικά όσων διημείφθησαν μεταξύ τους και δείχνουν ότι πέρασε άσχημο απόγευμα.

1.Ο πρόεδρος της ΝΔ άρχισε  ως εξής :»Με την Καγκελάριο Μέρκελ μιλήσαμε και σήμερα ειλικρινά. Όπως ξέρουν να συζητούν μεταξύ τους οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας».

Αν είπε τέτοια πράγματα -ήταν γκάφα. Στην Αθήνα η Μέρκελ ήλθε σαν Καγκελάριος και εκπρόσωπος της χώρας της για να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Δεν ήλθε σαν αρχηγός κόμματος, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να δει τον Μητσοτάκη.  Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες έχουν εκλέξει ήδη την διάδοχό της, -την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ως επικεφαλής του κόμματος CDU- και σ’ αυτήν πρέπει να απευθύνεται όποιος θέλει  κομματική συζήτηση. Άραγε δεν είπε κανείς στον πρόεδρο της ΝΔ ότι η Καγκελαρία δεν μετέχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;

2. Πρέπει να τον κοίταζε με απορία αν πράγματι στη συζήτηση για τη συνολική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί να της πει τη γνώμη του, της είπε πως «θα δώσουμε θετική προοπτική, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους».  Ποιοι να δώσουν;  Είναι ήδη Πρωθυπουργός και η ίδια δεν το πληροφορήθηκε ακόμη; Δεν είναι και πολύ ευγενικό να της πετάει σπόντες για τον οικοδεσπότης της-που είναι ο Τσίπρας που την κάλεσε στην Αθήνα- λέγοντας  «να απαντήσουμε  έμπρακτα σε κάθε είδους λαϊκισμό που απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή από όπου και αν προέρχεται».

3. Ίσως να άρχισε να τραβάει τα μαλλιά της αν πράγματι  της είπε  ότι «σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας   κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να τα εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων». Αν δεν σκέφθηκε «τι είδους πολιτικός είναι αυτός που κατηγορεί όσους βοηθούν τη χώρα του;», προφανώς αναρωτήθηκε: «αυτός ο άνθρωπος  κατάλαβε τι είπα χθες δημοσίως για την πρόοδο της Ελλάδας; Δεν μίλησα για τις ανοησίες του ότι υπήρξε συναλλαγή με τον Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών για να μην κοπούν οι  συντάξεις;».

Δεν την άκουσε άραγε να λέει επί λέξει: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο». Πόσο πιο καθαρά θα μπορούσε να τον αποδοκιμάσει;

4. Για το «το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση» η Καγκελάριος δεν μπορεί να μην θυμήθηκε τι έλεγε ο Σόιμπλε όταν είδε τον Μητσοτάκη.  Το διαπίστωσε άλλωστε και η ίδια: ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις και νομίζει  ότι  βρίσκεται ακόμη στο 2012. Πληροφορία ότι σκέφθηκε «καινούργιος Γ. Παπανδρέου μας βρήκε» δεν υπήρξε…

5. Για το μεταναστευτικό δεν μπορεί να μην απόρησε με τα περί «αυστηρής προστασίας των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα» που άκουσε- σαν να  μιλούσε κάποιος που δεν έχει  ιδέα για το πρόβλημα. Ή να μην την προβλημάτισε  η αναφορά «να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας».

6. Στη  συζήτηση για «τη  συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει» τον είχε ήδη ταπώσει από την προηγούμενη. «Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά όλη η Ευρώπη».

Προφανώς όμως επιβεβαίωσε γιατί ο Μητσοτάκης βρίσκεται στο περιθώριο της  Ευρώπης και γιατί υπονομεύει την ευρωπαϊκή πολιτική στα δυτικά Βαλκάνια. Και να πει κανείς ότι δεν τα είχε πει δημοσίως τη προηγουμένη η χριστιανή;

Προφανώς δεν έφαγε το παραμύθι ότι η μη ψήφιση «είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων» και ότι «είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια». Γερμανίδα είναι, δεν είναι ηλίθια. Ούτε προφανώς τρόμαξε όταν της είπε: «Αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη».

7. Μάλλον την κούφανε με τη φράση «οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πως να προχωρούν μπροστά και μια τέτοια ειλικρινής συνάντηση υπήρξε και σήμερα». Δεδομένου ότι η ίδια είπε καθαρά τις θέσεις της την προηγουμένη, είναι σαν να τη  βγάζει ψεύτρα προσπαθώντας να πείσει ότι μια χαρά τα πήγαν.

Γκάφα υπήρξε και στις δηλώσεις Μητσοτάκη με τη φράση «ευχαριστώ την Καγκελάριο για την επίσκεψή της». Επίσκεψη η Μέρκελ έκανε στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πηγαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Μητσοτάκης της έκανε επίσκεψη -προσερχόμενος στη Γερμανική πρεσβεία, δηλαδή σε γερμανικό έδαφος.    Πάντως πρέπει να γέλασε όταν τον άκουσε να λέει «προσβλέπω και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της».