Πως ο κοροναϊός μπορεί από εχθρός να γίνει σύμμαχος των χρηματιστηρίων

Πως ο κοροναϊός μπορεί από εχθρός να γίνει σύμμαχος των χρηματιστηρίων

  • Σε κατάσταση πανικού συνεχίζουν να βρίσκονται τα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω των επιπτώσεων που εκτιμάται ότι θα έχει ο κοροναϊός στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και των τελευταίων εξελίξεων με την Σαουδική Αραβία και την τιμή του πετρελαίου. Όπως είχε πει κάποτε ένας εκ των μεγαλύτερων σπεκουλαδόρων των χρηματιστηρίων, Αντρέ Κοστολάνι:«Στο χρηματιστήριο το 90% είναι ψυχολογία, και 10% όλα τα άλλα». Και δεν είχε κι άδικο, καθώς όπως θα δούμε παρακάτω η ανθρωπότητα έζησε φονικότερες πανδημίες από τον κοροναϊό.

Μπορεί όμως ο πανικός του κοροναϊού που έχει κυριεύσει τα διεθνή χρηματιστήρια, αφαιρώντας από την κεφαλαιοποίηση τους πάνω από πέντε τρισ. δολάρια, να αποδειχθεί στο τέλος σύμμαχος τους;

Οι φονικότερες πανδημίες

Μέχρι την ώρα που γράφτηκε το άρθρο, από τον κοροναϊό έχουν πεθάνει 3.500 άνθρωποι, ενώ έχουν προσβληθεί από αυτόν πάνω από 100.000. Τα παραπάνω νούμερα μπορεί να είναι συγκλονιστικά, όμως απέχουν ακόμη από τους 60.000 θανάτους στην Ευρώπη από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στις φονικότερες πανδημίες που έζησε η ανθρωπότητα, ώστε να αντιληφθούμε τον υπερβολικό πανικό των τελευταίων εβδομάδων.

Μαύρη πανώλη: Εμφανίστηκε το 1348 και οδήγησε στον θάνατο 75-100 εκατομμύρια ανθρώπους σε Ευρώπη και Ασία.

Χολέρα: Εμφανίστηκε το 1817, πεθαίνοντας από αυτήν μόνο στις Φιλιππίνες και το Ιράκ 18.000 άνθρωποι.

Ισπανική γρίπη: Εμφανίστηκε το 1918, οδηγώντας στον θάνατο 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ασιατική γρίπη: Εμφανίστηκε το 1957 και πέθαναν από αυτή δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Νόσος τρελών αγελάδων: Εμφανίστηκε το 1986, οδηγώντας στον θάνατο στη Μεγάλη Βρετανία έως τα τέλη του 2001 104 ανθρώπους.

Η γρίπη των χοίρων: Εμφανίστηκε το 2009 πεθαίνοντας από αυτήν 18.500 άνθρωποι.

MersΕμφανίστηκε το 2012 οδηγώντας σε 333 θανάτους.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, οι περισσότεροι από τους φονικότερους ιούς που γνώρισε η ανθρωπότητα έχουν προκαλέσει πολλαπλάσιους θανάτους απ’ ότι μέχρι στιγμής ο κοροναϊός.

Ο πανικός των αγορών

Τα αλλεπάλληλα νέα ιστορικά υψηλά των αμερικανικών δεικτών (Dow Jones, S&P 500, και Nasdaq) σε συνδυασμό με τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, και την εξάπλωση του κοροναϊού, έχουν επιδράσει αρνητικά τις τελευταίες εβδομάδες στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία βιώνουν ένα πρωτοφανές (κι ανεξήγητο έως ένα σημείο) sell-off, καθώς την εβδομάδα που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου  πραγματοποιήθηκαν εκροές 18,5 δισ. δολαρίων από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και τα ETF’s, οι μεγαλύτερες από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το χρηματιστήριο της Κίνας, χώρα στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός, δείχνει να έχει αποστασιοποιηθεί από το γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύεται τον τελευταίο μήνα (9/3) 1,83%, ο δείκτης FTSE China A50 (9/3) 0,78%, και ο Dow Jones Shanghai 2,20% (9/3), όταν οι υπόλοιποι διεθνείς δείκτες υποχωρούν πάνω από 10% κατά μέσο όρο.

Στα παραπάνω, ενδιαφέρον έχουν και οι μελέτες των Citi Research και FactSet Research, σύμφωνα με τις οποίες οι ιοί SARS, Γρίπη των Πτηνών, MERS, Έμπολα, και ZIKA, οδήγησαν σε πτώση τα διεθνή χρηματιστήρια από 5,8% έως και 12,9%, ενώ οι διορθώσεις των χρηματιστηρίων που προήλθαν λόγω ιών, είχαν διάρκεια 62,2 ημέρες.

Αναμένοντας το φθηνό κι άφθονο χρήμα

Ήδη από το προηγούμενο έτος, αρκετές ήταν οι φωνές που έκαναν λόγο για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, με αυτές να αυξάνονται με την εξάπλωση του κοροναϊού, αλλά και των τελευταίων εξελίξεων με την τιμή του πετρελαίου και τον φόβο ενός ντόμινο χρεοκοπιών στον ενεργειακό κλάδο (και ευρύτερα), μιας και το μέσο κόστος παραγωγής πετρελαίου ανά βαρέλι διαμορφώνεται στα 40 δολάρια.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ για την παροχή χαμηλότοκων ή μηδενικού κόστους δανείων ύψους 50 δισ. ευρώ (για την αντιμετώπιση του κοροναϊού), καθώς και η αιφνιδιαστική κίνηση της Fed για μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%, την οποία ακολούθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα και η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, αποκάλυψαν εν μέρη το μέγεθος του προβλήματος.

Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών λόγω κοροναϊού, απλώς έφεραν στην επιφάνεια προβλήματα που σχετίζονται τόσο με την πραγματική οικονομία, όσο και με την διατραπεζική αγορά, καθώς λίγο μετά την απόφαση της να μειώσει κατά 0,5% τα επιτόκια της η FED, αναγκάστηκε να επέμβει ρίχνοντας περί τα 110 δισ. δολάρια προκειμένου να αποφευχθεί ένα κραχ στην διατραπεζική της αγορά, ενώ στις 9 Μαρτίου επενέβη με άλλα 112,9 δισ. δολάρια, ως αποτέλεσμα έλλειψης εμπιστοσύνης και δομικού προβλήματος που δημιουργήθηκε με το φθηνό κι άφθονο χρήμα.

Πλέον, οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ και FED, την ώρα που γραφόταν το άρθρο δεν είχαν ακόμη συνεδριάσει) αποτελούν μονόδρομο για την ανακοίνωση μέτρων στήριξης της οικονομίας, στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν την ύφεση, αλλά και να σταθεροποιήσουν τα χρηματιστήρια. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, η υποχώρηση του δολαρίου το τελευταίο χρονικό διάστημα προεξοφλεί περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τη FED.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στην πραγματική οικονομία, αποτελούν και οι εκτιμήσεις μερικών εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών σχετικά με τα προβλεπόμενα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 για το έτος που διανύουμε. Σύμφωνα με αυτές:

Goldman SachsΗ γνωστή επενδυτική τράπεζα δεν αναμένει για το τρέχον έτος αύξηση των εταιρικών κερδών, μειώνοντας τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη ανά μετοχή για τον δείκτη S&P 500 στα 165 δολάρια, από 174 δολάρια προηγουμένως.

Wells FargoΕκτιμά τα κέρδη ανά μετοχή στα 166 δολάρια από 172 δολάρια προηγουμένως.

CitigroupΕκτιμά τα κέρδη ανά μετοχή στα 164,25 δολάρια από 174,25 δολάρια προηγουμένως.

Η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων κατά πενήντα μονάδες βάσης από τη FED, οδήγησε σε νέο ιστορικό χαμηλό την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ, στο 0,318%, με αυτή του διετούς να διαμορφώνεται στο 0,387%, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια νέα ύφεση στον ορίζοντα.

Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, η υποχώρηση ή αύξηση της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς, οδηγεί συνήθως και σε πτώση/άνοδο του S&P 500. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα έτη 2001, 2013, 2016, και 2020, όπου: 1) Η απόδοση του δεκαετούς στις 26/7/2011 βρισκόταν στο 2,99% και του S&P 500 στις 1.331 μονάδες, για να υποχωρήσουν στις 3/10/2011 στο 1,80% και 1.099 μονάδες. 2) Η απόδοση του δεκαετούς στις 31/12/2013 βρισκόταν στο 3,04% και του S&P 500 στις 1.848 μονάδες, για να υποχωρήσουν στις 3/2/2013 στο 2,61% και 1.741 μονάδες. 3) Η απόδοση του δεκαετούς στις 6/6/2016 βρισκόταν στο 1,38% και του S&P 500 στις 2.099 μονάδες, για να ενισχυθούν στις 19/12/2016 στο 2,54% και 2.262 μονάδες, και 4) η απόδοση του δεκαετούς στις 31/12/2019 βρισκόταν στο 1,92% και του S&P 500 στις 3.230 μονάδες, για να υποχωρήσουν στις 2/3/2020 στο 1,10% και 3.090 μονάδες.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις συνεδριάσεις των FED, ΕΚΤ, και BoJ αυτό τον μήνα (βλ. πίνακα παρακάτω), με τις δύο τελευταίες να βρίσκονται ήδη σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης με μηνιαίες αγοράς 20 δισ. ευρώ και ˜œ˜80 τρισ. γιεν ετησίως.

Στο παρακάτω γράφημα διακρίνουμε το ενεργητικό των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών, με τον ισολογισμό της FED να διαμορφώνεται στα 4,1 τρισ. δολάρια, της ΕΚΤ στα 5,1 τρισ. δολάρια, της BoJ στα 5,3 τρισ. δολάρια, και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στα 5,4 τρισ. δολάρια. Ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, εκτός απροόπτου, θα αντιστρέψει την πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων, καθώς αυτό αποδείχθηκε την τελευταία δεκαετία, αφού είναι γνωστό πως οι αγορές διψούν για φθηνό κι άφθονο χρήμα. Όσο για την πραγματική οικονομία; Αυτή το πιο πιθανόν είναι να συνεχίσει να κρύβει τα προβλήματα της κάτω από το χαλί.

Πηγές

Citi Research

FactSet Research

www.investing.com

www.theconversation.com

www.macrotrends.net

www.businessinsider.com

www.cnn.gr

www.newyorkfed.org

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, [email protected] http://new-economy.gr/

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Άρθρο μου στο 14ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού του ΣΕΔ

Για να δείτε ολόκληρο το τεύχος πατήστε εδώ.