Πώς… κατάφεραν να βάλουν τέλος στη πανδημία από τον Ιούλιο του 2020(!)

Το μεγάλο φαγοπότι της Πράγας, στην πανέμορφη Γέφυρα του Καρόλου, χιλιάδες άνθρωποι σε ένα τραπέζι μήκους  515μ γιορτάζουν με πανηγυρικό τρόπο  την άρση των περιοριστικών μέτρων και  το τέλος της επιδημίας του κορωνοιού.
  • Οι διοργανωτές  κάλυψαν το τραπέζι με άσπρα τραπεζομάντιλα , το στόλισαν με μαργαρίτες και κάλεσαν τους κατοίκους της όμορφης πρωτεύουσας να φέρουν  φαγητά και ποτά  από το σπίτι και χωρίς φόβο να τα μοιραστούν μεταξύ τους.
  • Το ημερολόγιο έγραφε 30 Ιουνίου και οι νεκροί μόλις 350.
EΠTA (7) μήνες μετά, η Τσεχία που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα αριθμεί  940.036  κρούσματα (152.186 εμείς) και τους νεκρούς να φθάνουν τους 15.555 (5.662 εμείς). Αυτά!
Ολοι γκρινιάζουν, εστίαση, τουρισμός, καλλιτέχνες, αθλητές, εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες , οι χριστιανοί πιστοί, τα παιδιά, οι γονείς, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν και όλοι έχουν δίκιο.
  • Όλοι κουρασμένοι, απελπισμένοι ξημεροβραδιάζονται  δηλώνοντας  «δεν είναι ζωή αυτή» φλερτάροντας με κάθε είδους ανυπακοή. Αυτοί όμως δεν είναι υποχρεωτικά και οι περισσότεροι απλά κάνουν την μεγαλύτερη φασαρία,είναι αυτοί που μονοπωλούν την δημοσιότητα, η διαμαρτυρία βγάζει την είδηση, με αυτούς ασχολείται η αντιπολίτευση για να τους εκφράσει και η κυβέρνηση να καθησυχάσει μετριάζοντας το όποιο πολιτικό κόστος .
Υπάρχουν όμως και οι άλλοι  που είναι οι πραγματικά περισσότεροι, που αντίκρυσαν με ψυχραιμία την πρωτόγνωρη πραγματικότητα και με στωικότητα προσαρμόσθηκαν στις νέες συνθήκες ,επαναπροσδιόρισαν αξίες και σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο τώρα φέρονται υποδειγματικά αναγνωρίζοντας ότι την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει καμιά άλλη προτεραιότητα παρά μόνο η προστασία του πολυτιμότερου αγαθού που είναι η ανθρώπινη ζωή, η δική μας και του διπλανού μας. Χωρίς να δηλώνουν ήρωες, συμπεριφέρονται  με ενσυναίσθηση, σιωπηλοί, αθόρυβοι,  αξιοπρεπείς, υπέροχοι άνθρωποι!
Οι πρώτοι δικαιούνται την  κατανόηση και την συμπαράσταση μας , οι δεύτεροι αξίζουν τον σεβασμό μας και ταυτόχρονα ένα μεγάλο ευχαριστώ, αυτούς θέλουμε να έχομε φίλους ( πραγματικούς και διαδικτυακούς), συγγενείς,  συνεργάτες, συναδέλφους, με αυτούς θέλουμε να είμαστε μαζί,  αξιαγάπητοι συνοδοιπόροι μιας ζωής!
Δημήτρης Τριάντος