Πώς η πλήρης απομόνωση της Ουχάν έσωσε την Κίνα

Πώς η πλήρης απομόνωση της Ουχάν έσωσε την Κίνα

  • Αυστηρότατα μέτρα υπήρξαν στην Κίνα © EPA YUAN ZHENG
  • Διαφορετικά, λένε ερευνητές, θα υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα
Η πλήρης απομόνωση της πόλης Ουχάν στην Κίνα, εστία του κορωνοϊού πριν από δύο μήνες, έσωσε τη χώρα από χιλιάδες επιπλέον κρούσματα, λένε Αμερικανοί, Βρετανοί και Κινέζοι ερευνητές..
  • Η απόφαση των κινεζικών αρχών να απομονώσουν τελείως την πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας του κορωνοϊού, πριν από δύο μήνες, δυνητικά απέτρεψε άλλα 700.000 επιπλέον κρούσματα, δηλώνουν ερευνητές.

Τα δραστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν τις 50 πρώτες ημέρες της επιδημίας επέτρεψαν σε άλλες πόλεις στη χώρα να προλάβουν την κρίση και να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της επιδημίας, αναλύουν ερευνητές στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, τα μέτρα αυτά επέτρεψαν να «σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, εμποδίζοντας την επαφή μεταξύ των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό και των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου».

  • Για να ερευνήσουν τη μεταδοτικότητα του ιού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυρίως δεδομένα γεωεντοπισμού από τα κινητά τηλέφωνα. Η περίοδος που μελετήθηκε συνέπιπτε κυρίως με την Πρωτοχρονιά του σεληνιακού έτους, τη μεγαλύτερη γιορτή της χώρας που κατά παράδοση δίνει την ευκαιρία για τεράστιες μετακινήσεις σε όλη την Κίνα.

Με τις πληροφορίες από τα κινητά τηλέφωνα, οι επιστήμονες συνέκριναν τις μετακινήσεις από και προς την Ουχάν με αυτές των δύο προηγούμενων ετών.

«Οι αναλύσεις έδειξαν δραστική μείωση των μετακινήσεων μετά την ταξιδιωτική απαγόρευση που θεσπίστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020. Με τα δεδομένα αυτά, μπορέσαμε να υπολογίσουμε τη δυνητική μείωση των κρουσμάτων σχετιζόμενων με την Ουχάν σε άλλες πόλεις της Κίνας», εξήγησε ο ‘Οταρ Μπιόρνσταντ, άλλος συντάκτης της μελέτης.

Όταν οι κινεζικές αρχές απέκλεισαν την Ουχάν πριν από δύο και πλέον μήνες, η απόφαση είχε εκληφθεί ως ένα πολύ δραστικό μέτρο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας. Στο εξής, σχεδόν η μισή ανθρωπότητα έχει κληθεί να περιοριστεί μέσα στο σπίτι