Πως ένας στρατός μικρομετόχων πηγαίνει στο φεγγάρι με όλα τα έξοδα πληρωμένα για να γίνει πλούσιος

 

Πως ένας στρατός μικρομετόχων πηγαίνει στο φεγγάρι με όλα τα έξοδα πληρωμένα για να γίνει πλούσιος

του Στέλιου Ορφανάκη*

Η εβδομάδα που μας πέρασε σημαδεύτηκε επικοινωνιακά από ένα σημαντικό γεγονός σε ότι αφορά τις χρηματιστηριακές αγορές. Ένας στρατός από 3,5 εκατομμύρια μικροεπενδυτές αγόρασε επιθετικά τον τελευταίο μήνα μετοχές από εταιρείες που μεγάλοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές , γνωστοί και ως φάλαινες, είχαν ποντάρει ότι οι τιμές των μετοχών τους θα πέσουν. Η καθοδήγηση αυτού του στρατού των μικροεπενδυτών γίνεται από ψηφιακό κέντρο επιχειρήσεων με όνομα WallStreetBets , ένα chat room της εφαρμογής Reddit.

  • Οι μετοχές που αγόρασε ο στρατός εκτοξεύτηκαν το τελευταίο διάστημα και πέτυχαν εκπληκτικές αποδόσεις και μία από αυτές ξεπέρασε σε απόδοση το 1700% σε ένα μήνα αν λάβουμε υπόψη τη μέγιστη ενδοσυνεδριακή τιμή! Οι μικροεπενδυτές κέρδισαν – έστω λογιστικά όσοι δεν ρευστοποίησαν- τρελό χρήμα σε τρελά μικρό χρόνο. Από την άλλη, αρκετές φάλαινες των αγορών κλήθηκαν να καλύψουν με ζεστό χρήμα αρκετών δις δολαρίων τις απώλειές τους, δηλαδή τα κέρδη του στρατού από μαρίδες.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι μεγάλοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές γνωστοί και ως φάλαινες των αγορών, όταν οσμίζονται ότι οι εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες έχουν προβλήματα, μεταξύ άλλων προχωρούν σε short- selling. Το short-selling μπορεί να περιλαμβάνει είτε το δανεισμό και στη συνέχεια πώληση μετοχών από ήδη μετόχους της εταιρείας, πληρώνοντας ένα επιτόκιο στους δανειστές, είτε την πώληση μετοχών που δεν κατέχει ο πωλητής (naked shorting).

  • Κάποιος προχωρεί στις παραπάνω κινήσεις γιατί πιστεύει ότι η τιμή της μετοχής θα πέσει και θα μπορέσει να τις αγοράσει πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών (short covering) . Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση που η εταιρεία κλείνει ή η μετοχή βγαίνει εκτός διαπραγμάτευσης, οπότε τότε δεν χρειάζεται ούτε καν short covering (επαναγορά των μετοχών) να κάνει ο short-seller. Επίσης είναι προφανές ότι η επιλογή να πουλήσεις χωρίς να κατέχεις τις μετοχές έχει μεγαλύτερο ρίσκο.

Μέχρι πριν ένα μήνα όταν οι φάλαινες των αγορών έπαιρναν short θέσεις και μάλιστα αύξαναν το στοίχημά τους, σχεδόν πάντα κέρδιζαν ή αν έχαναν, οι ζημιές ήταν μικρές και πάντα στα πλαίσια αυτού που αποκαλούμε the cost of doing business. Το τελευταίο όμως διάστημα στις ΗΠΑ κάποιοι μικροεπενδυτές αναρωτήθηκαν: «Τί παραπάνω έχουν οι φάλαινες από εμάς;». Μάλιστα έδωσαν και απάντηση: «Τίποτα παραπάνω, παρά μόνο χρήμα, που τους αγοράζει χρόνο, ακόμη κι όταν κάνουν λάθη». Από τη στιγμή που έδωσαν απάντηση, αποφάσισαν να τη δοκιμάσουν.

  • Το πρόβλημα και το μειονέκτημα τους σε σχέση με τις φάλαινες οι μικροεπενδυτές το έλυσαν λειτουργώντας και επενδύοντας όλοι μαζί σε μια μετοχή. Ταυτόχρονα όμως φρόντισαν να είναι και διαβασμένοι. Δηλαδή δεν κτύπησαν τις φάλαινες όπου τις βρήκαν, αλλά όπου τις βρήκαν να είναι εκτεθειμένες. Άρχισαν να μελετούν σε ποιες μετοχές έχουν οι φάλαινες  τις περισσότερες short θέσεις τους.
  • Και όπως είναι γνωστό, όταν ψάχνεις βρίσκεις! Τί βρήκαν; Βρήκαν ότι η αλυσίδα και εισηγμένη στο NYSE εταιρεία GameStop με κωδικό διαπραγμάτευσης GME ήταν η τρίτη (third-largest short by value) σε σειρά μετοχή που είχε τις πιο μεγάλες σε αξία θέσεις short μετά τις παγκοσμίως γνωστές εταιρείες Tesla και Apple.

Μάλιστα, το ακόμη πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι με στοιχεία της 27ης  Ιανουαρίου 2021 η μετοχή είχε επί τοις εκατό short θέσεις που ξεπερνούσαν το πλήθος των εισηγμένων μετοχών της εταιρείας της τάξης του 120%! Δηλαδή η εταιρεία έχει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να διαπραγματεύονται σχεδόν 70 εκατομμύρια μετοχές και οι μετοχές που θα πρέπει να μαζέψουν οι φάλαινες που έχουν κάνει short selling αν πιεστούν ή θέλουν να κλείσουν θέσεις ξεπερνούν τα 84 εκατομμύρια μετοχές!

  • Οπότε στο ψηφιακό στρατηγείο WallStreetBets των μικροεπενδυτών σκέφτηκαν το εξής: «Θα αγοράσουμε και τα 3,5 εκατομμύρια μικρομέτοχοι από όσες μετοχές μπορεί ο καθένας και θα τις κρατήσουμε σφικτά!». Τα συνθήματα πλέον ήταν: «Hold the line» ή το απλό “Hold”. Μάλιστα το hold είχε κι ένα όριο τα 1000 δολάρια!!! Για να κάνουν πιο ισχυρό το δέσιμο μεταξύ τους ανακοίνωσαν ότι πλέον είναι μια μάχη μεταξύ των φτωχών πλην τίμιων μικροεπενδυτών και των πλούσιων πλην άδικων φαλαινών! Αυτό ήταν!

Οι μικρομέτοχοι αμέσως άρχισαν να αγοράζουν τη μετοχή για αρκετές μέρες κατά κύματα και να τις κρατάνε. Αυτό αμέσως δημιούργησε δύο γεγονότα. Το πρώτο ήταν η τιμής της μετοχής μέσα στο μήνα Ιανουάριο ανέβηκε πάνω από 1500% με βάση τα κλεισίματα. Το δεύτερο ήταν ότι οι ζημιές στις φάλαινες λόγω των short θέσεων άρχισαν να γίνονται τρομακτικές, ενώ ταυτόχρονα ανακάλυπταν ότι οι μετοχές που χρειάζονται για να κλείσουν θέσεις ΔΕΝ υπάρχουν σε λογικές τιμές ενώ υπάρχει και η πιθανότητα αν το hold των μικρομετόχων έχει επιτυχία να μην φθάνουν οι μετοχές που διαπραγματεύονται για να κλείσουν τις θέσεις τους!!!!

  • Μεγάλες φάλαινες όπως το Melvin Capital έχασε περίπου 3,75 δις δολάρια σε τρεις εβδομάδες και έκλεισε τις θέσεις του, ενώ την Παρασκευή 29/01 πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου οι ανοικτές θέσεις short sellers στη μετοχή έγραφαν ζημιές της τάξης των 20 δις δολαρίων!!! Ζημιές 20 δις για μια εταιρεία που πριν ένα μήνα στο ίδιο χρηματιστήριο άξιζε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια.

Ο στρατός αυτός των μικροεπενδυτών πέτυχε με την GameStop μια περήφανη νίκη κι αν καταφέρει να παραμείνει hold, τότε είναι μαθηματικά σίγουρο ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ τους και δεν βλέπoυμε κανένα λόγο η μετοχή να μη δώσει κι άλλα τρελά κέρδη και να φθάσει στο φεγγάρι που λένε οι φίλοι της.  Εντάξει, είναι λίγο πιο τραβηγμένο από αυτό που λένε οι φάλαινες σε μεγάλους πελάτες τους: Sky is the limit! Φυσικά το μεγάλο στοίχημα για την ομάδα αυτή είναι τι θα κάνει όταν φθάσει στο φεγγάρι και θα θέλουν όλοι να βγάλουν το εισιτήριο  επιστροφής στη Γη πουλώντας τις μετοχές τους.

  • Η επιτυχία του στρατού των μικροεπενδυτών της Wall Street  δεν είναι μόνο στην GameStop, αλλά και σε άλλες μετοχές όπως  η AMC . Όμως η GameStop είχε μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη ζημιά στις φάλαινες των αγορών. Σίγουρα πολλοί θα αναρωτιέστε μέχρι που μπορούν να φθάσουν. Ενωμένοι, μακριά, πολύ μακριά. Είναι σίγουρο ότι ο στρατός των μικροεπενδυτών θα ενισχυθεί. Πολλοί άλλοι μικροεπενδυτές θα τους ακολουθήσουν, εξάλλου έχουν στόχο να γίνουν όλοι πλούσιοι και να τιμωρήσουν τους παλιούς πλούσιους! Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία.

Το μόνο σίγουρο επίσης είναι ότι οι φάλαινες θα προσπαθήσουν να κτυπήσουν το στρατό των μικροεπενδυτών με θεμιτά και αθέμιτα μέσα και είναι αλήθεια ότι πιθανόν να έχουν  και βοήθεια από την κυβέρνηση. Θα βρουν τρόπο να ανασυνταχθούν. Από την άλλη είναι αλήθεια ότι το χρειάζονταν το μάθημα τους, ιδιαίτερα όταν πιάστηκαν τόσο αδιάβαστοι έχοντας short θέσεις σε μια μετοχή, που το σύνολο των short Θέσεων της ξεπερνούσε τον αριθμό των μετοχών που διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο!

Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι ότι μια ομάδα με διαβασμένο αρχηγό, με στόχο που εμπνέει όλους μπορεί να φέρει τους πάνω όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και όσα λεφτά κι αν έχουν από κάτω! Το διαβάζαμε στα παραμύθια, το βλέπαμε σε ταινίες του Hollywood, όμως τώρα το είδαμε να συμβαίνει στις αγορές! Η συνέχεια δύσκολη, οι προκλήσεις πολλές…stay tuned.

***

  • Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες του άρθρου προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

*