Πόρος- για ερωτευμένους και ποιητές: Το Πανέμορφο και αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού

Ο Πόρος είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Η αρχαία ονομασία του ήταν Καλαυρία. Έχει 3.993 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 που αποτελούν ομώνυμο δήμο.

 • Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή Πελοποννήσου και το απέναντι χωριό Γαλατάς της Τροιζηνίας. Είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για το σπουδαίο λεμονοδάσος που βρίσκεται στην παραπάνω ακτή, ενώ είναι δημοφιλής σαν τόπος μικρών αποδράσεων από την Αθήνα.

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ για το φιλαράκι του μ/μ και άρχοντα του νησιού Δημ.Ιωαν. 

Προϊστορία
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο Πόρος κατοικείται από την Εποχή του Ορείχαλκου. Οι τάφοι στο νησί χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή Περίοδο και τα ανθρώπινα κτίσματα υπάρχουν σε αυτό τουλάχιστον από το 1000 π.Χ.

Αρχαιότητα
Στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας, στην κορυφή του λόφου, μετά από ανασκαφές του 1894 βρέθηκαν ερείπια ναού αφιερωμένου στον θεό Ποσειδώνα, τα οποία είναι ακόμα προσβάσιμα. Εδώ, το 322 π.Χ., ο μεγάλος ρήτορας Δημοσθένης, δηλητηριάστηκε με κώνειο, αφού διέφυγε την σύλληψη από τον κυβερνήτη της Μακεδονίας Αντίπατρο. Επίσης, στην βόρεια παραλία της Καλαυρίας (Βαγιονιά), βρέθηκε καταποντισμένο μέσα στην θάλασσα το αρχαίο λιμάνι.

Visit Poros - Η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου Πόρου

 • Αρχαίοι ιστορικοί ισχυρίζονται, μεταξύ αυτών και ο Στράβωνας, ότι ο Πόρος ήταν μέρος μίας Αμφικτυονίας στην Αρχαϊκή Περίοδο, δηλαδή μιας συμμαχίας με την πόλη της Αθήνας, του Πόρου, της Αίγινας, της Επιδαύρου, της Ερμιόνης, της Τροιζήνας, του Ναυπλίου, του Ορχομενού και των Πρασιών. Ωστόσο, αποδείξεις δεν υπάρχουν και γι’ αυτό σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι η Αμφικτυονία είναι μία ελληνική εφεύρεση.

Μία τεράστια γιορτή, απεικονισμένη επάνω σε μια πλάκα, που δείχνει τον εορτασμό της αναβίωσης της Συμμαχίας της Καλαυρίας, η οποία χρονολογείται στην Ελληνιστική Περίοδο, βρέθηκε στα ερείπια του ασύλου στην Καλαυρία.

Μεσαίωνας και νεώτερα χρόνια
Στην Βυζαντινή περίοδο στον Πόρο και τα υπόλοιπα νησιά έκαναν επιδρομές πειρατές, ενώ την περίοδο της τουρκοκρατίας το νησί παρέμεινε ανεξάρτητο. Συνείσφερε σημαντικά στον αγώνα για την ανεξαρτησία, κατά την Επανάσταση του 1821, με έμψυχο υλικό, καράβια, χρήματα και αρχηγούς τους αδελφούς Χριστοδούλου, Γεώργιο Κριεζή και Γεώργιο Μερτίκα. Στον Πόρο πέθανε και τάφηκε – στα 1832-32 – ο Οπλαρχηγός των Μεσογείων Αττικής Γιάννης Ντάβαρης.

Πόρος, πορος, Τουριστική ιστοσελίδα Ξενοδοχείων και Ενοικιαζομένων Δωματίων - Διαμερισμάτων, Poros, Πόρος νησί,νησί Πόρου,Poros island greece, Πόρος ξενοδοχεία,Πόρος ξενοδοχείο,Poros hotels,Poros hotel,Πόρος σπιτι,Πόρος σπιτια,Πόρος ενοικιαζόμενα ...


Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία, τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά τον Ναύσταθμο (Προγυμναστήριο)

 • Η Καλαυρία είναι ιζηματογενής και κυριαρχείται από ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά πετρώματα. Η Σφαιρία είναι ηφαιστειογενούς προελεύσεως και ανεδύθη από έκρηξη του ηφαιστείου των Μεθάνων, η δε πόλη του Πόρου είναι κτισμένη ακριβώς επάνω σε έναν μικρό θολωτό κρατήρα.

Πόρος: Τα 10+1 top αξιοθέατά του - Μάθε περισσότερα

Το ιστορικό ρολόι, δωρεά του έμπορου και βουλευτή Ιωάννη Παπαδόπουλου, υψηλά στο λόφο της Σφαιρίας, στο κέντρο του Πόρου, αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού. Στο νοτιοανατολικό μέρος της Καλαυρίας, βρίσκεται η ιστορική Μονή Καλαυρίας, ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, που κτίσθηκε το 1713.

Poros Aerial Trip | Πόρος Εναέριο Ταξίδι Dji Phantom 3 Drone Greece - YouTube

 • Μετά την Επανάσταση του 1821, στον Πόρο δημιουργήθηκε ο πρώτος Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα φιλοξενείται το Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού (Προγυμναστήριο). Στον Ναύσταθμο του Πόρου παροπλίστηκε, για αρκετά έτη, το εύδρομο “Γεώργιος Αβέρωφ”, πριν μεταφερθεί στον όρμο του Φαλήρου.

Ο Πόρος φιλοξένησε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, όπως π.χ. η ταινία με τον μεγάλο Έλληνα κωμικό Θανάση Βέγγο «Τύφλα να’ χει ο Μάρλον Μπράντο», τμήμα της ταινίας “Η Αλίκη στο Ναυτικό” κ.α.


 • Κύρια Αξιοθέατα

Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού είναι:

 • Όλη η πόλη του Πόρου, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου και έχει χαρακτηριστεί από το 1993 παραδοσιακός οικισμός 69 από τα νεοκλασικά της οικοδομήματα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα κτίρια
 • Το αρχαιολογικό μουσείο, στην πλατεία Κορυζή, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα και από άλλα κοντινά αρχαιολογικά μέρη.
 • Στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, το οποίο ήταν το κέντρο της Αμφικτυονίας της Καλαυρίας. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του δεν είναι γνωστή, αν και ερευνητές εκτιμούν πως κατασκευάστηκε γύρω στο 520 π.Χ.. Οι διαστάσεις του ναού, ο οποίος έχει Δωρικό ρυθμό, είναι 27.4 x 14.4 μ. Τον στηρίζουν 6 κολώνες κατά πλάτος και 12 κολώνες κατά μήκος.

Πόρος: Πευκοδάση, γραφικά καλντερίμια και νεοκλασικά | travel.gr

 • Παραλίες

Οδηγός: Πόρος - Πληροφορίες για ταξίδια, εκδρομές και αξιοθέατα για το 2022 από το Tripadvisor

 • Ασκέλι. Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού και η μεγαλύτερη σε έκταση και προσέλευση. Αμμώδης, οργανωμένη με πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία τριγύρω. Απόσταση από το κέντρο 2km. Εύκολη πρόσβαση και από τα σκάφη για αγκυροβόλιο[16].

 • Νεώρειο. Η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Αμμώδης,χωρισμένη σε αρκετά κομμάτια, κάποια οργανωμένα και κάποια όχι. Το αγκυροβόλιο επιτρέπεται[16]
 • Λιμανάκι της αγάπης. Από τις πιο διάσημες εναλλακτικές παραλίες της δεκαετίας του 70 το λιμανάκι της αγάπης έχει φιλοξενήσει πλήθος ξένων και Ελλήνων κολυμβητών. Ένα γραφικό κολπάκι βουτηγμένο κυριολεκτικά μέσα στα πεύκα με τιρκουάζ νερά, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Ενα νησί για όλους και όλες τις εποχές | Η Εφημερίδα των Συντακτών

 • Ρώσικος Ναύσταθμος. Όσοι έχουν σκάφος και έχουν ταξιδέψει στον Πόρο, γνωρίζουν τον Ρώσικο. Βγαλμένος μέσα από την ιστορία με φόντο τα ερείπια του ρωσικού ναυστάθμου (εξ’ ου και το όνομα) με τιρκουαζ νερά και πλήθος μικρών κολπίσκων.
 • Πλαζ. Ακριβώς στο γεφυράκι που ενώνει Καλαυρία και Σφαιρία είναι άλλη μία οργανωμένη παραλία του νησιού με ήσυχα και καθαρά νερά. Σε απόσταση μόλις 700 μέτρων από το κέντρο της πόλης, ιδανική για οικογένειες

Τι να δείτε:

Το Ρολόι: Δωρεά του εμπόρου και βουλευτή Ιωάννη Παπαδόπουλου, ανεγέρθηκε το 1927. Αξίζει να πάτε περισσότερο για να δείτε τη θέα εκεί από ψηλά.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου: Χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα. Χτισμένη σε μια καταπράσινη πλαγιά, δίπλα σε ρυάκι, έχει εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας όμορφος κολπίσκος. Το καθολικό της μονής είναι τύπου βασιλικής με τρούλο. Προτού ανεβείτε στη μονή κάντε μια στάση στο παραδοσιακό καφενείο με τα μαρμάρινα τραπέζια για να πιείτε έναν ελληνικό καφέ και να φάτε λεμονόπιτα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου: Στεγάζεται στην παλιά οικία του Αλέξανδρου Κορυζή, ο οποίος διετέλεσε, για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το 1941 πρωθυπουργός της Ελλάδας. Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας (Πόρος, Τροιζήνα και Μέθανα) και από την Ερμιόνη. Εντύπωση μας έκανε ένα μεγάλο ανάγλυφο με παράσταση σκύλου και ο μεγάλος αριθμός των βοοειδών ειδωλίων, που χρησίμευαν στην αρχαιότητα ως αναθήματα. Στον δεύτερο όροφο θα δείτε, επίσης, μία πολύ όμορφη χάλκινη κουτάλα (αρύταινα) του 4ου αιώνα που καταλήγει σε κεφαλή κύκνου. Τηλ. +30 22980-23.276. Εισιτήριο: €2 και €1. Ωράριo: 08.00-15.00, Δευτέρα: κλειστά.

 • Ιερό του Ποσειδώνα: Στο τέλος του 6ου με αρχές του 5ου αι. π.Χ. χρονολογείται πιθανότατα ο ναός του Ποσειδώνα. Το ιερό ανασκάφτηκε από τους Σουηδούς αρχαιολόγους Samuel Wide και Lennart Kjellberg το 1894 και αποτελεί την πρώτη σουηδική ανασκαφή στον ελλαδικό χώρο. Εδώ κατέφυγε και αυτοκτόνησε ο γνωστός ρήτορας Δημοσθένης το 322 π.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο, που είναι περιφραγμένος αλλά ανοιχτός, υπάρχουν σήμερα μόνο αρχιτεκτονικά κατάλοιπα των κτισμάτων «γιατί όλο το αρχιτεκτονικό υλικό απογυμνώθηκε από Υδραίους για να χτίσουν εκκλησίες».

Ρωσικός Ναύσταθμος: Διατηρητέο μνημείο του 1834, κοντά στο Μεγάλο Νεώριο. Τον όρμο του νησιού παραχώρησε ο Καποδίστριας στους Ρώσους προκειμένου να χτίσουν αποθήκες και φούρνους. Από εδώ ανεφοδιαζόταν ο ρωσικός στόλος που έπλεε στα νερά του Αιγαίου. Οι Ρώσοι διατήρησαν την ιδιοκτησία μέχρι το 1900.

Πόρος: Nησί για ερωτευμένους και ποιητές | clickatlife

Η Βίλα Γαλήνη, στο δρόμο προς το Νεώριο, ήταν το διαχρονικό κατάλυμα των διανοούμενων και των καλλιτεχνών, που έζησαν και δημιούργησαν στο νησί.

Ο Σεφέρης περνούσε τα καλοκαίρια του εκεί.  Στη Γαλήνη έγραψε την «Κίχλη». Στο Νεώριο έγραψε την «Άρνηση». Το περιγιάλι το κρυφό κι άσπρο σαν περιστέρι.

Κάπου εκεί κολυμπούσε και ο Μίλερ. «Στους έρημους γιαλούς της Καλαυρίας» έγραψε ο Ρίτσος το ποίημα του για τον Πόρο. Στο Λιμανάκι της Αγάπης αγκαλιάστηκε ο Χορν με τη Σανσόν. Στο Ασκέλι έκανε ο Βέγγος τον γόη και η Αλίκη κατηφόριζε από τα σοκάκια στην πλατεία του Κορυζή, καβάλα σε ένα γαϊδουράκι. 

Οι ντόπιοι

Οι ποριώτες είναι φιλότιμοι, «ζεστοί» και φιλόξενοι άνθρωποι. Είναι κοινωνικοί και χαβαλέδες.  Αρκούν πέντε λεπτά κουβέντας με ποριώτη, για να καταλάβεις ότι το χιούμορ είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των ντόπιων. Τα παρατσούκλια των ποριωτών είναι παροιμιώδη. Αν  ψάχνεις φιλαράκι σου από το νησί, καλό θα είναι να γνωρίζεις και το παρατσούκλι του, για να τον βρεις αμέσως.

 • Οι ποριώτες ζουν κυρίως από τον τουρισμό και ξέρουν να επικοινωνούν με τον επισκέπτη.  Η καθημερινότητα τους χαρακτηρίζεται από την απλότητα. Σπάνια δίνουν ραντεβού. Απλά κατεβαίνουν στην παραλία και ανάλογα με τον χρόνο τους, σκαρώνουν τις παρέες τους στα στέκια του νησιού για καφέ, ούζο ή τσίπουρο.

Στους ποριώτες αρέσει το περπάτημα. Τα απογεύματα θα δεις ντόπιους να περπατούν σε διάφορα σημεία του νησιού, άλλοτε χαλαρά κι άλλοτε με γοργό βηματισμό.  Αρκετοί, ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά δεκάδες σκαλοπάτια, για να φτάσουν στο σπίτι τους, στις ορεινές γειτονιές του νησιού.

 • Τα πρωινά ψωνίζουν φρέσκο ψάρι από την δημοτική αγορά και αν χρειαστεί, πηγαινοέρχονται με τις βάρκες στο Γαλατά για δουλειές. Η βαρκάδα που για εσένα φαντάζει σαν ατραξιόν, για τον ποριώτη είναι ρουτίνα.

Ο Πόρος είναι η καρδιά του Σαρωνικού. Μια ανάσα από την Πελοπόννησο. Όρεξη να έχεις, και θα γνωρίσεις το Ναύπλιο, την Επίδαυρο και την Ύδρα. Όλα γύρω- τριγύρω. Τόσο απλά…

Μπαίνοντας στο πλοίο για να ταξιδέψεις στον Πόρο, δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς πόσα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγη ώρα το τοπίο που άφησες από την Αθήνα.  Ο διάπλους στο Σαρωνικό, μέχρι τον Πόρο, περνάει από δυο -τρεις βραχονησίδες, την όμορφη Αίγινα και την ηφαιστειακή χερσόνησο  των Μεθάνων.  Το ταξίδι προς το όνειρο καταλήγει, όταν το πλοίο μπαίνει στο «πέρασμα» από το Μπογάζι και αντικρίζεις την αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη, με το Ρολόι να δεσπόζει στο κέντρο του νησιού.

 • Για να κολυμπήσεις στον Πόρο, θα πρέπει να περάσεις από την μικρή διώρυγα που χωρίζει την Σφαιρία από την Καλαυρία. Αν διαμένεις στην πόλη του Πόρου, η πιο βολική και κοντινή παραλία είναι το Κανάλι. Μια οργανωμένη παραλία με αμμουδιά ,με δύο ταβερνάκια – beach bar.

Ακριβώς στη διώρυγα σου δίνεται η επιλογή να πας αριστερά προς το Νεώριο, ευθεία και αριστερά το δρόμο προς Φούσα και ευθεία  προς το Μοναστήρι. Αν ακολουθήσεις το δρόμο προς το Μοναστήρι, θα βρεις τις παραλίες της ανατολικής πλευράς της Καλαυρίας. Αρχικά, συναντάς το Ασκέλι έναν καταπράσινο, ανοιχτό κόλπο.

 • Το Ασκέλι είναι ο τουριστικός οικισμός του νησιού με δεκάδες καταλύματα,πολλά μαγαζιά και εστιατόρια. Εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής οργανωμένη πλαζ του νησιού. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη με άμμο και πολύ ψιλό βότσαλο σε ορισμένα σημεία. Το Ασκέλι είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ, ποδήλατο, περπάτημα προσφέροντας ξεχωριστές επιλογές και  για το βράδυ.  Αφήνοντας πίσω σου το Ασκέλι, ανηφορίζεις  τους πευκόφυτους λόφους προς το Μοναστήρι του νησιού και διαλέγεις: είτε την παραλία του Sirene ή την ομώνυμη παραλία του Μοναστηριού. Το Μοναστήρι είναι μια οργανωμένη παραλία με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά.

Αν από το Κανάλι στρίψεις αριστερά στο δρόμο προς το Νεώριο, τότε διασχίζεις  μια πανέμορφη παραθαλάσσια περιοχή με ψαρόβαρκες, προσπερνάς την ιστορική Βίλα Γαλήνη,  και συναντάς την παραλία του Μικρού Νεωρίου. Ένα όμορφο περιγιάλι με θέα τα βουνά της Τροιζηνίας. Ακολουθεί η Καλυψώ, μια μικρή ρομαντική, οργανωμένη παραλία στη σκιά των πεύκων.

 • Το Μεγάλο Νεώριο είναι μια μεγάλη παραλία στην πιο ρομαντική περιοχή του νησιού. Ήρεμα νερά και παραδοσιακά ταβερνάκια. Πιο κάτω, το «Λιμανάκι της Αγάπης», είναι ένας ορμίσκος με καταπράσινα νερά, που είναι κατάμεστος στα πεύκα. Συνεχίζοντας, βρίσκεις την παραλία του Ρώσικου Ναύσταθμου, με τα ιστορικά ερείπια της ρωσικής ναυτικής βάσης. Με μυστηριακή ατμόσφαιρα και θέα το θρυλικό Δασκαλειό.

Στον Πόρο αξίζει , επίσης να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό μουσείο του νησιού,  που βρίσκεται στην πλατεία Κορυζή.  Επιπλέον, στο νεοκλασικό κτίριο της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης Πόρου, φιλοξενείται η Μόνιμη Έκθεση «Κοχύλια & Θάλασσα», ενώ το Λαογραφικό Μουσείο Πόρου του Συλλόγου «Ποριώτισσα», στεγάζεται στο κτίριο του Συγγρού στο λιμάνι των φέριμποτ.

Λεμονοδάσος Πόρου - Greek Gastronomy Guide

 • Είναι μοναδική εμπειρία να  φτάσεις στο Νεώριο και στο Λεμονοδάσος με την βάρκα, να περπατήσεις στην καταπράσινη Καλαυρία και στο Λεμονοδάσος, να κολυμπήσεις από τον Ρώσικο, στο Δασκαλιό. Να διασχίσειςτην κορυφογραμμή της Σφαιρίας, μέχρι το εκκλησάκι των Άγιων Ανάργυρων και να ψάξεις για ξωτικά και νεραϊδες στο Διαβολογέφυρο!

Ό,τι και να κάνεις μη ξεχάσεις να παρατηρήσεις τη φύση  που προίκισε απλόχερα το νησί…Θα σ’ αναζωογονήσει!!!

10 λόγοι να αγαπήσετε τον Πόρο