Πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία- διαγραφές πειθαρχικά», συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και πρόκειται να κατευθυνθούν μέχρι τη Βουλή.

Εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία, ενώσεις γονέων και φοιτητικοί σύλλογοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, προβλέπει παρουσία ειδικής αστυνομικής ομάδας στα πανεπιστήμια και σε σειρά άλλων θεμάτων. Παράλληλα, η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητά τη λειτουργία των σχολείων και των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας ενώ κλειστός παραμένει με εντολή της Αστυνομίας από τις 11 ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο».

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασαν μέλη φοιτητικών συλλόγων, εκπαιδευτικών ενώσεων, της συντονιστικής επιτροπής μαθητών, καθώς και εργατικών σωματείων της πόλης στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δικαστηρίων (Άγαλμα Βενιζέλου) και από εκεί ξεκίνησαν πορεία, που μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη κατέληξε στο Διοικητήριο.

Οι φοιτητικές παρατάξεις ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, αντιδρώντας στις διατάξεις που προβλέπουν τη θέσπιση ομάδας προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όριο φοίτησης, πειθαρχικό δίκαιο και νέο σύστημα υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα. Ζητούν επίσης την παύση της δίωξης και απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος τριών φοιτητών που συνελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα στη διάρκεια επεισοδίων σε κινητοποίηση των ΕΑΑΚ.

Στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες, φοιτητές που εκπροσωπούν στους συλλόγους τους το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και τα ΕΑΑΚ έχουν καταλήξει σε κοινό πλαίσιο κινητοποιήσεων μέχρι την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζουν συγκεντρώσεις, συμβολικούς αποκλεισμούς της πρόσβασης στο ΑΠΘ, καταλήψεις σε σχολές και παρέμβαση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος.